Αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης καταθέτει σήμερα το πρωί η κυβέρνηση

Σήμερα θα προχωρήσει στην κατάθεση αιτήματος για παράταση της δανειακής σύμβασης, όχι όμως του μνημονίου η κυβέρνηση δια χειρός του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, ο οποίος είχε συνάντηση με τον επίτροπο Μοσκοβισί χθες και συζήτησαν όλο το πλαίσιο της μέχρι τώρα διαπραγμάτευσης μεταξύ της Αθήνας και των εταίρων της.

Η κυβέρνηση με το αίτημα θέλει να έρθει κοντά στους εταίρους καθώς η δανειακή σύμβαση

είναι κατά ένα μέρος κοντά σε αυτά που θέλουν οι Ευρωπαίοι, καθώς περιλαμβάνει και αυτή όρους, όμως δεν είναι το πρόγραμμα που μέχρι τώρα εξελισσόταν, αλλά ουσιαστικά ένα μορατόριουμ έξι μηνών για να φτάσουμε στην συμφωνία για ένα καινούργιο πρόγραμμα που θα σέβεται την κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα και ταυτόχρονα τα χρήματα που έχουν δανείσει οι άλλες χώρες και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή τη σχέση.

Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες που υπάρχουν ο υπουργός Οικονομικών θα καταθέσει την ελληνική πρόταση με επιστολή προς τον κ.Ντάισελμπλουμ με την οποία θα ζητείται η παράταση της υπάρχουσας δανειακής σύμβασης για έξι μήνες με την αποδοχή κάποιων όρων από μέρους της ελληνικής πλευράς.

Αναλυτικά λοιπόν η χώρα μας θα προτείνει παράταση έως τον Αύγουστο με συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Οπως ότι δεν θα πάρει μέτρα που θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό και οι εταίροι θα δεσμεύονται για συνέχιση της χρηματοδότησης. Ουσιαστικά θα «παγώσει» το πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ το οποίο θα έφερε δημοσιονομικό βάρος.

Θα αναγνωρίσει η Ελλάδα τις δεσμεύσεις της προς τους εταίρους αλλά θα θέσει και όρους οι οποίοι περιλαμβάνονταν στο περίφημο πλέον «κείμενο Μοσκοβισί» που ήταν έτοιμος να υπογράψει ο Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ θα υπάρχει και μηχανισμός ελέγχου της εξέλιξης του συγκεκριμένου προγράμματος και της τήρησης των δεσμεύσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα