H διαθεσιμότητα στέλνει την ΠΟΕ-ΟΤΑ στο ΣτΕ

Όπως είχαν προαναγγείλει την προηγούμενη εβδομάδα, οι εργαζόμενοι της τοπικής αυτοδιοίκησης προσέφυγαν σήμερα (Δευτέρα) στο Συμβούλιο της Επικράτειας και ακόμα, ατομικά, 7 τέως δημοτικοί αστυνομικοί.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ ζητάει να ανασταλούν και να ακυρωθούν οι αποφάσεις του υπουργού Διοικητική Μεταρρύθμισης με τις οποίες καθορίζονται τα προσόντα, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία αξιολόγηση και ένταξης των τέως δημοτικών αστυνομικών στην Ελληνική Αστυνομία, στους εξωτερικούς φρουρούς και στις υπηρεσίες φύλαξης των φυλακών.

Στις αιτήσεις σημειώνεται ότι οι προσβαλλόμενες υπουργικές

αποφάσεις είναι αντισυνταγματικές, αντίθετες στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία.

Ειδικότερα, σημειώνεται ότι οι επίμαχες υπουργικές αποφάσεις προσκρούουν στη συνταγματική αρχή της διοικητικής αυτοτέλειας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στην ορθολογική οργάνωση της δημόσιας διοίκησης (άρθρο 102 του Συντάγματος), στην αρχή της μονιμότητας των δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων (άρθρο 103 του Συντάγματος), στην συνταγματική αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 του Συντάγματος), στο δικαίωμα της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας (άρθρο 5 του Συντάγματος), στην ισότητα, την αξιοκρατία και αμεροληψία των πολιτών (άρθρο 4 Συντάγματος) και στο άρθρο 74 του Συντάγματος που δεν επιτρέπει να δημοσιεύονται νομοθετικά μέτρα σε άσχετα νομοσχέδια.

Τέλος, υποστηρίζουν ότι οι εν λόγω υπουργικές αποφάσεις προσκρούσουν στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία (οδηγία 2000/78/ΕΚ) για την ίση μεταχείρισης στη απασχόληση.

Keywords
Τυχαία Θέματα