Αλκοόλ μετά το εμβόλιο: Πόσο μπορείτε να πιείτε, πώς επηρεάζει τον οργανισμό

Οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού προχωράνε με ταχύτητα φωτός, μιας και ολοένα και περισσότεροι είναι αυτοί που θωρακίζονται ενάντια της πανδημίας. Αν είστε ένας από αυτούς, θα έχετε αναρωτηθεί αν μπορείτε να καταναλώσετε αλκοόλ μετά από τον εμβολιασμό σας. Ειδικές μελέτες για τα εμβόλια έναντι του κορονοϊού και το αλκοόλ δεν έχουν ακόμα διεξαχθεί. Σύμφωνα με έρευνες για άλλα εμβόλια, έχει αποδειχθεί ότι η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ διαταράσσει την ανοσολογική απόκριση. Επιπλέον, αυξάνει την επιρρέπεια σε βακτηριακές και ιογενείς λοιμώξεις.

Οι New York Times, όμως, έδειξαν ότι δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία ότι ένα ή δύο ποτά, μια μέτρια δηλαδή κατανάλωση, μπορούν να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Μάλιστα, κάποιες μελέτες απέδειξαν πως μακροπρόθεσμα, η μικρή ή μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να ωφελήσει για το ανοσοποιητικό, μειώνοντας τη φλεγμονή. Στον αντίποδα, η υπερκατανάλωση αλκόολ μπορεί να επηρεάσει την αντίδρασή του οργανισμού στο εμβόλιο, και να καταστείλει το ανοσοποιητικό.  Αυτό συμβαίνει γιατί χρειάζονται 2-4 εβδομάδες, ανάλογα βέβαια το εμβόλιο, για να παραχθούν αντισώματα. «Εάν συνηθίζετε να πίνετε με μέτρο, δεν θα έχετε πρόβλημα αν πιείτε ένα ποτό τις μέρες πριν ή μετά τον εμβολιασμό», λέει η καθηγήτρια Dr. Ilhem Messaoudi, διευθύντρια στο Κέντρο Έρευνας Ιών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Έρβιν (Irvine). «Ωστόσο το κλειδί είναι τι εννοούμε όταν λέμε «μέτρια κατανάλωση αλκοόλ»». Η μέτρια κατανάλωση αναφέρεται στο πολύ 2 ποτά ημερησίως για τους άνδρες και το πολύ 1 ποτό ημερησίως για τις γυναίκες.

Τι αντιστοιχεί σε ένα ποτό

Θα πρέπει να θυμόμαστε με τι αντιστοιχεί 1 ποτό. Σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Κατάχρησης Αλκοόλ & Αλκοολισμού (NIAAA) ένα ποτό ισοδυναμεί με ένα από τα παρακάτω:

Ένα ουίσκι (περιεκτικότητα περίπου 40% αλκοόλ) ή άλλο αντίστοιχο ποτό σε ποσότητα των 40 ml ήΈνα ποτήρι κρασί (12,5% οινόπνευμα) των 140 ml ήΈνα ποτήρι μπύρα (5% αλκοόλ) των 330 ml ήΓια τα ποτά με υψηλότερη περιεκτικότητα σε οινόπνευμα, οι ποσότητες που αντιστοιχούν σε 1 ποτό είναι ακόμα μικρότερες (σφηνάκια).
Keywords
Τυχαία Θέματα