Siemens: Η αλληλογραφία «φωτιά» υπουργείου Εξωτερικών-εισαγγελίας Αθηνών

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Κόκκινο χτύπησε το θερμόμετρο της πολιτικής αντιπαράθεσης σχετικά με την αναβολή της δίκης της Siemens.

Η Νέα Δημοκρατία επιτέθηκε στην κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι φέρει σοβαρή ευθύνη γιατί δεν στήριξε διοικητικά το έργο της Δικαιοσύνης. Από την πλευρά της η κυβέρνηση πέρασε στην αντεπίθεση μιλώντας για «τα συνεχόμενα “λάθη” που επέτρεψαν σε

κατηγορούμενους και βασικούς μάρτυρες να διαφύγουν, τα “δωράκια”, όπως το τηλεφωνικό κέντρο που βρέθηκε στην κατοχή του σημερινού της Προέδρου, οι φιλίες της οικογένειας Μητσοτάκη με τον κ. Χριστοφοράκο, δεν συνάδουν με την σημερινή της σπουδή για την υπεράσπιση της διαφάνειας. Ας μην ανησυχούν πάντως. Όλα θα έρθουν στο φως».

Η καυτή αλληλογραφία ανάμεσα στην εισαγγελία Αθηνών και το υπουργείο Εξωτερικών

Το alphafreepress.gr σας παρουσιάζει την επίμαχη αλληλογραφία ανάμεσα στην εισαγγελία Αθηνών και το υπουργείο Εξωτερικών για τη μετάφραση του βουλεύματος που παρουσιάστηκε ως η αιτία για την αναβολή της δίκης.

Όλα αρχίζουν με την αποστολή στις 8 Απριλίου 2015 από την εισαγγελία Αθηνών προς το υπουργείο Εξωτερικών 1087 φύλλων για μετάφραση από την ελληνική στη γερμανική γλώσσα το συντομότερο δυνατό και αφορά στη μετάφραση του βουλεύματος.

Το υπουργείο Εξωτερικών με έγγραφό του προς την εισαγγελία Αθηνών στις 2 Νοεμβρίου 2015 επισημαίνει ότι έχουν αποσταλεί 696 σελίδες μεταφρασμένες.

Η εισαγγελία Αθηνών επανέρχεται με νέο έγγραφό της προς το υπουργείο Εξωτερικών στις 5 Νοεμβρίου 2015 όπου και ζητά να πραγματοποιηθεί ολόκληρη η μετάφραση. Εν ολίγοις, να μεταφραστούν και οι υπόλοιπες σελίδες, ως τις 27 Νοεμβρίου 2015, δεδομένου ότι η υπόθεση εκδικάζεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Στις 11 Δεκεμβρίου 2015 αποστέλλει νέο έγγραφο ζητώντας να ολοκληρωθεί η μετάφραση ως τις 14 Δεκεμβρίου 2015 διότι “η εκδίκαση της υπόθεσης έχει διακοπεί για την επόμενη ημέρα”. Στο υπουργείο Εξωτερικών, ωστόσο, πρωτοκολλήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2015.
Ημερομηνία 13 Μαΐου 2016 έχει το τέταρτο έγγραφο της αλληλογραφίας με το οποίο πληροφορείται η εισαγγελία Αθηνών ότι αποστέλλονται και οι υπόλοιπες σελίδες της μετάφρασης του βουλεύματος.

Τι προκύπτει από τα στοιχεία της αλληλογραφίας

Από την ανταλλαγή επιστολών διαπιστώνουμε πως η μετάφραση δεν είχε πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο 2015 όταν η υπόθεση εκδικαζόταν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών και το κυριότερο πως είχε ολοκληρωθεί στις 13 Μαΐου 2016. Επομένως, η κλήτευση στο δικαστήριο θα μπορούσε να είχε γίνει χωρίς το πρόβλημα της μετάφρασης που προέβαλαν οι συνήγοροι των κατηγορουμένων προκειμένου να πετύχουν την αναβολή επ’ αόριστον της δίκης της Siemens.

Τα αναπάντητα ερωτήματα

Με την ανάγνωση της αλληλογραφίας προκύπτουν και ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν για να μάθουμε την πλήρη αλήθεια. Γιατί η κλήτευση δεν έγινε νομότυπα καθώς υπήρχαν οι μεταφράσεις; Οι δικαστικές Αρχές πρέπει να διερευνήσουν την πολύκροτη υπόθεση και να εντοπίσουν την αιτία που οδήγησε στην αναβολή της δίκης που ενδέχεται να προκαλέσει την παραγραφή αδικημάτων.

Φουντώνει η πολιτική αντιπαράθεση

Όλα δείχνουν ότι η πολιτική κόντρα που ξέσπασε θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση τις επόμενες ημέρες.

Με δήλωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη τονίζει πως θα αναζητηθούν οι υπαίτιοι της αναβολής και θα αποδοθούν οι ποινικές οι πειθαρχικές ευθύνες.

«Στην δίκη για την υπόθεση Siemens, παρουσιάστηκε σήμερα (σ.σ. χτες) εμπλοκή, με αιτιολογία την απουσία μετάφρασης του σχετικού βουλεύματος. Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει εκδώσει ήδη ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι έχει παραδώσει εγκαίρως τις σχετικές επίσημες μεταφράσεις στην αρμόδια Εισαγγελία.

Η αντιμετώπιση της διαπλοκής είναι απαίτηση της κοινωνίας και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει προς την κατεύθυνση αυτή. Ως εκ τούτου, δεν πρόκειται να ανεχθεί οποιαδήποτε κωλυσιεργία στην δικαστική διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης.

Στο πλαίσιο αυτό, θα μεριμνήσει άμεσα και με κάθε διαθέσιμο θεσμικό τρόπο, ώστε να βρεθούν οι υπαίτιοι της σημερινής εμπλοκής και να αποδοθούν οι ενδεχόμενες ποινικές ή πειθαρχικές ευθύνες».

Τι δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς

Διαβάστε εδώ την αλληλογραφία

siemens_metafrasiypex

Το άρθρο Siemens: Η αλληλογραφία «φωτιά» υπουργείου Εξωτερικών-εισαγγελίας Αθηνών εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα