Άφησαν αβοήθητο ασθενή με ανεύρυσμα να πεθάνει

Η αναλγησία των γιατρών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου να χειρουργήσουν έναν 72χρονο με ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής οδήγησε στο θάνατο του άτυχου άνδρα από την Βάρδα.

Πιο συγκεκριμένα και όπως αποκαλύπτει το «Έθνος», οι αγγειοχειρούργοι του Ρίου, επικαλούμενοι το τέλος της εφημερίας, αρνήθηκαν να δεχτούν και να χειρουργήσουν τον 72χρονο ο οποίος βρισκόταν σε κρίσιμη κατάσταση, με ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, στο νοσοκομείο της Αμαλιάδας.

Το πρωί της Τρίτης ο 72χρονος ένιωσε πόνο στην κοιλιακή χώρα και ζάλη. Οδηγήθηκε στο Κέντρο Υγείας Βάρδας, όπου οι γιατροί δήλωσαν ότι έπρεπε

να διακομιστεί επειγόντως στο νοσοκομείο Αμαλιάδας.

Ο 72χρονος υποβλήθηκε σε έλεγχο, ο οποίος αποκάλυψε ότι είχε διαχωριστικό ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, η οποία απαιτούσε άμεση αγγειοχειρουργική αξιολόγηση. Το νοσοκομείο Αμαλιάδας, ωστόσο, δεν διέθετε αγγειοχειρουργικό τμήμα, γι' αυτό και ζητήθηκε η διακομιδή του σε άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα.

Το κοντινότερο μεγαλύτερο νοσοκομείο είναι αυτό του Πύργου, το οποίο ωστόσο επίσης δεν διαθέτει αγγειοχειρουργική μονάδα.

Αυτό καθιστά το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου το κοντινότερο νοσοκομείο με αγγειοχειρουργική μονάδα. Ωστόσο, οι αγγειοχειρούργοι αρνήθηκαν να δεχτούν τον 72χρονο, λέγοντας ότι το νοσοκομείο δεν βρισκόταν σε εφημερία και πως το πρόγραμμα του χειρουργείου ήταν πλήρες μέχρι το μεσημέρι και πιο συγκεκριμένα μέχρι τις 15.00, όπου τελείωνε η βάρδια.

Μετά από προσπάθειες τόσο των γιατρών από το νοσοκομείο Αμαλιάδας, όσο και του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) που παρενέβη, για να πείσουν το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου για την σοβαρότητα της κατάστασης του 72χρονου, η απάντηση που έλαβαν από τον διευθυντή της αγγειοχειρουργικής κλινικής του Ρίου, από τον οποίο ζήτησε εξηγήσει το ΕΚΕΠΥ, ήταν και πάλι αρνητική.

Απόρροια όλης αυτής της καθυστέρησης είναι ο ασθενής να πέσει σε κώμα και λίγο αργότερα να πιστοποιηθεί ο θάνατός του.

Για το περιστατικό το υπουργείο Υγείας έχει διατάξει ένορκη διοικητική εξέταση, προκειμένου να καταλογιστούν πειθαρχικές και να διερευνηθούν ποινικές ευθύνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα