Αλέξης Τσίπρας: «Έχουμε χρεοκοπήσει οικονομικά, αλλά και ηθικά...»

Με την ελληνική κοινωνία να προσπαθεί να συνέλθει από το νέο μεγάλο σοκ, που προκαλεί η άμεση εφαρμογή των μέτρων του «Μνημονίου 2» στη χώρα μας, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύπτει μέσα από τη συνέντευξή του στην «Αττική Περιφέρεια» τη γραμμή, πάνω στην οποία θα πορευτεί το επόμενο χρονικό διάστημα, δηλώνοντας ότι δεν πρέπει να «επιτρέψουμε το επόμενο πολίτευμα που θα αναδυθεί να είναι τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα».

Στον Βασίλη Ευθυμίου

Εξηγώντας

τους λόγους, για τους οποίους απέτυχε παταγωδώς η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά και η τωρινή της τρικομματικής συνεργασίας, ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι «ο σημερινός πρωθυπουργός έδωσε σκληρή μάχη υπέρ των εχόντων και κατεχόντων. Υπέρ των τραπεζιτών», συμβουλεύοντας στη συνέχεια τους τρεις αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν τον κ. Παπαδήμο «να σταματήσουν τα κροκοδείλια δάκρυα…». Μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναγνωρίζοντας τον κατακερματισμό των δυνάμεων της Αριστεράς στη χώρα μας, επικαλείται τη λαϊκή απαίτηση και μέσω της εφημερίδας μας απευθύνει πρόσκληση ενότητας προς το ΚΚΕ και την ΔΗΜΑΡ, στέλνοντας παράλληλα ένα ξεχωριστό μήνυμα προς τον κ. Κουβέλη: «Αν αποστρέψεις το πρόσωπό σου από την αριστερά, τότε αυτό που θα αντικρίσεις είναι η δεξιά, είτε της Ν.Δ., είτε του μνημονιακού ΠΑΣΟΚ, είτε του Καρατζαφέρη».

Συνεχίζετε να πιστεύετε ότι τα μέτρα και της παρούσας τρικομματικής κυβέρνησης είναι μία λαθεμένη αγωγή σε μία χώρα που «ασθενεί»;

«Έξι φορές μας έσωσαν, έξι φορές απέτυχαν παταγωδώς και μας οδήγησαν στη χρεοκοπία. Κατόπιν τούτου μπορούμε μετά βεβαιότητας να πούμε ότι και επί Παπανδρέου και επί Παπαδήμου ακολούθησαν τη σωστή συνταγή και το μνημόνιο συνεχίζει επιτυχώς την αποστολή του. Διότι στόχος του μνημονίου είναι να διαλυθούν όλες οι μεταπολεμικές κοινωνικές κατακτήσεις. Η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η δωρεάν παιδεία, το ασφαλιστικό και τα εργασιακά δικαιώματα... Στην Ελλάδα, μέσω της κυβέρνησης, εφαρμόζεται πιλοτικό πρόγραμμα διάλυσης του κοινωνικού κράτους, με στόχο να εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες. Η Ευρώπη από το φεουδαρχικό σύστημα πέρασε στα μοναρχικά καθεστώτα και εν συνεχεία στη δημοκρατία. Ας μην επιτρέψουμε το επόμενο πολίτευμα που θα αναδυθεί να είναι τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα».

Εύκολο να ασκείς κριτική, δύσκολο όμως να φέρεις την ευθύνη της σωτηρίας της χώρας. Διαφωνείτε;

«Όταν μιλούν για σωτηρία εννοούν τα κέρδη των τραπεζιτών αυτής της χώρας, τους κατέχοντες τον μεγάλο πλούτο αυτής της χώρας, την εγχώρια διαπλοκή. Εξ ου και οι “κόκκινες γραμμές” μπαίνουν εκεί που αρχίζουν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και όχι τα λαϊκά συμφέροντα. Οι τράπεζες πήραν 130 δισ. τα τελευταία χρόνια, οι αμοιβές και οι προμήθειές τους αυξήθηκαν κατά 152%, οι απόρρητες δαπάνες εκτοξεύτηκαν, όταν την ίδια ώρα η χώρα μετρά 1 εκατομμύριο άνεργους. Όσο για την κριτική μας, δεν έχει καθόλου μικρό βαθμό δυσκολίας. Συνοδεύεται πάντα από επεξεργασμένες και αξιόπιστες εναλλακτικές προτάσεις και κυρίως συνοδεύεται από σκληρούς αγώνες

Keywords
Τυχαία Θέματα