Ακύρωση των εκλογών στη Ζιμπάμπουε ζητά η αντιπολίτευση

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που έδωσε το Σάββατο στη δημοσιότητα η κεντρική εφορευτική επιτροπή, ο 89χρονος πρόεδρος Ρόμπερτ Μουγκάμπε του κόμματος ZANU-PF αναδεικνύεται νικητής των προεδρικών εκλογών της Τετάρτης με ποσοστό 61% έναντι 34% για τον πρωθυπουργό Μόργκαν Τσβανγκιράι. Ο ηγέτης του Κυήματος για τη Δημοκρατική Αλλαγή (MDC) θα προσφύγει στα δικαστήρια για την ακύρωση της νίκης του κόμματος ZANU-PF στις εκλογές, την οποία θεωρεί προϊόν νοθείας.

Οι εκλογές

της Τετάρτης διεξήχθησαν σε ειρηνικό κλίμα, ωστόσο ο Τσβανγκιράι έχει ήδη ζητήσει από την Αφρικανική Ένωση και την SADC να διεξάγουν έρευνα χαρακτηρίζοντας «άκυρη» και «μη αναξιόπιστη» την ψηφοφορία. Οι παρατηρητές πάντως έχουν ήδη δημοσίως χαρακτηρίσει «ελεύθερες και ειρηνικές» τις εκλογές αυτές, μολονότι παραδέχτηκαν ότι παρουσιάστηκαν ορισμένα μικροπροβλήματα.

«Θα προσφύγουμε στα δικαστήρια, θα πάμε στην Αφρικανική Ένωση, στην SADC (Κοινότητα Ανάπτυξης Νότιας Αφρικής)», είπε ο Τσβανγκιράι σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στη Χαράρε.

Ο πρωθυπουργός της Ζιμπάμπουε είπε ότι το κόμμα του απορρίπτει πλήρως τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών που διεξήχθησαν την Τετάρτη. Σύμφωνα με αυτά το ZANU-PF πέτυχε σαρωτική νίκη και θα έχει άνετη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, καθώς καταλαμβάνει τα δύο τρίτα των εδρών.

«Δεν χάσαμε αυτές τις εκλογές. Το ZANU-PF κέρδισε στη φαντασία του», πρόσθεσε τονίζοντας ότι θα παρουσιάσει αποδείξεις στα δικαστήρια για τη «μνημειώδη απάτη» των εκλογών της 31ης Ιουλίου. «Πίστευα ότι οι εκλογές αυτές θα έδιναν μια λύση στην πολιτική κρίση. Δεν έγινε έτσι. Η χώρα επέστρεψε εκεί που ήταν», σημείωσε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε την ανησυχία της για τις καταγγελλόμενες «παρατυπίες» και την «έλλειψη διαφάνειας» στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στη Ζιμπάμπουε και ανέδειξαν νικητή, για 7η συνεχόμενη θητεία, τον απερχόμενο πρόεδρο Ρόμπερτ Μουγκάμπε που κυβερνά την πρώην βρετανική αποικία επί 33 χρόνια, από το 1980, όταν ανέκτησε την ανεξαρτησία της.

Οι Βρυξέλλες ανησυχούν «για τις παρατυπίες που φέρονται να έγιναν, τις αναφορές περί μη πλήρους συμμετοχής (του εκλογικού σώματος) καθώς και για τις αδυναμίες και την έλλειψη διαφάνειας που παρατηρήθηκαν στην εκλογική διαδικασία"» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις στη χώρα και θα συνεργαστεί με τους διεθνείς εταίρους της τις επόμενες εβδομάδες», προσθέτει στην ανακοίνωσή της η Άστον που ταυτόχρονα καλεί όλα τα πολιτικά κόμματα στη Ζιμπάμπουε να φροντίσουν ώστε να διατηρηθεί «η τάξη και ηρεμία» στη χώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα