Αύξηση κρουσμάτων – Τζανάκης: Εκτίμηση για “έκρηξη” μολύνσεων την Τρίτη

Με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της μετάλλαξης Ομικρον στη χώρα να είναι ήδη 54 και τα «ύποπτα» πάνω από 150 η επιτροπή των ειδικών θα συνεδριάσει την ερχόμενη Δευτέρα 27/12, ώστε να εξετάσει τα δεδομένα και να αποφασιστεί αν τα νέα μέτρα θα ληφθούν τις πρώτες ημέρες του 2022 ή θα χρειαστεί να εφαρμοστούν νωρίτερα. Την ίδια στιγμή οι εκτιμήσεις του καθηγητή Πνευμονολογίας Νίκου Τζανάκη, για τις επόμενες ημέρες μόνο αισιόδοξα δεν είναι.

Ο ίδιος έκανε λόγο για πολύ αυξημένα νούμερα τις επόμενες ημέρες λέγοντας πως σε περίπτωση που πραγματοποιηθούν 600.000 τεστ

τότε είναι πολύ πιθανό την ερχόμενη Τρίτη τα κρούσματα του κορονοϊού να φτάσουν και τις 9.000! Ωστόσο παρά τις «εφιαλτικές» προβλέψεις για τις νέες μολύνσεις υπάρχει η αισιοδοξία πως οι νοσηλείες θα μειωθούν δείγμα του ότι το κύμα της μετάλλαξης Ομικρον να μην είναι τόσο σφοδρό. Από το πρωί της Παρασκευής, εφαρμόζονται τα νέα μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας με κεντρικό άξονα τη μάσκα σε όλους τους χώρους και τη χρήση είτε διπλής είτε της ενισχυμένης FFP2 σε ΜΜΜ και σούπερ μάρκετ, εκεί δηλαδή που παρουσιάζεται ο μεγαλύτερος συνωστισμός.

Από την αρχή του νέου έτους, στις 3 Ιανουαρίου -εκτός αν η επιτροπή εισηγηθεί εφαρμογή τους νωρίτερα- θα εφαρμοστεί ένα νέο πακέτο μέτρων. Οι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης επαναλαμβάνουν σε κάθε τόνο πως η χώρα δεν πρόκειται να μπει σε ένα νέο lockdown ωστόσο τα μέρα κρίνονται επιβεβλημένα ώστε να σταματήσει η διασπορά της ιδιαίτερα μεταδοτικής μετάλλαξης Ομικρον.

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, στην πρόσφατη ενημέρωση, τα νέα μέτρα δεν θα παραπέμπουν σε lockdown ενώ δεν υπάρχει συζήτηση για επαναφορά των SMS. Παράλληλα διευκρίνισε πως θα ανοίξουν κανονικά τα σχολεία. Όπως σημειώθηκε τα συγκεκριμένα μέτρα θα αφορούν την ψυχαγωγία και τη διασκέδαση, τις αθλητικές εκδηλώσεις, την τηλεργασία και μια σειρά από δραστηριότητες που δεν κρίνονται αναγκαίες.

Από τις 24 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 06:00 έως τις 2 Ιανουαρίου 2022 τα νέα μέτρα που θα ισχύουν έχουν ως εξής:

Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους (και σε γυμναστήρια)

Υποχρεωτική διπλή μάσκας ή μάσκα υψηλής προστασίας (μάσκα ΚΝ95) στα σούπερ μάρκετ και τα ΜΜΜ

Απαγορεύονται οι εορταστικές εκδηλώσεις από Δήμους

Υποχρεωτικά τεστ σε όσους ταξιδιώτες έρχονται στην Ελλάδα, σε όλες τις πύλες της χώρας την 2η και την 4η μέρα μετά την άφιξή τους.

Σύσταση για τεστ πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση

Σαρωτικοί οι έλεγχοι

Η κορύφωση των ελέγχων (οι οποίοι θα επαναληφθούν την εβδομάδα της πρωτοχρονιάς) θα είναι απόψε το βράδυ. Στο κέντρο της Άμεσης Δράσης στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής οι βάρδιες θα είναι τέτοιες που να μπορούν να «σηκώσουν» τη διαχείριση των τηλεφωνημάτων. Στόχος είναι σε περίπτωση καταγγελιών το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. να μπορεί να ανταποκριθεί στην διεκπεραίωσή τους. Ενδεικτικό της βαρύτητας που δίνεται στα μέτρα είναι ότι ο αρμόδιος υπουργός κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, συμμετέχει στις σχετικές συσκέψεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αύξηση, – Τζανάκης, Εκτίμηση, “έκρηξη”, Τρίτη,afxisi, – tzanakis, ektimisi, “ekrixi”, triti