ΑΦΜ και στα… νεογέννητα! – Περιουσιολόγιο για όλους

Θα γίνει και αυτό! Τα νεογέννητα στην Ελλάδα θα παίρνουν σύντομα Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, με την εγγραφή τους στις λίστες των ληξιαρχείων!

Του Σταύρου Μονεμβασιώτη

Το υπουργείο Οικονομικών σφίγγει τον κλοιό στο κυνήγι κατά της φοροδιαφυγής, καθιερώνοντας το «φακέλωμα» στην εφορία «εξ απαλών ονύχων». Δεν αποκλείεται μάλιστα η σχετική νομοθετική ρύθμιση να επιβληθεί αναδρομικά και για όσα παιδιά γεννήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2016.
Με τον τρόπο αυτό όλοι οι Έλληνες θα αποκτήσουν Αριθμό Φορολογικού

Μητρώου και θα υπόκειται σε συνεχή, ηλεκτρονικό έλεγχο από την εφορία. Το μέτρο εντάσσεται στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την αναλυτική καταγραφή, όλων των περιουσιακών στοιχείων των Ελλήνων πολιτών. Με αυτόν τον τρόπο θα γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τι ανήκει σε ποιόν, τι μεταβιβάζεται και θα μπορεί μέσα από διασταυρώσεις δηλώσεων εισοδήματος και τραπεζικών λογαριασμών να εντοπίζει «εστίες» φοροδιαφυγής.

Υπό την πίεση των δανειστών η κυβέρνηση επισπεύδει προωθώντας μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες στη Βουλή ρύθμιση που θα προβλέπει:
Την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, μέσα από την υποβολή τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων.
Κίνητρα για την επιστροφή των εισοδημάτων αυτών στην Ελλάδα, στις περιπτώσεις εκείνες που έχουν «φυγαδευτεί» στο εξωτερικό.
Και αργότερα (πιθανόν το Μάιο) τη συμπλήρωση ειδικού, ηλεκτρονικού περιουσιολογίου.

Το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο θα αποτελέσει το μεγάλο ηλεκτρονικό «μάτι» του υπουργείου Οικονομικών, με το οποίο θα μπορεί να γνωρίζει αναλυτικά: τραπεζικές καταθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, επενδύσεις σε μετοχές, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων και άλλες αξίες, κινητά περιουσιακά στοιχεία όπως ΙΧ, μοτοσυκλέτες, σκάφη αναψυχής, αεροπλάνα, το περιεχόμενο θυρίδων, σπίτια, οικόπεδα ή αγροτικές εκτάσεις. Στην ίδια «λίστα» θα αναγραφούν δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, ασφάλιστρα σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, κ.ο.κ.

Οι φορολογούμενοι θα μπορούν, με τους κωδικούς που ήδη διαθέτουν, να εισέρχονται στο ηλεκτρονικό σύστημα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, να ελέγχουν τα στοιχεία του περιουσιολογίου τους, να τα επιβεβαιώνουν ή να τα τροποποιούν. Στη δεύτερη περίπτωση, η εφορία θα μπορεί να τους ζητά να προσκομίσουν σειρά αποδεικτικών στοιχείων. Για τα περιουσιακά στοιχεία που δεν θα δηλωθούν μετά το τέλος της διαδικασίας, το υπουργείο Οικονομικών θα επιβάλει πρόστιμα και προσαυξήσεις, ενώ θα προχωρά και σε διώξεις. Στα σχέδια που βρίσκονται στο γραφείο του Τρύφωνα Αλεξιάδη προβλέπεται και η δήωση ακριβών έργων τέχνης ή κοσμημάτων, κάτι όμως που μετατίθεται για το επόμενο έτος, προκειμένου να εξασφαλιστεί ένας αποτελεσματικός τρόπος καταγραφής τους.
Τελευταία ευκαιρία!

Όπως έχουμε ήδη αποκαλύψει, η κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει μια τελευταία ευκαιρία σε όσους κρύβουν σε «σεντούκια» ή λογαριασμούς του εξωτερικού «μαύρο χρήμα». Στην κατεύθυνση αυτή θα προσφέρει ως κίνητρο το «κούρεμα» προστίμων και τη μείωση του αναλογούντα φόρου από 40% έως και 80%.

Η δυνατότητα δήλωσης του «μαύρου» χρήματος θα δοθεί άπαξ και θα συνοδευτεί -πέραν των οικονομικών «δώρων»- με πλήρη φορολογική αμνηστία! Με άλλα λόγια, και θα διαγραφούν για όλους τα πρόστιμα, οι ποινές ή οι προσαυξήσεις, και θα μειωθούν οι αναλογούντες φόροι και δεν θα ερευνηθεί η πηγή απόκτησης των εισοδημάτων αυτών… Όσοι ανταποκριθούν, θα έχουν την ευκαιρία να εμφανίσουν τα εισοδήματα αυτά (με τροποποιητικές δηλώσεις) στο έτος που θα επιλέξουν οι ίδιοι, πληρώνοντας με βάση τους φορολογικούς συντελεστές που ίσχυαν τότε. Αν δεν το κάνουν και στη συνέχεια εντοπιστούν, θα αντιμετωπίσουν πρόσθετους φόρους, ποινές, δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και διώξεις.

Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δηλώνει: «Δεν θα ασχοληθούμε με ψιλολόγια. Μόνο με τη μεγάλη φοροδιαφυγή. Μετά την εθελοντική δήλωση εισοδημάτων, θα ξεκινήσει η διαδικασία του περιουσιολογίου. Κατά προτεραιότητα θα ελεγχθούν τα αναρίθμητα ΑΦΜ που βρίσκονται στις λίστες και όσοι από τις διασταυρώσεις προκύπτει ότι εξαπατούν συστηματικά το Δημόσιο διάγοντας πολυτελή βίο και δηλώνοντας ελάχιστα».

Ποιοι υποχρεούνται να έχουν ΑΦΜ;
Σήμερα, υποχρεωμένοι να έχουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου είναι όλοι οι ημεδαποί ή αλλοδαποί που κατοικούν στην Ελλάδα και:
-Έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.
-Σκοπεύουν να γίνουν επιτηδευματίες.
-Σκοπεύουν να εργαστούν ως μισθωτοί.
-Αποκτούν περιουσιακά στοιχεία που αποτελούν τεκμήριο όπως Ι.Χ., μοτοσυκλέτα, ακίνητο, κ.ο.κ.
-Υποχρεούνται να υποβάλλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος (π.χ. από ενοίκια)
-Είναι ή πρόκειται να γίνουν μέλη εταιρείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα