Guardian: Η Χρ. Αυγή εκφράζει κάτι το αρρωστημένο στην Ελλάδα

Για ακόμη μια φορά η Guardian καταπιάνεται με τα φαινόμενα ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα, παραλληλίζοντας τα με την Χρυσή Αυγή και την άνοδό της. Η βρετανική εφημερίδα κατακρίνει σε άρθρο της την ελληνική κυβέρνηση για την αδυναμία της να πατάξει τα ρατσιστικής φύσης εγκλήματα.

Η Guardian

αποδίδει τις επιθέσεις κατά των μεταναστών από τους νεοναζί στο κόμμα της Χρυσής Αυγής, ενώ κάνει αναφορές στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και για τους «τριγμούς» που προκάλεσε στην τρικομματική κυβέρνηση.

Παράλληλα, σχολιάζεται η παγίωση της Χρυσής Αυγής στην τρίτη θέση στις δημοσκοπήσεις, με την εφημερίδα να φιλοξενεί δήλωση του καθηγητή Δημήτρη Καιρίδη, στην οποία αναφέρει πως η Χρυσή Αυγή δεν είναι ένα εφήμερο προϊόν της οικονομικής κρίσης, αλλά «εκφράζει κάτι αρρωστημένο που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία». Ο καθηγητής προειδοποιεί ότι πιθανότατα η Χρυσή Αυγή να αποκτήσει πρόσβαση σε κρατικούς πόρους, μέσω των δημοτικών εκλογών.

Το δημοσίευμα σχολιάζει και την επιστολή Βαλαωρίτη, σχολιάζοντας: «Όπως και στη Βαϊμάρη που ανέδειξε τον Χίτλερ, έτσι και στην Ελλάδα οι αντίπαλοι του ναζισμού, συμπεριλαμβανομένης της πνευματικής ελίτ, έχουν μείνει σιωπηλοί, μέχρι την πρόσφατη παρέμβαση του Νάνου Βαλαωρίτη. Η απουσία δημόσιας συζήτησης έχει ενισχύσει τη γοητεία του μυστηρίου μιας οργάνωσης της οποίας η λειτουργία παραμένει αδιαφανής. Τα τοπικά ΜΜΕ μοιάζουν να έχουν χάσει την ιστορία της Χρυσής Αυγής. Μέχρι σήμερα, οι οικονομικοί υποστηρικτές και οι σύμβουλοι του κόμματος παραμένουν υπό ένα πέπλο μυστικότητας».

Keywords
Τυχαία Θέματα