«Αγκάθια» στις συζητήσεις με την τρόικα

Αβέβαιο θεωρείται αν θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας έως το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου, σύμφωνα με διαρροή κορυφαίου παράγοντα, του υπουργείου Οικονομικών.

«Αν και λεπτό-λεπτό μειώνουμε τη διαφορά μας στο δημοσιονομικό κενό με την τρόικα, είναι 50-50 οι πιθανότητες να προλάβουμε να κλείσουμε έως τις 9 Δεκεμβρίου» δήλωσε χαρακτηριστικά ο συγκεκριμένος παράγοντας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σημειώνεται ότι τα τεχνικά κλιμάκια έχουν λάβει τις παρατηρήσεις των στελεχών του υπουργείου

Οικονομικών και των επικεφαλής της τρόικας και προσπαθούν να περιοριστεί η διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών στο δημοσιονομικό κενό, αλλά και να κλείσουν οι τέσσερις προαπαιτούμενες δράσεις, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση, έως το τέλος του έτους, του 1 δισ. ευρώ, που εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο.

Πάντως, την προσεχή Πέμπτη, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και οι επικεφαλής της τρόικας θα αναχωρήσουν για τη συνεδρίαση του Eurogroup, χωρίς ακόμη να έχει προσδιοριστεί ο χρόνος επιστροφής στην Αθήνα των εκπροσώπων των δανειστών.

Ο Φόρος Ακινήτων δυσκολεύει το οικονομικό επιτελείο

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τρόικας οι αλλαγές στον φόρο ακινήτων επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό της χώρας κατά 400 εκατ. ευρώ, αντί για 200 εκατ. που είχε υπολογίσει η κυβέρνηση. Αυτό το χάσμα είναι, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η κυβέρνηση, που «μπλοκάρει» τις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών, που θεωρούν ότι από τα 3,2 δισ. ευρώ που πρέπει να φέρει ο νέος φόρος στα κρατικά ταμεία θα εισπραχθούν μόλις 2,4 δισ. ευρώ (η κυβέρνηση εκτιμά τις εισπράξεις στα 2,6 δισ. ευρώ).

Παράλληλα, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, καθώς η τρόικα διαμήνυσε πως αν η κυβέρνηση θέλει να εφαρμόσει τον ενιαίο φόρο ακινήτων από το 2014, πρέπει να βρει ισοδύναμα μέτρα για να καλύψει την εν λόγω απόσταση. Από την πλευρά της η κυβέρνηση πρότεινε μέρος της απόκλισης να καλυφθεί από περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά η τρόικα υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο θα επηρεάσει αρνητικά τις αναπτυξιακές προοπτικές.

«Δύσκολες οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα»

Ως δύσκολες χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μετά από τη συνάντηση που είχε το βράδυ της Δευτέρας με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου να τον ενημερώσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Keywords
Τυχαία Θέματα