Αίγυπτος κατά Ερντογάν: “Επιδιώκει να προκαλέσει χάος στη Μέση Ανατολή”

Επίθεση εναντίον του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε η Αίγυπτος, κατηγορώντας τον ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία και προσπαθεί να προκαλέσει χάος στη Μέση Ανατολή, μετά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ κατά την οποία αμφισβήτησε τη νομιμότητα του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι.

Οι σχέσεις μεταξύ ‘Άγκυρας και Καΐρου έχουν ενταθεί έπειτα από την ανατροπή πέρυσι του εκλεγμένου

ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, στελέχους της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, από τον τότε αρχηγό του στρατού Σίσι ύστερα από μαζικές διαδηλώσεις κατά της πολιτικής του.

Μάλιστα ο Ερντογάν ενώπιον των παγκόσμιων ηγετών που μετέχουν στη Γενική Συνέλευση, επέκρινε στην ομιλία την άνοδο του Σίσι στην εξουσία και την αδράνεια μετά την ανατροπή του Μόρσι.

«Όσοι παραμένουν σιωπηλοί στη σφαγή παιδιών, τη δολοφονία αθώων γυναικών, την ανατροπή με πραξικόπημα, όπλα και τεθωρακισμένα μιας δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης, μετέχουν σε έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Και πάλι, όσοι αντιτίθεται στις δολοφονίες στο Ιράκ, τη Συρία και στη δολοφονία της δημοκρατίας στην Αίγυπτο υφίστανται ορισμένες άδικες και αβάσιμες κατηγορίες και σχεδόν αμέσως κατηγορούνται ότι υποστηρίζουν την τρομοκρατία.

Τα Ηνωμένα Έθνη, όπως και οι δημοκρατικές χώρες δεν έχουν κάνει τίποτε παρά να παρακολουθούν τα γεγονότα, όπως η ανατροπή του εκλεγμένου προέδρου της Αιγύπτου και η σφαγή χιλιάδων αθώων που θέλουν να υπερασπιστούν την επιλογή τους. Και το πρόσωπο που έκανε το πραξικόπημα νομιμοποιείται» τόνισε ο Ερντογάν, λέγοντας ότι τα «δύο μέτρα και δύο σταθμά» δίνουν την αίσθηση ανά τον κόσμο της αδικίας και τροφοδοτούν την τρομοκρατία.

Σε ανακοίνωσή του, το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε τα σχόλια του Ερντογάν για τον Σίσι.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η κατασκευή τέτοιων ψευδών ισχυρισμών δεν είναι παράξενο που προέρχονται από τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος επιδιώκει να προκαλέσει χάος, να σπείρει τη διχόνοια στη Μέση Ανατολή προσφέροντας πολιτική και οικονομική υποστήριξη και καταφύγιο σε τρομοκρατικές οργανώσεις, ώστε να ζημιωθούν τα συμφέροντα των λαών της περιοχής για την επίτευξη προσωπικών φιλοδοξιών του Τούρκου προέδρου και την αναβίωση ψευδαισθήσεων του παρελθόντος» αναφέρεται.

Keywords
Τυχαία Θέματα