Lockdown παράταση: Πώς το αιτιολογούν οι λοιμωξιολόγοι

Όσο «μαζεμένο» κι αν ήταν το εορταστικό δωδεκαήμερο από τα Χριστούγεννα μέχρι την εορτή των Φώτων, τα έκτροπα δεν έλειψαν. Συναθροίσεις πάνω από το επιτρεπόμενο όριο, μη τήρηση των κοινωνικών αποστάσεων, κρυφά πάρτι είναι βέβαιο ότι έχουν προκαλέσει επιδημιολογική επιβάρυνση, η οποία ακόμη δεν είναι επαρκώς προσμετρήσιμη από τους λοιμωξιολόγους. Έτσι, υπό τη δαμόκλειο σπάθη μιας νέας έξαρσης της επιδημίας κατά τη χθεσινή συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων αποφασίστικε η παράταση του lockdown

κατά μία εβδομάδα. Αυτό προς γενικότερη απογοήτευση όλων και δη του εμπορικού κόσμου, που περίμενε έστω την επαναφορά του καθεστώτος του click away.

Κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας η Βάνα Παπαευαγγέλου, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας τόνισε ότι «πρέπει πάση θυσία να διορθώσουμε την πιθανή αύξηση της διασποράς που συνέβη κατά τη διάρκεια των εορτών, καθώς εάν αφήσουμε να εμφανιστεί επιδημιολογική έξαρση, το λεγόμενο τρίτο κύμα, τώρα που η διασπορά στην κοινότητα είναι ακόμα υψηλή. Καταλαβαίνουμε ότι γρήγορα ενδέχεται να επανέλθουμε στην επιδημιολογική εικόνα του Νοεμβρίου και την εκ νέου πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Lockdown παράταση: Τι θα γίνει με τα σχολεία

Φαίνεται πως στην παράταση του lock down ρόλο έπαιξαν και οι αναμενόμενες απώλειες από την επανεκκίνηση της διδασκαλίας στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση την ερχόμενη Δευτέρα. Παρόλα αυτά και η επαναλειτουργία νηπιαγωγείων, δημοτικών και σχολείων ειδικής αγωγής σε όλες τις περιοχές της χώρας περνά μέσα από συγκεκριμένες προδιαγραφές που εισήγαγε η Επιτροπή:

σταδιακή προσέλευση αλλά και αποχώρηση, τόσο των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών,καθολική χρήση της μάσκας,λειτουργία του σχολείου σε σταθερές μικρές ομάδες παιδιών οι οποίοι συστηματικά δεν θα έρχονται σε επαφή μεταξύ τους,σωστή και ορθή εφαρμογή υγιεινής των χεριών,καλός αερισμός των σχολικών αιθουσών καιαποχή από το σχολείο παιδιών και εκπαιδευτικών που εμφανίζουν συμπτώματα λοίμωξης.

Κάθε Παρασκευή το… πρόγραμμα της επόμενης εβδομάδας

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς εξήγησε χθες πως παρακολουθώντας την κατάσταση «θα ανακοινώνουμε (σ.σ. κάθε Παρασκευή) τι ισχύει την επόμενη εβδομάδα και αυτό θα κάνουμε κάθε εβδομάδα. Αν κριθεί ότι πρέπει σε περιοχές όπου παρατηρούνται ιδιαίτερα προβλήματα να ληφθούν έκτακτα μέτρα στο ενδιάμεσο, σε συνεννόηση με τους ειδικούς θα ανακοινώνονται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας».

Περιοχές σε επιφυλακή

Την ίδια ώρα, σε επιφυλακή καλούνται να παραμείνουν οι κάτοικοι στους δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Αλιάρτου-Θεσπιέων, Κοζάνης, Βοΐου, Εορδαίας, καθώς και τις τοπικές κοινότητες Κέλλης της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας, Σπερχειάδας της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, Παλαιοκάστρου Σητείας της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, Ανθήλης της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, καθώς και Στροφής, Νέδας, Αγιοχωρίου, Ηπίου της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, αλλά και στη Χαλκιδική λόγω του «αυξημένου» ιικού φορτίου τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Τι ισχύει σε πανελλαδικό επίπεδο

Σε πανελλαδικό επίπεδο, ωστόσο, από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου και για μία εβδομάδα:

Κλειστά παραμένουν το λιανεμπόριο – click away, τα κομμωτήρια, τα βιβλιοπωλεία και οι υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και περιποίησης νυχιών.Παρατείνεται η απαγόρευση του κυνηγιού και του ψαρέματος.Η τέλεση λειτουργιών και κάθε είδους θρησκευτικής τελετής χωρίς την παρουσία πιστών.Στις κηδείες επιτρέπεται η συμμετοχή πρώτου βαθμού συγγενών και έως εννέα άτομα.Συνεχίζεται η υποχρεωτική τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό.Τα δικαστήρια εξακολουθούν να λειτουργούν με πολύ περιορισμένες δραστηριότητες και με ανώτατο όριο 15 ατόμων στην αίθουσα, καθώς και τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ τους.

Τι θα γίνει με τις αθλητικές δραστηριότητες και τους νεοσύλλεκτους

Ως προς τις αθλητικές δραστηριότητες, το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο, 16-17 Ιανουαρίου, ξεκινούν αγώνες του Super League 2 και της Volley League, με όλα τα υγειονομικά αυστηρά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στην Super League 1 και χωρίς παρουσία κοινού, υπενθύμισε χθες ο κ. Χαρδαλιάς. Ειδική μνεία έκανε ο Υφυπουργός και για τους νεοσύλλεκτους της 2021 Α΄ΕΣΣΟ, οι οποίοι μπορούν κατά τη μετάβασή τους στα σημεία κατάταξης να συνοδεύονται από τους γονείς τους, έχοντας οι ίδιοι φύλλο πορείας για την μετάβαση και βεβαίωση οι γονείς τους για την επιστροφή. Σε κάθε περίπτωση, όλοι οι νεοσύλλεκτοι θα υποβληθούν σε rapid test αντιγόνου για Covid-19, δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Αφίξεις από το εξωτερικό

Αλλαγές προγραμματίζονται από τις 21 Ιανουαρίου και για τις αφίξεις από το εξωτερικό, καθώς όλοι οι επιβάτες από οποιοδήποτε κράτος προέλευσης -ακόμη και αυτά της ΕΕ- θα παραμένουν σε υποχρεωτική καραντίνα για 7 ημέρες στον τόπο προσωρινής διαμονής που δηλώνεται στη φόρμα PLF, εκτός αν παραμένουν στην Ελλάδα για μικρότερο χρονικό διάστημα. Σε όλους τους επιβάτες γίνεται και δειγματοληπτικός έλεγχος rapid test κατά την άφιξή τους, βάσει της διαδικασίας που προβλέπει το Passenger Locator Form (PLF), ενώ οι προερχόμενοι από το Ηνωμένο Βασίλειο επιβάτες θα υποβάλλονται στο σύνολό τους σε rapid test κατά την άφιξή τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα