Xαλέπι: Τα όπλα «σίγησαν» αλλά οι άμαχοι δεν εγκαταλείπουν (pic-vid)

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Αν και η ελπίδα στο Χαλέπι ζωντανεύει ξανά και οι άνθρωποι ίσως και να μπορούν να χαμογελάσουν με την έξοδο των ανταρτών που είδαν τις δυνάμεις τους να λιγοστεύουν, άντρες, γυναίκες και παιδιά στο ανατολικό Χαλέπι δεν λένε να το εγκαταλείψουν.Εκατοντάδες απροστάτευτοι άνθρωποι παραμένουν εκεί, προκαλώντας μεγάλες ανησυχίες στον ΟΗΕ που τους βλέπουν για κάποιον μυστήριο λόγο να μην τρέπονται σε φυγή, μέχρι να μπει οριστική
τελεία στον πόλεμο.Ενώ οι πρώτοι άμαχοι έπρεπε να έχουν αφήσει τα πάντα πίσω τους, κανένα από τα λεωφορεία που μπήκαν στο Χαλέπι, δεν κατευθύνθηκε προς τα αναατολικά να παραλάβει αμάχους. Ενώ στις 5.00 τοπική ώρα ήταν κανονισμένη η αποχώρηση των πρώτων, μέχρι τις 6.15 όπως δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο Reuters, δεν είχε φανεί τίποτα στο βομβαρδισμένο ανατολικό τοπίο.Η ανεξήγητη αυτή καθυστέρηση, προκαλεί πρόβλημα στην εφαρμογή της συμφωνίας για την αποκατάσταση του ελέγχου των κυβερνητικών δυνάμεων. Η Μπάνα, το πανέμορφο κοριτσάκι που έζησε τον τρόμο του πολέμου, τραγουδά και σπαράζει καρδιές. «Είμαι ένα παιδί που θέλει να παίξει, αφήστε με».

Η μεγαλύτερη νίκη του ΆσαντΗ έξοδος των ανταρτών από το Χαλέπι σηματοδοτεί τη νίκη του Άσαντ και των δυνάμεων του σε έναν ανελέητο πόλεμο που κοντεύει να «κλείσει» έξι χρόνια, ενώ έχει αφήσει πίσω του αθώο αίμα και αφόρητο πόνο. Η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός είναι μία ακόμη θετική εξέλιξη, αν και εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν μοιάζει τόσο αισιόδοξος.Όπως δήλωσε ο Τζον Κίρμπι, η Ουάσιγκτον ναι μεν βρίσκει την συμφωνία ευχάριστο γεγονός, όμως θα παραμείνει έτσι μόνο αν σταματήσουν οι βομβαρδιστικές επιθέσεις και φύγουν οι άμαχοι από το επικίνδυνο τοπίο. Για τον Κίρμπι, η ανακωχή στο Χαλέπι δεν σημαίνει απαραίτητα και τέλος του πολέμου.Κάλεσε δε τους αντιπάλους να επιστρέψουν στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, υπογραμμίζοντας πως «θα παρακολουθούν την κατάσταση στενά».Σφαγή καταγγέλλουν οι πρεσβευτές του ΟΗΕΠαρά την ανεπίσημη όμως νίκη του Άσαντ, οι συριακές δυνάμεις θα κληθούν να απολογηθούν για τα εγκλήματα πολέμου που φαίνεται να έχουν κάνει. Σε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τρίτη, οι κυβερνητικές δυνάμεις κατηγορήθηκαν για σφαγή και εκτέλεση αμάχων.Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών Βιτάλι Τσούρκιν υποστήριξε πως οι συριακές δυνάμεις είχαν σημαντική βοήθεια από τη Ρωσία και το Ιράκ και επιβεβαίωσε πως «η συριακή κυβέρνηση έχει τον έλεγχο του ανατολικού Χαλεπιού».Στοιχεία όμως που έχουν στα χέρια τους τα Ηνωμένα Έθνη σχετικά με κτηνωδίες των Σύρων και Ιρακινών μαχητών, δεν θα μπουν «κάτω από το χαλάκι«. Ο ΟΗΕ έκανε λόγο για την άμεση εκτέλεση 82 αμάχων από τις δυνάμεις του Άσαντ, σε συνοικίες του ανατολικού Χαλεπιού που ανακατέλαβαν.
«Από την πολιορκία πέρασαν στη σφαγή», κατήγγειλε ο πρεσβευτής της Βρετανίας Μάθιου Ράικροφτ μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου.Από τη μεριά του ο Βιτάλι Τσούρκιν δεν δέχτηκε καμία κατηγορία και διέψευσε τα όσα ακούστηκαν περί θανάτωσης άμαχου πληθυσμού και βασανισμού παιδιών.
Να φύγουν όλοι οι απροστάτευτοι από το ανατολικό Χαλέπι, τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν και κάλεσε τις αρμόδιες δυνάμεις να φροντίσουν γι’ αυτό άμεσα. «Δόθηκαν άφθονες έγκαιρες προειδοποιήσεις σε αυτό το Συμβούλιο όσον αφορά την κατάσταση στο Χαλέπι», ανέφερε ο Μπαν και πρόσθεσε: «Εγκαταλείψαμε όλοι συλλογικά τον λαό της Συρίας. Η ιστορία δεν θα μας συγχωρήσει τόσο εύκολα».
Πολύ πιο σκληρή η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ που κατηγόρησε Ρωσία, Συρία και Ιράν για τις κτηνωδίες στο Χαλέπι.«Απορρίπτοντας τις προσπάθειες του ΟΗΕ και της ΔΕΕΣ για την απομάκρυνση στέλνετε το μήνυμα στους παραστρατιωτικούς οι οποίοι σφαγιάζουν αθώους να συνεχίσουν αυτό που κάνουν. Το Χαλέπι θα προστεθεί στα γεγονότα της παγκόσμιας ιστορίας που ορίζουν το κακό στις μέρες μας, που βαραίνουν τη συνείδησή μας δεκαετίες αργότερα–τη Χαλάμπτζα, τη Ρουάντα, τη Σρεμπρένιτσα», είπε η Πάουερ.
Ο μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών Στάφαν ντε Μιστούρα εξέφρασε την επιθυμία του στελέχη του ΟΗΕ να παρευρίσκονται στην περιοχή όταν οι άμαχοι θα απομακρύνονται.

Το άρθρο Xαλέπι: Τα όπλα «σίγησαν» αλλά οι άμαχοι δεν εγκαταλείπουν (pic-vid) εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα