«Mεταρρυθμίσεις για το νέο μοντέλο ανάπτυξης»

Προκειμένου η χώρα να βγει από την κρίση, χρειάζεται να υλοποιηθούν μεταρρυθμίσεις και να γίνει μετάβαση σε ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης, σύμφωνα με τον Γιώργο Προβόπουλο. «Όπως δείχνουν όλα τα δεδομένα, μετά από μια μακρά και βαθιά ύφεση διαφαίνεται τώρα καθαρά η προοπτική εξόδου από την κρίση. Η κατάληξη αυτή είναι αποτέλεσμα μιας πορείας τεσσάρων ετών, που δεν ήταν ούτε ευθύγραμμη ούτε ανώδυνη», ανέφερε ο κεντρικός τραπεζίτης σε ομιλία του στο Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Όπως σημειώνεται ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), «πρώτη προϋπόθεση είναι να προχωρήσουμε τώρα πιο αποφασιστικά εκεί που έχουμε μείνει πίσω: στις μεταρρυθμίσεις για την εκ βάθρων ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα, τον θεσμικό εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, της υγείας, της εκπαίδευσης, της δικαιοσύνης και άλλων τομέων δημόσιας λειτουργίας. Παράλληλα, πρέπει να ενθαρρύνουμε με κάθε μέσο τη διαδικασία μετάβασης σε ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης που θα στηρίζεται στην εξωστρέφεια, με την ανασυγκρότηση των τομέων της οικονομίας και τη στροφή στην παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών».

Παράλληλα, ανέφερε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης η ΤτΕ ήταν σταθερό σημείο αναφοράς και παράγοντας συνέχειας, καθώς προειδοποίησε έγκαιρα για τους κινδύνους, υποστήριξε σθεναρά την παραμονή της χώρας στην ευρωπαϊκή κοίτη, επεσήμανε συστηματικά τις καθυστερήσεις στη λήψη των αναγκαίων αποφάσεων οικονομικής πολιτικής, πρότεινε εφικτές λύσεις και άσκησε τα θεσμικά της καθήκοντα για την προστασία της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και των καταθέσεων, αποτρέποντας έτσι μια ανοικτή τραπεζική κρίση. «Το τραπεζικό σύστημα, παρά τις μεγάλες απώλειες που υπέστη, αναδιατάχθηκε πάνω σε νέες βάσεις, χωρίς κανένας καταθέτης να υποστεί ζημιά», σχολίασε ο κ. Προβόπουλος, προσθέτοντας πως η μακρά αυτή προσπάθεια είχε απτά αποτελέσματα, «τα οποία επιτρέπουν να προσβλέπουμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία στο μέλλον».

Το τραπεζικό σύστημα αναδιαρθρώθηκε, έγινε ισχυρότερο και ανακτά την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Η δημοσιονομική προσαρμογή έχει καλύψει μεγάλη διαδρομή όλα αυτά τα χρόνια, καταλήγοντας σε αξιόλογο πρωτογενές πλεόνασμα το 2013. Η διεθνής ανταγωνιστικότητα ως προς το κόστος εργασίας έχει ανακτήσει πλήρως τις απώλειες της προηγούμενης δεκαετίας. Οι εξαγωγές βελτιώθηκαν το 2013 και το έλλειμμα του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών έχει μηδενιστεί. Η εμπιστοσύνη των αγορών ισχυροποιείται και η χώρα πέτυχε να επανακάμψει στις διεθνείς αγορές ύστερα από αποκλεισμό ετών, ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ.

Για να αξιοποιήσουμε δυναμικά τις νέες συνθήκες και να ανοίξουμε το δρόμο της ανάπτυξης, είπε ο κ. Προβόπουλος, πρέπει να δημιουργήσουμε ένα νέο περιβάλλον που θα ευνοεί την παραγωγική αναδιάρθρωση του επιχειρηματικού τομέα. Κύρια συστατικά στοιχεία αυτού του περιβάλλοντος είναι: αποτελεσματικός δημόσιος τομέας, με δομή και λειτουργία φιλικές προς τους πολίτες και την ανάπτυξη, εύρυθμη λειτουργία των αγορών και υγιής ανταγωνισμός, χαμηλότερη και ορθολογικότερη φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων και ελάφρυνση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας, αποκρατικοποιήσεις που θα προσελκύουν ξένες επενδύσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα