Αυξητικές τάσεις για το ελληνικό e-εμπόριο

Άνθιση γνωρίζει το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδας, καθώς τα αποτελέσματα έρευνας του εργαστηρίου ELTRUN του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών δείχνουν αύξηση των online πελατών. Ειδικότερα, 1,9 εκατ. Έλληνες αγόρασαν προϊόντα ή υπηρεσίες από ηλεκτρονικά καταστήματα το 2012, τη στιγμή που για το 2011 ο ίδιος αριθμός ήταν 1,5 εκατ. καταναλωτές. Επιπλέον, η συνολική αξία των προϊόντων και υπηρεσιών που πωλήθηκαν άγγιξε τα 2,9 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με το 2011 κατά 1,1 δισ. ευρώ.

Στην πρώτη θέση προτίμησης προϊόντων και υπηρεσιών φιγουράρουν οι ταξιδιωτικές υπηρεσίες, οι οποίες βρίσκονταν στην τρίτη θέση την περασμένη χρονιά. Σειρά έχουν τα εξαρτήματα και ο περιφερειακός εξοπλισμός ηλεκτρονικού υπολογιστή, ενώ την τρίτη θέση καταλαμβάνει ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός. Αξιοσημείωτη είναι η μεγάλη αύξηση στα είδη ένδυσης και υπόδησης (από την 10η στην 5η θέση) λόγω των προτιμήσεων για αγορά επώνυμων και φθηνών προϊόντων.

Από τη σχετική έρευνα προκύπτει ότι μόλις το 61% των αγορών πραγματοποιήθηκε σε ελληνικά sites, τη στιγμή που το ίδιο ποσοστό σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες «αγγίζει» το 80%.

Όσον αφορά στα κριτήρια με τα οποία οι Έλληνες επιλέγουν κατάστημα, τον πρώτο λόγο έχει η ασφάλεια πληρωμής, με το 71% να δηλώνει πως επιλέγει με βάση την «προσφορά ασφαλούς τρόπου πληρωμής μέσω γνωστού φορέα».
Αναφορικά με την πληρωμή, η αντικαταβολή παραμένει ακόμη στην πρώτη θέση, ενώ σημαντικά ποσοστά καταγράφουν η χρήση της πιστωτικής κάρτας (με 48%), του Pay Pal (με 43%) και της χρεωστικής κάρτας (με 38%).

Keywords
Τυχαία Θέματα