Tips καθαρότητας σπιτιού: Ο δεκάλογος του λαμπερού σπιτιού

Το σπίτι μας, μια φωλιά ευημερίας ή… χάους; Είναι αναμφισβήτητο ότι, ειδικά με ζώα ή μικρά παιδιά, όταν η αταξία κυριαρχεί, η αίσθηση ότι το σπίτι μας είναι πάντα βρώμικο είναι εκεί. Ίσως να χρειαζόμαστε νέες συνήθειες ή να επανεξετάζουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τον καθαρισμό στην καθημερινή μας ζωή. Ας δούμε, λοιπόν, 10 βασικές συμβουλές που μπορούν να κάνουν τη διαδικασία αποτελεσματικότερη και ίσως ακόμη και διασκεδαστική!

1. Καθιέρωσε μια καθημερινή ρουτίνα για κάθε δουλειά

Καθιέρωσε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα που να περιλαμβάνει την κάθε δουλειά που πρέπει να γίνει για

την καθαριότητα του σπιτιού ώστε να ξέρεις ότι υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που πρέπει να γίνει ανά ημέρα.  Φτιάξε λοιπόν μια λίστα με τις πιο σημαντικές δουλειές του σπιτιού, όπως το σκούπισμα, το σφουγγάρισμα, το πλύσιμο ρούχων κλπ και στη συνέχεια μοίρασε τις σε κάθε μέρα της εβδομάδας, ανάλογα με τη δυσκολία τους, τη διαθεσιμότητά σου και τον χρόνο που απαιτείται για την κάθε μία. Με την οργάνωση αυτή και τη ρουτίνα που θα καθιερώσεις, δεν θα χρειαστεί να σπαταλάς όλο τον ελεύθερό σου χρόνο τα σαββατοκύριακα για να κάνεις μαζεμένες όλες τις δουλειές και το καθάρισμα θα σου φανεί παιχνιδάκι!

2. Δώσε προτεραιότητα στην καθαριότητα του μπάνιου

Το μπάνιο είναι ίσως ένα από τα μικρότερα δωμάτια του σπιτιού σου, το οποίο όμως χρειάζεται τακτική και αποτελεσματική καθαριότητα περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο. Θέσε σε προτεραιότητα λοιπόν την καθαριότητα του μπάνιου σου και αφιέρωσε τον χρόνο που χρειάζεται ο απαιτητικός καθαρισμός του. Έτσι, τα υπόλοιπα δωμάτια του σπιτιού θα καθαριστούν πολύ πιο εύκολα στη συνέχεια. Απομάκρυνε τα άλατα και τα στίγματα νερού στον νιπτήρα, τη μπανιέρα και της επιφάνειες τριγύρω με ένα κατάλληλο καθαριστικό μπάνιου κατά των αλάτων. Καθάρισε σε βάθος τον χώρο του σπιτιού που πρέπει να είναι περισσότερο υγιεινά καθαρός και ασφαλής από οποιονδήποτε άλλο.

3. Πρώτα τακτοποίησε και μετά καθάρισε

Η τακτοποίηση του σπιτιού είναι το άλφα και το ωμέγα για ένα συνολικά καθαρό σπίτι. Για να καταφέρεις να ξεσκονίσεις, να σκουπίσεις και στη συνέχεια να σφουγγαρίσεις μέσα σε λίγα μόνο λεπτά, το πιο σημαντικό είναι να μην υπάρχουν στον χώρο “εμπόδια”. Τακτοποίησε τα αντικείμενα και τα ρούχα που βρίσκονται σε αταξία και βάλε τα πίσω στη θέση τους για να μπορέσεις να συνεχίσεις με το καθάρισμα.

4. Σκούπισε και στη συνέχεια σφουγγάρισε

Δεν χρειάζεται να είσαι επαγγελματίας για να γνωρίζεις ότι το σωστό καθάρισμα σπιτιού περιλαμβάνει πρώτα το σκούπισμα και στη συνέχεια το σφουγγάρισμα. Σκούπισε καλά όλα τα δωμάτια του σπιτιού (αφού πρώτα έχεις ξεσκονίσει τα έπιπλα και όλες τις επιφάνειες) με μία χειροκίνητη ή ηλεκτρική σκούπα. Στη συνέχεια, προχώρησε με το σφουγγάρισμα. Για να σιγουρευτείς όμως πως θα σφουγγαρίσεις σωστά όλο τον χώρο και πως δεν θα περάσεις κάποιο σημείο, όσο δυσπρόσιτο κι αν είναι, πρέπει να το κάνεις με σύστημα. Χώρισε το κάθε δωμάτιο σε συγκεκριμένα τμήματα και αφού ξεκινήσεις από το κέντρο του, συνέχισε με τις άκρες.

Ακόμη, για τη σωστή απολύμανση του χώρου, πρόσθεσε στο νερό και κάποιο καθαριστικό δαπέδου με υπέροχα αρώματα, όπως λεβάντα, τριαντάφυλλο, κεράσι κ.ά. που αφήνει μια μοναδική αίσθηση φρεσκάδας για να απολαύσεις τον λαμπερό αποτέλεσμα με όλες σου τις αισθήσεις!

5. Καθάρισε τους λεκέδες και βάλε τα πράγματα πίσω στη θέση τους

Για να εξοικονομήσεις αρκετό χρόνο όσον αφορά στο καθάρισμα του σπιτιού σου και να μην χρειάζεται διαρκώς να καθαρίζεις και να συμμαζεύεις, κάνε όσες δουλειές πρέπει επί τόπου. Μόλις δηλαδή χυθεί λίγο λάδι, γάλα ή κάποιο άλλο υγρό στην κουζίνα, στο πάτωμα, στο τραπέζι ή σε οποιοδήποτε σημείο, σκούπισε το αμέσως με τη βοήθεια ενός πανιού. Μην ταλαιπωρείσαι περισσότερη ώρα αργότερα να καθαρίσεις έναν ξεραμένο λεκέ. Αντίστοιχα, βάλε πίσω στη θέση του κάθε αντικείμενο που μόλις χρησιμοποίησες και μην το αφήνεις δεξιά και αριστερά. Κέρδισε έτσι χρόνο την επόμενη φορά που θα τακτοποιήσεις το σπίτι.

6. Ξεσκόνισε σωστά

Το ξεσκόνισμα μπορεί να σου φαίνεται μία χρονοβόρα, κουραστική ή ακόμη και βαρετή δουλειά του σπιτιού. Αν όμως την κάνεις σωστά, τότε θα έχεις ένα καθαρό σπίτι άμεσα και απλά. Ξεκίνησε το ξεσκόνισμα από τα πιο ψηλά σημεία του σπιτιού, συνεχίζοντας προς τα πιο χαμηλά, ακολουθώντας μια συγκεκριμένη φορά, από τα αριστερά προς τα δεξιά για παράδειγμα, ώστε να μην παραλείψεις κάποια επιφάνεια. Ένα πανί που είναι απορροφητικό και συγκρατεί τη σκόνη που υπάρχει σε κάθε επιφάνεια, το οποίο μπορεί να εισχωρήσει ακόμη και στα πιο “δύσκολα” σημεία είναι απαραίτητο για να γίνει το ξεσκόνισμα αποτελεσματικά, χωρίς να μεταφέρονται τα μόρια σκόνης από το ένα σημείο του σπιτιού στο άλλο.

Ένα πανί που είναι απορροφητικό και συγκρατεί τη σκόνη που υπάρχει σε κάθε επιφάνεια. Μπορεί να εισχωρήσει ακόμη και στα πιο “δύσκολα” σημεία. Είναι απαραίτητο για να γίνει το ξεσκόνισμα αποτελεσματικά, χωρίς να μεταφέρονται τα μόρια σκόνης από το ένα σημείο του σπιτιού στο άλλο.

7. Διατήρησε τα ρούχα σου τακτοποιημένα

Ακόμη και αν έχεις πετάξει μόνο δύο-τρία ρούχα πάνω στο κρεβάτι ή στις καρέκλες του δωματίου σου, είναι πιθανόν να σου φανεί ότι υπάρχει μεγάλη ακαταστασία και ότι πρέπει να τακτοποιήσεις άμεσα. Γι’ αυτό, χρησιμοποίησε καλάθια για τα βρώμικα αλλά και για τα καθαρά ρούχα, ώστε αν δεν έχεις όρεξη ή χρόνο να τα τακτοποιήσεις αμέσως στην ντουλάπα σου, να βρίσκονται “κρυμμένα” σε ένα συγκεκριμένο μέρος, χωρίς να δίνουν την αίσθηση ότι επικρατεί χάος στο δωμάτιο και στο σπίτι σου.

8. Καθάρισε το πλυντήριο

Μπορεί το πλυντήριο να είναι μια ηλεκτρική συσκευή που δεν συνηθίζουμε να καθαρίζουμε συχνά στο σπίτι, καλό είναι όμως για την πρόληψη μούχλας και μυκήτων να φροντίζεις και για τη δική του καθαριότητα. Καθάρισε τακτικά με ένα πανί τον κάδο του πλυντηρίου, αφαίρεσε το νερό και άφησε την πόρτα του ανοιχτεί για να εξατμιστεί η υγρασία μετά από κάθε κύκλο πλύσης.

9. Κράτησε μόνο τα απαραίτητα αντικείμενα

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πόσα από τα πράγματα που έχεις στο σπίτι σου ή που θέλεις να αγοράσεις είναι πραγματικά απαραίτητα; Δεν χρειάζεται να είσαι φαν του μινιμαλισμού για να σκέφτεσαι καλά πριν αγοράσεις ακόμη και το πιο μικρό αντικείμενο στο σπίτι σου. Βρες λίγο χρόνο και ασχολήσου με τα αντικείμενα που έχεις, κρατώντας αυτά που σου είναι όντως απαραίτητα. Έτσι, θα έχεις πιο καθαρό σπίτι. Θα φαίνεται φανερά πιο τακτοποιημένο και ο καθαρισμός του θα σου είναι στη συνέχεια πολύ πιο εύκολος.

10. Πλύνε τακτικά τα εργαλεία καθαρισμού

Ένα σημαντικό κομμάτι του σωστού καθαρισμού ενός σπιτιού που συχνά παραβλέπεται, είναι η συντήρηση των εργαλείων καθαρισμού. Αν χρησιμοποιείς συνέχεια μια βρώμικη σφουγγαρίστρα ή μια ηλεκτρική σκούπα με γεμάτη σακούλα για παράδειγμα, όση ώρα κι αν καθαρίζεις θα είναι “δώρο άδωρον”. Περισσότερο θα λερώνεις και θα μεταφέρεις μία δυσάρεστη οσμή σε όλο τον χώρο του σπιτιού, παρά θα τον καθαρίσεις. Πλύνε και αντικατάστησε τα εργαλεία καθαρισμού όποτε είναι απαραίτητο και θα γλιτώσεις αρκετό χρόνο και κούραση. Το καθαρό σπίτι θέλει τρόπο, όχι κόπο.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Tips,