Αλλαγές «έρχονται» στην ψηφιακή τηλεόραση...

Σημαντικές εξελίξεις αναμένεται να έχουμε όσον αφορά την λειτουργία της ψηφιακής τηλεόρασης στην χώρα μας. Κάποιες από τις αλλαγές θα διαμορφώσουν τον μελλοντικό τηλεοπτικό χάρτη της Ελλάδας, ενώ σύντομα πολλά περιφερειακά τηλεοπτικά κανάλια θα αποτελέσουν παρελθόν.

Καταρχάς, σύμφωνα με πληροφορίες η λειτορυργία της Digea στην Κρήτη αναβάλλεται επ’ αόριστον! Το αρχικό πλάνο έλεγε ότι

η ψηφιακή μετάβαση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τον Μάιο, κάτι που δεν θα συμβεί, εκφραζόταν όμως η ελπίδα ότι θα γινόταν το αργότερο τον Σεπτέμβριο, καθώς πλέον για να γίνει εφικτή η πλήρης ψηφιακή μετάβαση της χώρας μέχρι τα τέλη Ιουνίου του 2013 θα πρέπει σε κάθε νέα περιοχή που γίνεται ψηφιακή μετάβαση να κλείνουν όλοι οι αναλογικοί πομποί, να έχουμε δηλαδή ταυτόχρονα πλήρες switch off, το οποίο σημαίνει ότι οι σταθμοί που έχουν αναλογικό σήμα δεν θα μπορούν να εκπέμπουν.
Στα πλαίσια της παραπάνω οδηγίας και μετά την απόφαση για switch off των αναλογικών σημάτων στον Υμηττό στις 6 Ιουλίου 2012 θα ακολουθήσει και αναλογικό switch off στον Χορτιάτη της Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο του 2012. Εδώ η ΕΡΤ ειχε σοβαρές αντιρήσεις για το πρώιμο switch off του Υμηττού, καθώς το καλοκαίρι προβλέπεται να μεταδώσει το Euro 2012 και τους Ολυμπιακούς αγώνες και θέλει να έχει το μέγιστο της ακροαματικότητας.
Επίσης παρόλο που θα καταβληθούν προσπάθειες για να επιτευχθεί το πλήρες αναλογικό switch off της χώρας στα τέλη Ιουνίου του 2013 οι περισσότεροι εκτιμούν ότι αυτό είναι πλέον πρακτικά αδύνατο να συμβεί για διάφορους τεχνικούς κυρίως λόγους. Ως εκ τούτου, επειδή το σημαντικότερο είναι να απελευθερωθούν οι συχνότητες 61-67 UHF με στόχο να πωληθούν από το κράτος στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ως «ψηφιακό μέρισμα» και να υπάρξουν το νωρίτερο κρατικά έσοδα, η βασική στόχευση θα είναι μέχρι τα τέλη Ιουνίου του 2013 να μην υφίσταται πλέον καμία αναλογική εκπομπή στις συχνότητες 61-67 UHF, είτε αυτό γίνει με switch off αναλογικών είτε με μετακινήσεις αναλογικών εκπομπών σε χαμηλότερες συχνότητες, όσον αφορά την επαρχία. Σημειώνουμε ότι οι ψηφιακές εκπομπές θα εκτείνονται μέχρι την συχνότητα 57 UHF, καθώς και οι συχνότητες 58,59,60 είναι δεσμευμένες και θα αποδοθούν στον στρατό για τις επικοινωνίες του...
Τέλος, οι ψηφιακές εκπομπές των περιφερειακών καναλιών θα μπορούν να υπερβαίνουν τα 4 κανάλια ανά πομπό. Διευκρινίζεται όμως ότι ο μέγιστος αριθμός τους θα μπορεί να φτάνει μέχρ τα 8 κανάλια ανά συχνότητα, γεγονός που σίγουρα υποβαθμίζει σημαντικά την ποιότητα εκπομπής, από την άλλη όμως θεωρείται ότι θα επιτρέψει στα περιφερειακά κανάλια να επιβιώσουν, καθώς το κόστος μετάδοσης θα επιμερίζεται σε περισσότερους του ενός τηλεοπτικούς σταθμούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα