Αγιά Σοφιά – παπούτσια: Νέες εικόνες ντροπής

Νέες ντροπιαστικές εικόνες από την Αγία Σοφία βλέπουν το “φως” της δημοσιότητας μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λίγες ημέρες μετά τις καταγγελλόμενες φθορές στον ναό. Ο υπεύθυνος του δήμου Κωνσταντινούπολης για την προστασία της ιστορικής κληρονομιάς της Πόλης, Μαχίρ Πολάτ, ανήρτησε εικόνες στο Twitter, στις οποίες φαίνεται ότι οι Τούρκοι έχουν μετατρέψει σημεία του ναού σε… παπουτσοθήκη.

Ο Μαχίρ Πολάτ δεν αρκέστηκε στη δημοσίευση των φωτογραφιών στην ανάρτησή του. Οργισμένος έγραψε πως “η κατάσταση έχει φτάνει σε σημείο

που προσβάλει την αγιότητα και την ιστορική αξία της Αγίας Σοφίας. Ζητώ από τα αρμόδια ιδρύματα να βάλουν τέλος σε αυτήν την ντροπή απέναντι στην ευαισθησία των εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν αφιερώσει την ψυχή τους στην Αγία Σοφία. Δεν το βλέπουν αυτό οι 154 κάμερες και οι 69 αστυνομικοί ασφαλείας και τουρισμού;”, αναρωτιέται.

Ayasofya’da durum Ayasofya’nın kutsiyetine ve tarihsel değerine hakaret seviyesine doğru gidiyor.

Yetkili kurumların bu ayıba son vermelerini Ayasofya gönül vermiş milyonlarca insanın ortak duyarlılığı ile rica ediyorum.

154 kamera
69 güvenlik
ve turizm polisi bunu görmüyor mu? pic.twitter.com/9pXoeBxgTU

— Mahir Polat (@mhrpolat) April 23, 2022

Σκουπίδια, αποφάγια και καταστροφές

Αρχικά αποτροπιασμό προκάλεσαν εικόνες από τις καταστροφές στην Αγία Σοφία και τους βανδαλισμούς στην ιστορική Αυτοκρατορική Πύλη -που έχει ιστορία 1.400 ετών που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες. Σε φωτογραφίες και βίντεο φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο εμβληματικός ναός, που μετατράπηκε σε τζαμί από τον Ερντογάν, είχε υποστεί σοβαρές καταστροφές, ενώ σκουπίδια και αποφάγια ήταν πεταγμένα στο έδαφος.

Η Αγία Σοφία συμπεριλαμβάνεται στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Η τουρκική Ένωση Ιστορίας της Τέχνης, σε ανάρτησή της στο Twitter κατήγγειλε: “Ανακαλύψαμε ότι η ιστορική Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας βρίσκεται σε μία τέτοια κατάσταση και τη φωτογραφίσαμε, γύρω στις 20:45 σήμερα το βράδυ (18.04.2022)”, παραθέτοντας και τη σχετική φωτογραφία.

Ελληνικό ΥΠΕΞ: Να βρεθούν οι υπεύθυνοι του βανδαλισμού, να αποκατασταθούν οι ζημιές

Με μια σκληρή ανακοίνωση το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την καταστροφή της ιστορικής Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας, και ζήτησε να βρεθούν οι υπεύθυνοι του βανδαλισμού και να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές. Σημειώνεται ότι η Αυτοκρατορική Πύλη, η μεγαλύτερη πύλη της Αγίας Σοφίας, έχει ύψος 7 μέτρα και είναι σιδερένια. Είναι η κεντρική πύλη εισόδου στην Αγία Σοφία και χρησιμοποιούνταν μόνο από τον Αυτοκράτορα. Η πόρτα- λέει ο μύθος- ότι κατασκευάστηκε από τα ξύλα της Κιβωτού του Νώε, τα οποία ήταν από ξύλο βελανιδιάς.

Diyanet'e bağlanarak ibadete açılan Ayasofya'dan paylaşılan görüntüler sosyal medyada gündem oldu. pic.twitter.com/6kIVsI3por

— Muhbir – #YeniHesap (@ajans_muhbir) April 19, 2022

“Δεν ήταν τίποτα μην ανησυχείτε, θα το φτιάξουμε”

Η Ένωση Ιστορίας της Τέχνης στηλίτευσε την απάντηση του υπεύθυνου ασφαλείας της Αγίας Σοφίας, ο οποίος δήλωσε άγνοια για το περιστατικό, απειλώντας να φέρει το θέμα στον εισαγγελέα. “Δυστυχώς, άκουσα την ανατριχιαστική δήλωση του ατόμου που λέει ότι ονομάζεται κ. Ταλίπ και είναι ο υπεύθυνος ασφαλείας στην Αγία Σοφία, ότι δεν είχε καμία πληροφορία σχετικά και ότι δεν υπάρχει βίντεο από κάμερα, καθώς και ότι ‘δεν ήταν τίποτα μην ανησυχείτε, θα το φτιάξουμε’… Όταν είπαμε ότι θα το καταγγείλουμε στον εισαγγελέα για να βρούμε τον ένοχο μας απάντησε ότι ήμασταν κακοπροαίρετοι. Και ότι το μόνο που θέλουμε είναι να κάνουμε σκηνή.

Ayasofya girişinin arkasındaki duvarlara da vura vura büyük delikler açılmış. Aynı kapısı gibi kırılmış. Onlarca güvenlik görevlisi ve diyanet sadece insanların girerken başı açık mı diye bakıyor ama duvarlara ne olduğunu soruyorum hiçbiri bilmiyor @nevsinmengu @cuneytozdemir pic.twitter.com/UUBiFA1TlR

— Dilek Camurcu (@dilek_camurcu) December 17, 2021

Ποτέ δεν δεχόμαστε και δεν θα δεχθούμε ένας τέτοιος άνθρωπος να είναι υπεύθυνος για το τζαμί της Αγίας Σοφίας, ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά έργα στον κόσμο. Θα υποβάλλουμε μήνυση, τόσο για να εντοπίσουμε αυτούς που κατέστρεψαν την ιστορική πύλη όσο και για να εκδιωχθεί αυτό το άτομο από αυτό το πόστο το συντομότερο δυνατό”.

Κάνοντας δήλωση σχετικά με το θέμα, ο Μαχίρ Πολάτ, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του δήμου Κωνσταντινούπολης, είχε δηλώσει: “Το άτομο ή τα άτομα που προκάλεσαν αυτή την καταστροφή θα πρέπει να ταυτοποιηθούν μέσω κάμερας. Το θέμα θα πρέπει να οδηγηθεί στον εισαγγελέα, καθώς σκόπιμα προκάλεσαν ζημιά στο νούμερο 1 ιστορικό κτήριο, την Αγία Σοφία”.

Gelen bir şikayet fotoğrafı üzerine bu akşam (18.04.2022) saat 20.45 civarı Ayasofya Camisinin, tarihi “İmparatorluk Kapısının” bu halde olduğunu tespit ettim ve fotoğrafladım. Nöbetçi güvenlik müdürünün bilgim yok demesi üzerine ismini Talip Bey olduğunu söyleyen ve Ayasofya’nın pic.twitter.com/BH7qKNjVpg

— Sanat Tarihi Derneği (STD) (@SanatTarihiSTD) April 18, 2022

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αγιά Σοφιά –, Νέες,agia sofia –, nees