G20: Δημόσιες δαπάνες και προσφυγικό στο ανακοινωθέν της συνόδου

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Με το τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου των G20 που διεξήχθη στην Κίνα, οι ηγέτες των 20 οικονομικά ισχυρότερων κρατών, καλούν, μεταξύ άλλων, σε ενίσχυση της ανθρωπιστική βοήθειας υπέρ των προσφύγων και ανακατανομή των βαρών του προσφυγικού “ανάλογα με τη δυνατότητα του καθενός”.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το ανακοινωθέν: «Καλούμε να ενισχυθεί η ανθρωπιστική βοήθεια υπέρ των προσφύγων (…) και προσκαλούμε όλα τα κράτη, ανάλογα με τις δυνατότητες του καθενός, να αυξήσουν τη βοήθειά τους προς τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς»,

Στο κείμενο, γίνεται επίσης έκκληση για καλύτερο «συντονισμό των προσπαθειών σε παγκόσμια κλίμακα» με σκοπό να αντιμετωπιστούν «οι βαθιές αιτίες της προσφυγικής κρίσης».

Αύξηση δημοσίων δαπανών

Οι ηγέτες της G20, κάλεσαν σε αύξηση των δημοσίων δαπανών παράλληλα με τη νομισματική χαλάρωση, ώστε να πάρει μπροστά η παγκόσμια οικονομία, ενώ τόνισαν και τον ρόλο της καινοτομίας ως “μοχλός ανάπτυξης”. Χαρακτηριστικά αναφέρεται στο ανακοινωθέν: «Οι δημοσιονομικές στρατηγικές μας είναι εξίσου σημαντικές (με τη νομισματική πολιτική). Καθιστούμε τη δημοσιονομική πολιτική και τις δημόσιες δαπάνες πιο ευνοϊκές στην ανάπτυξη».

Σε αδιέξοδο οι συζητήσεις Ομπάμα-Πούτιν

Η κατ’ιδίαν συνάντηση που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής, οδηγήθηκε σε αδιέξοδο. Το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι η διαδικασία θα συνεχισθεί, ενώ οι ΗΠΑ τονίζουν ότι οι διαφορές παραμένουν. Η Ουάσιγκτον κατηγορεί τη Μόσχα για υπαναχώρηση σε ζητήματα των διαπραγματεύσεων σχετικά με την Συρία, η οποία καθιστά αδύνατη οποιαδήποτε συνεργασία.

Οι διαφορές έγκεινται κατά κύριο λόγο στην τύχη του Μπασάρ Αλ Ασαντ και σχετικά με τις ομάδες της συριακής αντιπολίτευσης.

Βασικό σημείο διαφωνίας για τον Πούτιν είναι ο καθορισμός των ενόπλων δυνάμεων που θα χαρακτηριστούν τρομοκρατικές και εκείνων που θα περιληφθούν στη λεγόμενη μετριοπαθή συριακή αντιπολίτευση που μάχεται το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Το άρθρο G20: Δημόσιες δαπάνες και προσφυγικό στο ανακοινωθέν της συνόδου εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα