Αυξάνονται κατά… 1% οι μισθοί στην Ισπανία

Μετά από 3 χρόνια, που ο μισθός έμεινε στα ίδια επίπεδα, εργοδότες και συνδικάτα στην Ισπανία υπέγραψαν μισθολογικές αυξήσεις μέχρι και 1% φέτος, ενώ η αύξηση θα φτάσει το 1,5% το 2016. Πρόκειται για μια πολύ μικρή μείωση, ωστόσο είναι χαρακτηριστική του κλίματος αλλαγής που επικρατεί πλέον στην Ισπανία έπειτα από 3 χρόνια «σκληρής» λιτότητας, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης.

Η μισθολογική σύμβαση υπογράφηκε από τις ομοσπονδίες των εργοδοτών CEOE και Cepyme, που εκπροσωπούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και τα βασικά συνδικάτα

εργαζομένων UGT και CCOO, ενώ θα έχει ισχύ τριετίας. Ωστόσο το ποσοστό της μισθολογικής αύξησης για το 2017 δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί από τους κοινωνικούς εταίρους.

Σημειωτέον, πως η Ισπανία, η τέταρτη ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης κατέγραψε το 2014 ανάπτυξη 1,4%, ύστερα από 5 χρόνια ύφεσης ή στασιμότητας, ενώ οι τιμές καταναλωτή υποχωρούν από τον Ιούλιο του 2014.

Την ίδια ώρα, το ποσοστό της ανεργίας διαμορφώθηκε στο 23,78% το πρώτο τρίμηνο του 2015, παρουσιάζοντας το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη μετά την Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της εξαετούς οικονομικής κρίσης στην Ισπανία, πολλοί εργαζόμενοι δέχθηκαν μεγάλες περικοπές στους μισθούς, ενώ ο κατώτατος μισθός διαμορφώθηκε στα 645 ευρώ. Αυτό σημαίνει, πως με τα νέα δεδομένα ο βασικός μισθός θα διαμορφωθεί στα 651,45 ευρώ το 2015 και στα 654, 68 ευρώ το 2016.

Keywords
Τυχαία Θέματα