Αμερικανο-ρωσική ένταση λόγω Κριμαίας

Οι αναφορές για την παρουσία ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Κριμαία προκαλεί νέα ένταση στις σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών–Ρωσίας. Η εύθραυστη νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας κατηγόρησε την Ρωσία ότι προσπαθεί να προκαλέσει ένοπλη σύγκρουση με την εισβολή στην Κριμαία, ενώ στην Ουάσιγκτον ο αμερικανός Πρόεδρος εξέδωσε αυστηρή προειδοποίηση προς το Κρεμλίνο, καλώντας το να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα

της Ουκρανίας, σε μία προσπάθεια να προλάβει ευρεία στρατιωτική κλιμάκωση.

Όπως δήλωσε την Παρασκευή ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα εξετάσει επίσης και το θέμα της συμμετοχής του στη σύνοδο κορυφής της ομάδας των G-8 στο Σότσι της Ρωσίας το προσεχές καλοκαίρι, εάν η Μόσχα επέμβει στρατιωτικά στην Ουκρανία.

Ο ίδιος αμερικανός επίσημος, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σε διαβουλεύσεις με τους ευρωπαίους εταίρους τους, σχετικά με τις πιθανές κυρώσεις που θα μπορούσαν να επιβληθούν από τη Ρωσία για το ενδεχόμενο στρατιωτικής παρέμβασης στην Ουκρανία. Δήλωσε επίσης ότι η αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει και οικονομικά μέτρα όπως το πάγωμα των εμπορικών διαπραγματεύσεων για τους δασμούς θέμα που εκκρεμεί καθώς επίσης να υπάρξει αλλαγή στην στάση εμπιστοσύνης προς το ρωσικό νόμισμα.

Ο αμερικανός αξιωματούχους μιλώντας στο Ρόιτερς είπε ότι η Ουάσιγκτον έχει ενδείξεις για κινήσεις στρατευμάτων από και προς την περιοχή της Κριμαίας στην Ουκρανία, την Παρασκευή, αλλά τόσο ο αριθμός των στρατευμάτων όσο και οι προθέσεις αυτών των στρατιωτικών κινήσεων, παραμένουν ασαφείς. Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είχε προηγουμένως προειδοποιήσει τη Ρωσία ενάντια στην στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία, λέγοντας ότι θα έχει «κόστος ».

Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν επιβεβαίωσαν ευθέως μία σειρά επίσημων δηλώσεων απο ανώτερους ουκρανούς αξιωματούχους, περιλαμβανομένου και του μεταβατικού Προέδρου, Ο. Τουρτσίνοβ, ότι ρωσικά στρατεύματα έχουν αναπτυχθεί στην Κριμαία, παραβιάζοντας τις συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών.

Η προειδοποίηση ήταν αποτέλεσμα μίας μέρας κατά την οποία στρατιωτικοί αναλυτές προσπαθούσαν να βγάλουν συμπέρασμα από μία σειρά ασυνήθιστων γεγονότων στην Κριμαία, περιλαμβανομένης της κινητοποίησης τεθωρακισμένων αρμάτων μεταφοράς με ρωσικά διακριτικά σε δρόμους της Συμφερούπολης, όπως επίσης και την παρουσία πάνοπλων μασκοφόρων στα δύο βασικά αεροδρόμια της Κριμαίας.

“Η Ρωσική Ομοσπονδία ξεκίνησε μία επίθεση εναντίον της χώρας μας” είπε σε τηλεοπτική δήλωσή του ο Τουρτσίνοβ το βράδυ της Παρασκευής. “Υπό τη μεταμφίεση στρατιωτικών ασκήσεων, στρατεύματα εισχώρησαν στην αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας…”

«Προκαλούν σύγκρουση και κατόπιν προσαρτούν εδάφη» δήλωσε ο μεταβατικός πρόεδρος καλώντας τον Βλαντιμίρ Πούτιν «να σταματήσει τις προκλήσεις», τη στιγμή που τελούν υπό κατάληψη ενόπλων τα αεροδρόμια της Κριμαίας και πληροφορίες θέλουν 2.000 Ρώσους στρατιώτες να έχουν μεταφερθεί με μεταγωγικά στην περιοχή.

«Η Ρωσία έχει στείλει δυνάμεις στην Κριμαία. Εφαρμόζουν σενάριο αντίστοιχο με την Αμπχαζία, όπου έχοντας πυροδοτήσει στρατιωτική σύγκρουση, άρχισαν να προσαρτούν τα εδάφη» δήλωσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα το βράδυ της Παρασκευής.

«Απευθύνομαι προσωπικά στον πρόεδρο Πούτιν για να του ζητήσω να σταματήσει αμέσως την απροκάλυπτη επίθεση και να αποσύρει τα στρατεύματά του από την Κριμαία» δήλωσε ο Τουρτσίνοφ, καταγγέλλοντας ότι η Ρωσία όχι μόνο κατέλαβε το Κοινοβούλιο και την έδρα της κυβέρνησης, αλλά επιδιώκει να θέσει υπό τον έλεγχό της τα μέσα επικοινωνίας. Παράλληλα, δε, έχουν μπλοκάρει ουκρανικό στρατιωτικό εξοπλισμό.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Ουκρανίας, 2.000 Ρώσοι στρατιώτες μεταφέρθηκαν με μεταγωγικά αεροσκάφη στο αεροδρόμιο της Συμφερόπολης, της πρωτεύουσας της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας, όπου έχει τη βάση του ο ρωσικός στόλος στη Μαύρη Θάλασσα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι ασυνήθιστες κινήσεις ελικοπτέρων πάνω από την Κριμαία είναι ενδείξεις στρατιωτικής επέμβασης σε εξέλιξη, αλλά προειδοποίησαν ότι δεν γνωρίζουν ούτε το μέγεθος της επιχείρησης, ούτε τα κίνητρα της Μόσχας.

Η Ρωσία αρνήθηκε την Παρασκευή ότι παραβίασε ρωσικό έδαφος και ότι έχει τέτοιες προθέσεις. Μετά την έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Ουκρανία, ο ρώσος αντιπρόσωπος, Βιτάλι Τσούρκιν, δήλωσε ότι οι στρατιωτικές κινήσεις στην περιοχή γίνονται στο πλαίσιο των συμφωνιών μεταξύ των δύο χωρών.

“Έχουμε συμφωνήσει με την Ουκρανία για την παρουσία του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας και κινούμεθα βάση αυτής της συμφωνίας” δήλωσε ο κ. Τσούρκιν.

Μια φωτογραφία όμως από κάμερα ασφαλείας μέσα στη Βουλή της Κριμαίας δείχνει τους ένοπλους Ρώσους που έχουν υπό τον έλεγχό τους το κτίριο να παρακολουθούν τους υπαλλήλους που αποχωρούν. Είναι ντυμένοι με στρατιωτικές στολές χωρίς διακριτικά και βαρειά οπλισμένοι. Είναι προφανές ότι πρόκειται για Ρώσους οι οποίοι μεθοδικά εκτελούν σχέδιο στρατιωτικής επέμβασης στην Κριμαία.

Keywords
Τυχαία Θέματα