Αμφισβητούμενη τροπολογία δημιουργεί εντάσεις

Σε πρωτοφανής συνθήκες έντασης διεξάχθηκε στη Βουλή, την Τετάρτη, 10 Απριλίου, συζήτηση επί του επενδυτικού νόμου, χωρίς να προηγηθεί ονομαστική ψηφοφορία για το επίμαχο άρθρο που αφορά και τα δάνεια των κομμάτων. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Τραγάκης προχώρησε στη διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου, κρίνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ

δεν εμμένει στο αίτημα της ονομαστικής ψηφοφορίας, που είχε καταθέσει χθες (Τρίτη) το βράδυ.

Κάτι τέτοιο βέβαια, αρνήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, τονίζοντας ότι το κόμμα του έχει υποβάλλει πρόταση ονομαστικής όχι στο σύνολο του σχεδίου νόμου, αλλά στο άρθρο που περιελήφθη στο νομοσχέδιο και αφορά ενδεχόμενη «απιστία στελεχών διοικήσεων τραπεζών για δάνεια που έχουν χορηγηθεί σε νομικά πρόσωπα του δημόσιου και ευρύτερου τομέα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα».

Υπενθυμίζεται ότι το άρθρο αυτό προστέθηκε στο επενδυτικό νομοσχέδιο την τελευταία στιγμή, καθώς η κυβέρνηση αποδέχθηκε σχετική βουλευτική τροπολογία.

Η ψήφιση των άρθρων, όμως, ολοκληρώθηκε την προηγούμενη Πέμπτη και συνεπώς εκκρεμούσε η ψήφιση στο σύνολο.

Λίγο πριν από την έναρξη της διαδικασίας ονομαστικής ψηφοφορίας, ο Δημήτρης Παπαδημούλης ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να ακυρωθεί το «επίμαχο άρθρο», καταγγέλλοντας ότι αποτελεί σκανδαλώδη ρύθμιση προς αμνήστευση τραπεζιτών οι οποίοι έδωσαν «θαλασσοδάνεια» στα κόμματα. Προανήγγειλε και κατέθεσε τροπολογία «για ακύρωση αυτού του σκανδάλου».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, ο οποίος είπε ότι «η κυβέρνηση έφερε νύχτα την τροπολογία για να γλυτώσει τους επιόρκους τραπεζίτες για παράνομα δάνεια 225 εκατ. ευρώ που έδωσαν στα κόμματα».

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης -παρότι δεν δέχθηκε ότι η τροπολογία αφορά στα κόμματα- ζήτησε, επίσης, την απόσυρσή της με το σκεπτικό ότι υπήρξε εκπρόθεσμη και ως εκ τούτου παραβιάζεται ο Κανονισμός και πλήττονται οι θεσμοί.

Από την πλευρά του και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης τόνισε ότι «γίναμε μάρτυρες ενός κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος» και απευθυνόμενος προς το προεδρείο της Βουλής είπε ότι «βάλατε στο συρτάρι την ονομαστική ψηφοφορία».

«Εμείς θα ζητήσουμε από το σώμα και τους βουλευτές την κατάθεση πρότασης μομφής κατά του προεδρεύοντος Γιάννη Τραγάκη», είπε ο Πάνος Καμμένος, εκφράζοντας την πρόθεση του κόμματός του να αποχωρήσει έως ότου «επανέλθει η νομιμότητα», όπως τόνισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα