Oι Έλληνες δεν εμπιστεύονται τις online συναλλαγές

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα οι Έλληνες καταναλωτές βρίσκονται πολύ πίσω σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης στον τομές της διαδικτυακής πώλησης.

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι ο Έλληνας καταναλωτής εμπιστεύεται λιγότερο τις συναλλαγές, μέσω ίντερνετ και είναι λιγότερο εξοικειωμένος με τη χρήση του υπολογιστή, σε σχέση με τους αντίστοιχους χρήστες στην Ευρώπη.
Η πορεία των online πωλήσεων τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει μεγάλη αύξηση, όμως δεν μπορεί όπως είναι λογικό να συγκριθεί σε καμία περίπτωση με τις αγορές των υπόλοιπων

χωρών της Ευρώπης.

Τα στοιχεία της έρευνας δεν μας τιμούν καθώς η χώρα μας βρίσκεται στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης, με τη Μ. Βρετανία και τις χώρες της Σκανδιναβίας να προηγούνται στην κατάταξη. Οι διαδικτυακές πωλήσεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν 9%, το 2011, σε σχέση με το 2010.

Την ίδια ώρα, οι πωλήσεις στη Μ. Βρετανία τρέχουν με αμείωτο ρυθμό και, για το 2011, σημειώνοντας αύξηση 19%, όμως άλλες χώρες αποτελούν έκπληξη όπως είναι η Πορτογαλία, που σημείωσε αύξηση 23% και η Ιταλία, που σημείωσε αύξηση 22%.

Τα εμπόδια που δεν αφήνουν την χώρα μας να αναπτυχθει στον τομέα της διαδικτυακής πώλησης είναι κυρίως η ελλιπής γνώση για το αντικείμενο, και τα μεγάλα έξοδα αποστολής, που καλούνται να πληρώσουν οι Έλληνες καταναλωτές.

Όμως τα τελευταία χρόνια η κατάσταση φαίνεται να αλλάζει , ιδιαίτερα με τη νέα γενιά, που αναλαμβάνει περισσότερες πρωτοβουλίες, όσον αφορά τη χρήση του διαδικτύου, αλλά και του e-επιχειρείν.

Σημαντικό εμπόδιο, τα τελευταία χρόνια, αποτελεί η ραγδαία αύξηση της ανεργίας στους νέους, που αγγίζει το 50% (το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη), η έλλειψη επιδοτήσεων από πλευράς του κράτους, αλλά και των επενδύσεων από πλευράς επιχειρηματιών, γενικότερα.
Ο Έλληνας καταναλωτής κατά μέσο όρο δεν ξοδεύει περισσότερα από 30 ευρώ/έτος για διαδικτυακές αγορές, ενώ αντίστοιχα ένας καταναλωτής στη Μ. Βρετανία ξοδεύει το εξωπραγματικό για τα ελληνικά δεδομένα ποσό των 530 ευρώ/έτος, που αντιστοιχεί στο 3,6% της συνολικής καταναλωτικής του δαπάνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα