Reuters: Έκδοση περισσοτέρων εντόκων για κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών

Υπό μελέτη βρίσκεται από την Ελλάδα το ενδεχόμενο αύξησης των κεφαλαίων που θα αντλήσει από την έκδοση Εντόκων Γραμματίων του Δημοσίου τον Αύγουστο, με στόχο να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες, όπως λέει αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με το Reuters.

«Μία από τις εναλλακτικές που εξετάζονται είναι τα περισσότερα έντοκα γραμμάτια», είπε ο αξιωματούχος. «Συζητάμε την επιλογή με τους εταίρους μας.

Δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση».

Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούσαν μέχρι τα μέσα Ιουλίου, οπότε το πρόβλημα είναι υπαρκτό. Πέρα από τις τρέχουσες ανάγκες, η κυβέρνηση πρέπει να αποπληρώσει ομόλογο ύψους 3,2 δισ. ευρώ που λήγει στις 20 Αυγούστου και διακρατείται από την ΕΚΤ και άλλες κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης. Στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου υπάρχει, σύμφωνα με πληροφορίες, το ύψος των εντόκων που θα εκδοθούν να φθάσει τα 6 δισ. από τα 4 που είναι προγραμματισμένα.

Η Ε.Ε. και το ΔΝΤ έχουν υποσχεθεί πως η χώρα θα διατηρήσει την πρόσβαση στη χρηματοδότηση στη διάρκεια του Αυγούστου, ωστόσο οι λεπτομέρειες της χρηματοδότησης παραμένουν θολές.

Μόλις χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας παραδέχτηκε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου έχουν μηδενιστεί και υπονόησε ότι μόνη ελπίδα αποτελεί η πληρωμή των δόσεων του φόρου των εκκαθαριστικών, αλλά και η συμφωνία με την τρόικα, που θα φέρει την αποδέσμευση της επόμενης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Πηγή: onlynews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα