Αφγανιστάν: Στην Καμπούλ ο διοικητής της CIA

Σύμφωνα με αποκάλυψη της Washnigton Post, ο Ουίλιαμ Μπερνς, διοικητής της CIA, φέρεται να είχε τη Δευτέρα μυστική συνάντηση στην Καμπούλμε τον αρχηγό των Ταλιμπάν Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ κατόπιν σχετικής εντολής του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν. Η συνάντηση συνιστά τη σημαντικότερη διπλωματική επαφή από τη στιγμή που οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης Μπάιντεν

να διασφαλίσει την απομάκρυνση Αμερικανών πολιτών και Αφγανών συμμάχων από την Καμπούλ. Η αποστολή του διοικητή της CIA σαφώς και απηχεί την σοβαρότητα της κρίσης που αντιμετωπίζει η κυβέρνησή του με την εσπευσμένη επιχείρηση απομάκρυνσης ανθρώπων που προσπαθούν να διαφύγουν από το Αφγανιστάν.

Το περιεχόμενο της συζήτησης των δύο ανδρών δεν έχει δημοσιοποιηθεί, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι το θέμα ήταν η καταληκτική ημερομηνία της λειτουργίας της αερογέφυρας από το αεροδρόμιο της Καμπούλ. Από την πλευρά του το Λονδίνο δήλωσε πως οι δυτικές κυβερνήσεις είναι απίθανο να παρατείνουν την αποχώρησή τους από το Αφγανιστάν, που προβλέπεται για τις 31 Αυγούστου, ώστε να συνεχίσουν την απομάκρυνση πολιτών από την Καμπούλ. Ο υπουργός Αμυνας της Βρετανίας Μπεν Γουάλας δήλωσε πως αμφιβάλλει πως θα υπάρξει παράταση «όχι μόνο εξαιτίας αυτού που έχουν δηλώσει οι Ταλιμπάν, αλλά και αν κρίνει κάποιος από τις δημόσιες δηλώσεις του προέδρου Μπάιντεν, θεωρώ ότι είναι απίθανο».

«Δεν αρκεί ο χρόνος»

Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας είπε πως ο χρόνος μέχρι τις 31 Αυγούστου, την ημερομηνία κατά την οποία η Ουάσινγκτον προβλέπει να ολοκληρώσει την αποχώρησή της από το Αφγανιστάν, «δεν θα αρκέσει» για να απομακρυνθούν από τη χώρα «όλοι αυτοί τους οποίους θέλουμε να απομακρύνουμε». «Ακόμη κι αν η επιχείρηση απομάκρυνσης διαρκέσει μέχρι τις 31 Αυγούστου ή μερικές ημέρες περισσότερο, αυτό δεν αρκεί», εξήγησε ο Χάικο Μάας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild και ζήτησε και πάλι να συνεχιστούν οι συνομιλίες με τους Ταλιμπάν για να εξασφαλισθεί ότι θα γίνουν μεταφορές αφού φύγει ο στρατός.

Πολύ περισσότερο που η πραγματοποίηση της αμερικανικής αποχώρησης όπως έχει προγραμματιστεί, στις 31 Αυγούστου, σημαίνει «πως θα χρειαστούν ασφαλώς μία ή δύο ημέρες» για να απομακρύνουν το στρατιωτικό προσωπικό τους, πράγμα που σημαίνει πως οι απομακρύνσεις για τους συμμάχους θα τερματιστούν «λίγο νωρίτερα», πρόσθεσε ο υπουργός. Γι’ αυτό «έχουμε ανάγκη από πρόσθετες επιλογές» για τις απομακρύνσεις, μεταξύ των οποίων κυρίως «μη στρατιωτικές επιχειρήσεις στο αεροδρόμιο» – ένα θέμα για το οποίο η Γερμανία συζητεί με τους Ταλιμπάν.

Keywords
Τυχαία Θέματα