Αλλάζει η διαδικασία εκλογής των δημάρχων

Διαφορετικά απ΄ότι ίσχυε ως σήμερα θα εκλεγούν στις επικείμενες δημοτικές εκλογές οι δήμαρχοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς αλλάζει το σύστημα εκλογών. Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», οι αλλαγές αφορούν στις αμέσως επόμενες εκλογές του Μαΐου και δεν θα υπάρχουν πολλά ψηφοδέλτια,

αλλά μόνο δύο για όλους τους συνδυασμούς. Το πρώτο ψηφοδέλτιο θα περιλαμβάνει τα ονόματα των υποψήφιων δημάρχων, ενώ το άλλο τα αντίστοιχα των δημοτικών συμβούλων. Και στις δύο περιπτώσεις τα ονόματα θα αναφέρονται με αλφαβητική σειρά.

Δήμαρχος από τον πρώτο γύρο με 42%

Προκειμένου να εκλεγεί κάποιος δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή θα πρέπει να συγκεντρώσει το 42% των ψήφων, ειδάλλως θα προκρίνονται στον δεύτερο γύρω οι πρώτοι υποψήφιοι. Από την άλλη, οι δημοτικοί σύμβουλοι θα εκλέγονται από τον πρώτο γύρο με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Πιο αναλυτικά, το νέο εκλογικό σύστημα θα προβλέπει:

• Δύο ψηφοδέλτια, ένα με τους υποψήφιους δημάρχους και ένα με όλους τους δημοτικούς συμβούλους με αλφαβητική σειρά.

• Οι υποψήφιοι δήμαρχοι θα ανακοινώνουν πλήρεις συνδυασμούς που θα δημοσιεύονται στον Τύπο και θα αναρτώνται σε εμφανή σημεία του δήμου προς πληροφόρηση των δημοτών.

• Δήμαρχοι θα εκλέγονται όσοι συγκεντρώνουν το 42% των ψήφων, διαφορετικά οι εκλογές επαναλαμβάνονται τη δεύτερη Κυριακή μεταξύ των δύο πρώτων.

• Οι δημοτικοί σύμβουλοι θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή με απλή αναλογική.

• Προϋπόθεση για την εκλογή στο δημοτικό συμβούλιο του υποψηφίου δημάρχου με τον συνδυασμό του θα είναι, κατά την πρώτη Κυριακή, ο υποψήφιος δήμαρχος να συγκεντρώσει τουλάχιστον το 5% του εκλογικού σώματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα