Αυθαίρετα: Δεν θα γίνονται δεκτά ιδιωτικά έγγραφα

Ακόμη ένα «παράθυρο» του παραλόγου στην τακτοποίηση των αυθαιρέτων έκλεισε ξαφνικά. Το «κόλπο» που κάποιοι σκαρφίστηκαν για να νομιμοποιήσουν αυθαίρετα κτίσματα, τα οποία… ακόμη δεν έχουν κτισθεί, τελείωσε. Αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη ίσως βρεθούν δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, που έκαναν αίτηση τακτοποίησης με μόνα δικαιολογητικά

πιστοποίησης του κτίσματος την υπεύθυνη δήλωση μηχανικού και ιδιοκτήτη.

«Προφανώς και θα προσαρμοστούμε στην απόφαση του τμήματος αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, που κρίνει ότι δεν πρέπει να γίνονται δεκτά ιδιωτικά έγγραφα για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής. Διαπιστώθηκε ότι υπήρξαν ιδιοκτήτες, που με ψευδείς δηλώσεις «μεγάλωσαν» την ηλικία του αυθαιρέτου, προκειμένου να πετύχουν μικρότερα πρόστιμα.

Όπως τόνισε ο υπουργός, βρίσκεται σε συνεννόηση με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), προκειμένου η διαδικασία να συνεχιστεί κανονικά με την υποβολή αιτήσεων, που θα βασίζονται μόνο σε δημόσια έγγραφα βέβαιης χρονολογίας, σε αεροφωτογραφίες ή και δορυφορικές εικόνες, για τον χρόνο κατασκευής του αυθαιρέτου.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καρτάλης επισήμανε ότι θα πρέπει να κινηθούν οι νομικές και πειθαρχικές διαδικασίες για όσους κρατικούς λειτουργούς, αλλά και μηχανικούς, εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα, είτε στην κατασκευή των αυθαιρέτων, είτε στην υποβολή αιτήσεων για τακτοποίηση αυθαιρέτων, που δεν είχαν καν κτιστεί.

Του Χρήστου Κώνστα

Keywords
Τυχαία Θέματα