«Άφεριμ», μια αξιόλογη τραγωδία-γουέστερν για ένα ερωτικό παραστράτημα

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Ασπρόμαυρο, ιστορικοπολιτικό γουέστερν, με πολλά δραματικά και λιγότερα κωμικά στοιχεία. Αν και βραβεύτηκε, πήρε ελάχιστη δημοσιότητα, παρότι δεν έχει ασχοληθεί κάποιος πιο πριν με το θέμα της σκλαβιάς των τσιγγάνων στα Βαλκάνια των αρχών του 19ου αιώνα. Άφεριμ στα Τούρκικα σημαίνει μπράβο. Στον αντίποδα μια ελληνική ταινία ανάξια λόγου.

από την Κλαίρη Μπάμπαλη

«Άφεριμ!»

Βουλγαρορουμάνικη ταινία, που ανήκει στο νέο κύμα ρουμάνικου κινηματογράφου, το οποίο ανεβαίνει συνεχώς και έχουμε ξαναμιλήσει γι αυτό. Σκηνοθετεί ο 38χρονος Ρουμάνος Ράντου Ζούντε. Παίζουν οι: Τέοντορ Κόρμπαν, Μιχάι Κομανόιου, Τομά Κουζίν.

Η υπόθεση

Στη Βλαχία του 1835, η οποία βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή, ένας αστυνόμος (αντί για τον σερίφη της Αμερικής) και ο γιος του αναζητούν έναν τσιγγάνο σκλάβο, ο οποίος δραπέτευσε από τον αφέντη του, τον αυταρχικό βογιάρο (άρχοντας φεουδάρχης) της περιοχής. Το έγκλημά του σκλάβου: ήρθε σε ερωτική επαφή με τη σύζυγο του άρχοντα. Το αν εκείνη τον προκάλεσε, όπως και το αν ο σύζυγος έχει ερωμένες, δεν αφορά κανέναν, στην κοινωνική κατάσταση εκείνης της εποχής της βαρβαρότητας.

Η περιπλάνηση γίνεται στα Βαλκάνια. Βλέπουμε μία ατελείωτη ιστορική τοιχογραφία της εποχής. Μοναστήρια, παπάδες, σκλάβους και χρυσοθήρες τσιγγάνους, φεουδάρχες, βογιάρους, Οθωμανούς πασάδες, βοσκούς, πανδοχεία, πανηγύρια, πόρνες, καταυλισμούς γύφτων και παράγκες χωρικών. Οι γλώσσες, οι οποίες ακούγονται, σε όλο αυτό το Βαλκανικό τοπίο: Ρουμάνικα, Τούρκικα, Ελληνικά, Ρομά. Όλοι κάποια στιγμή, διαπλέκονται με τους διαλόγους, και τις σκληρές -περί δικαιοσύνης- συμβουλές του πατέρα προς τον γιο. Μέσα απ’ όλες αυτές τις σκληρές συμβουλές, ο έκπληκτος νεαρός μυείται από τον πατέρα του στον κόσμο που θα ζήσει. Μαθαίνει τη βάρβαρη πραγματικότητα! Η κοινωνία της εποχής, η οποία διέπεται από νόμους σκληρότητας και αδικίας, έχει τοποθετήσει στην πιο φρικτή θέση τους τσιγγάνους. Ο αστυνομικός θα καταφέρει να βρει τον τσιγγάνο και ο τελευταίος θα παίρνει ενεργό μέρος στους διαλόγους πατέρα και γιου, με αποτέλεσμα να τον συμπαθήσουν και να τον λυπηθούν (ιδίως ο γιος). Δυστυχώς δεν έχουν την παραμικρή δύναμη ν’ αλλάξουν τη μοίρα του. Το τέλος είναι πολύ δυνατό και καθόλου ανατρεπτικό.

Η ταινία

Κατ’ αρχάς, μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε ως βαλκανικό γουέστερν. Το ασπρόμαυρο της ταινίας, τα μακρινά πλάνα, τα οποία μας δείχνουν τους ανθρώπους, μέσα σε εντυπωσιακά, και εναλλασσόμενα τοπία, και ο αφηγηματικός χαρακτήρας, μας θυμίζουν ταινίες του Jim Jarmous. Όμως, το πρωτότυπο αφηγηματικό στυλιζάρισμα, η λαϊκή φιλοσοφία και η τόσο οξεία κοινωνικοπολιτική κριτική, δίνουν βάρος στην ταινία, εξου και η Αργυρή Άρκτος σκηνοθεσίας στο Βερολίνο. Η ταινία αποδίδει με απόλυτο ρεαλισμό την εποχή, καθώς και τις ρατσιστικές ιδέες που κυριαρχούσαν τότε. Κάποιοι από τους διαλόγους θα μπορούσαν να είναι πιο σφικτοί, όμως οι πολύ καλές ερμηνείες των πρωταγωνιστών, αλλά και των ανθρώπων τους οποίους συναντούν, μας κάνουν να ζούμε μαζί τους και να αισθανόμαστε τις ιστορίες τους, κάποιες στιγμές με οδυνηρό τρόπο. Μια τραγωδία (απ την οποία δεν λείπουν τα κωμικά παραληρήματα) του 19ου αιώνα, όπου οι ήρωες πάσχουν και οι κριτές τους δεν δείχνουν κανένα έλεος, γιατί «έτσι είναι φτιαγμένος ο κόσμος».

«The Bachelor»

Η ξεκαρδιστική αυτή ταινία είναι η νέα συμπαραγωγή των Novacinema. Ο νέος σκηνοθέτης Αντώνης Σωτηρόπουλος, με την καλά οργανωμένη παραγωγή των Παντελή Καλατζή και Τζον Καγιούλη, μετά από δύο μήνες γυρισμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, παρουσιάζει μία εμπορική ταινία, η οποία κινείται στα όρια της απόλυτης κωμωδίας και του blockbuster.

Το θέμα δεν μπορούμε να το πούμε πρωτότυπο. Πρόκειται για ένα ζευγάρι που αγαπιέται

και ετοιμάζεται να παντρευτεί. Ο πεθερός, γνωστός καρδιοχειρουργός, δεν μπορεί να

αποδεχθεί, ούτε το γεγονός ότι θα χάσει την κόρη του, ούτε και το ότι ο γαμπρός του έχει

Γραφείο Τελετών. Η νύφη, η οποία έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον καλό της, του οργανώνει -εν αγνοία του- ένα Bachelor πάρτυ με τους τρεις κολλητούς του, με τους οποίους σπουδάζανε μαζί στη Θεσσαλονίκη. Μετά από πολλές ανατροπές, όπου ο πεθερός συνταξιδεύει με τους τέσσερις νεαρούς σε μία νεκροφόρα για Θεσσαλονίκη, τους συναντάμε σε μπουζούκια, κλινικές, στριπτιτζάδικα, συχνά με φόντο το υπέροχο λιμάνι της συμπρωτεύουσας, αλλά και το διαμέρισμα μιας πρώην του γαμπρού.

Η νύφη -προς μεγάλη χαρά του πατέρα της- ακυρώνει το γάμο, και ακολουθεί μία σειρά από απρόσμενες λύσεις.

Προτεινόμενες ταινίες

Εγώ, ο Ντάνιελ ΜπλέικCityzenfourΚαρδιά βουνόToni ErdmannΤο μέλλον

AlliedThe BachelorUnderworld: Blood WarsFantastic Beasts and Where to Find ThemOzzyLionTrollsGet SquirrelyShut InI, Daniel BlakeMoanaFantastic Beasts and Where To Find ThemArrivalAlliedDoctor StrangeTrollsHacksaw RidgeBad Santa 2IncarnateAlmost Christmas

Το άρθρο «Άφεριμ», μια αξιόλογη τραγωδία-γουέστερν για ένα ερωτικό παραστράτημα εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα