H εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας βοηθά στην ανάπτυξη του μυαλού

Μια νέα μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει προηγούμενες μελέτες ότι η γνώση ξένων γλωσσών αποτελεί μία ευεργετική μορφή εκπαίδευσης του εγκεφάλου, που ωφελεί την προσοχή και την μνήμη. Αμερικανοί επιστήμονες, μέσα από την μελέτη τους, παρουσίασαν τα αποτελέσματα, τα οποία δείχνουν ότι η εκμάθηση μιας ακόμη γλώσσας πλην της μητρικής βοηθούν στην καλή υγεία του εγκεφάλου και στην αύξηση των νοητικών ικανοτήτων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Νίνα

Κράους του πανεπιστημίου Nortwestern του Ιλινόις, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η διγλωσσία επιδρά ριζικά στον εγκέφαλο και μεταβάλλει τον τρόπο που το νευρικό σύστημα αντιδρά στους ήχους.

Το αποτέλεσμα της μελέτης προήλθε από την βοήθεια 48 υγιών εθελοντών, τους οποίους παρατήρησαν οι επιστήμονες για ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Οι 23 από αυτούς ήταν δίγλωσσοι σε διάφορους ήχους, ενώ οι ερευνητές είχαν συνδέσει τους εγκεφάλους των εθελοντών με ηλεκτρόδια, ώστε να καταγράφουν τα εγκεφαλικά κύματά τους.

Όταν επικρατούσε σχετική ησυχία στο εργαστήριο, όσοι μιλούσαν μόνο την μητρική γλώσσα και όσοι μιλούσαν και μία δεύτερη, είχαν παρόμοιες εγκεφαλικές αντιδράσεις στους διάφορους ήχους.

Όταν το εργαστήριο κατακλύστηκε από διάφορους ήχους και θορύβους, τότε τα μέλη της δεύτερης ομάδας των ξενόγλωσσων τα κατάφεραν πολύ καλύτερα στο να επεξεργαστούν τους ήχους, να εστιάσουν την προσοχή τους στη φωνή του εκάστοτε ομιλητή και να αποκόψουν τους άλλους θορύβους.

Η διαφορά στις επιδόσεις ανάμεσα στις δύο ομάδες εθελοντών ήταν ορατή και στα εγκεφαλικά κύματά τους, με την δεύτερη ομάδα, αυτή όσων μιλούσαν δύο γλώσσες, να έχει αυξημένη δράση στα εγκεφαλικά κύτταρα σε σχέση με όσους μιλούσαν μόνο την μητρική τους γλώσσα.

Keywords
Τυχαία Θέματα