Fasten your seat belts!

Από τη Μαρίτα Μελέτη

Για την κινηματογραφική εβδομάδα που διανύουμε θα μπορούσε κάλλιστα να είναι και η φωτεινή ένδειξη μέσα στις κινηματογραφικές αίθουσες, μια και η πτήση που μας προσφέρει ο Πέδρο Αλμοδοβάρ μας κάνει να μην κρατιόμαστε να επιβιβαστούμε!

Δεν Κρατιέμαι (I'm So Excited / Los Amantes Pasajeros)

(Κωμωδία, 2013, Διάρκεια: 95') Ισπανική ταινία σε σκηνοθεσία του Πέδρο Αλμοδόβαρ με τους: Παθ Βέγκα, Χαβιέ Καμάρα, Κάρλος Αρέτσες, Αντόνιο Μπαντέρας, Πενέλοπε Κρουζ

Ο Αλμοδοβάρ είναι εδώ και είναι «so excited»! Αυτή τη φορά αποφασίζει να ευθυμήσει και μαζί του

και εμείς! Σκηνικό του ένα αεροπλάνο υπερατλαντική πτήσης και ένα τεχνικό πρόβλημα στο αεροσκάφος που θα κάνει άνω κάτω την πτήση! Την στιγμή που όλοι οι επιβάτες της οικονομικής θέσης κοιμούνται ναρκωμένοι από το πλήρωμα καμπίνας, τα πράγματα στην διακεκριμένη βρίσκονται εκτός ελέγχου! Μια «τσατσά» (Σεσίλια Ροθ) διατυμπανίζει ότι έχει στην κατοχή της ερωτικά βίντεο από όλους τους εραστές της. Μια σεξουαλικά στερημένη «μυξοπαρθένα» (Λόλα Ντουένας) φλερτάρει με την ιδέα του σεξ με κοιμισμένους. Ένας αστέρας της τηλεόρασης (Γκιγιέρμο Τολέδο) προσπαθεί να επικοινωνήσει με την κοπέλα του στην Ισπανία, αλλά μέσω μιας παρεξήγησης ανακαλύπτει μια παλιά ερωτική του σύντροφο (η πανέμορφη Μπλάνκα Σουάρεζ, αποκάλυψη της ταινίας). Και βέβαια, τα αρσενικά μέλη του πληρώματος, όλοι τους γκέι ή κρυφο-γκέι που δεν σταματούν να κάνουν τσαχπινιές, ανάμεσα στις οποίες και ένα disco χορευτικό νούμερο (το «I'm so excited» των Pointer Sisters, δανείζοντας και τον αγγλικό τίτλο της ταινίας). Μετά από όλα αυτά πώς θα κάνει ο πιλότος αναγκαστική προσγείωση;;;

Με άλλα λόγια, ο Πέδρο Αλμοδόβαρ, το τρομερό παιδί του ισπανικού κινηματογράφου, αντιμετωπίζοντας την ιδέα του θανάτου, αποφασίζει να κάνει το δικό πάρτυ και να ξεσαλώσει για μια ακόμη φορά!!! Έτσι, βγαίνουν στην επιφάνεια όλα τα σεξουαλικά θέματα των ανθρώπων θυμίζοντας τον «Εξολοθρευτή Άγγελο», του σουρεαλιστή Λουίς Μπουνιουέλ.

Δυστυχώς, στο χιούμορ της ταινίας επικρατούν τα ομοφυλοφιλικά αστεία, τα οποία πολύ συχνά γίνονται κακόγουστα. Αλλά και πάλι, του το συγχωρείς γιατί μόνον σε μια ταινία του Πέδρο Αλμοδόβαρ μια καμπίνα αεροπλάνου θα μπορούσε να αποκτήσει τόσο χρωματιστό ενδιαφέρον. Ακόμα και ο σχεδιασμός της, τα καθίσματα, η ταπετσαρία ή τα κοστούμια του πληρώματος, είναι μια μικρή απόλαυση για την όραση. Και στην τελική, λίγο γέλιο το χρειαζόμαστε.

Ο Αλμοδόβαρ δεν έχει να αποδείξει τίποτα σε κανέναν. Αφού διήνυσε μια πλήρη κινηματογραφική τροχιά, καταλήγοντας εσχάτως σε πιο σκοτεινά μονοπάτια («Το δέρμα που κατοικώ»), ο Ισπανός σκηνοθέτης αποφασίζει να επιστρέψει στην ελαφρότητα των νεανικών του χρόνων. Κι αυτό ακριβώς κάνει με το «Δεν κρατιέμαι», κλείνοντας μέσα σε ένα αεροπλάνο μια μικρογραφία της ισπανικής κοινωνίας. Αφήνοντας χώρο για νύξεις στην κρίση που μαστίζει την Ισπανία, ξαναβρίσκει τον εαυτό του στην πιο αρχέτυπη μορφή, αυτή των «Γυναικών στα πρόθυρα νευρικής κρίσης» , του «Η Πέπι, η Λούσι, η Μπομπ και τ’ άλλα κορίτσια» και της «Κίκα». Η πτήση του είναι κιτς, οργιαστική και πάνω απ’ όλα πλήρως ασεβής προς ό,τι δεν εκλαμβάνει την ζωή ως μια γιορτή, όπου όλα πρέπει να επιτρέπονται. Όπως η χαλάρωση των ηθών, η μετατροπή της ζωής σε μιούζικαλ, το πέρασμα αγαπημένων αλμοδοβαρικών ηθοποιών (Αντόνιο Μπαντέρας, Πενέλοπε Κρουζ, Σεσίλια Ροθ) σε μικρούς ρόλους. Το «Δεν κρατιέμαι» δεν φιλοδοξεί στο να είναι άρτιο και ολοκληρωμένο σαν ένα μεγάλο έργο, αλλά στο να διασκεδάσει τον θεατή χωρίς ενοχές.

Επίσης προβάλλονται:

Passion

(Θρίλερ, 2012, Διάρκεια: 100') Γερμανογαλλική ταινία σε σκηνοθεσία του Μπράιαν Ντε Πάλμα με τους: Ρέιτσελ Μακ Άνταμς, Νούμι Ραπάσε, Πολ Άντερσο

Όταν η φιλόδοξη προϊσταμένη μιας διαφημιστικής εταιρείας οικειοποιείται μια πρωτοποριακή ιδέα της ταλαντούχας υφιστάμενης της, η ξέφρενη αντιπαλότητά των δύο γυναικών θα τις οδηγήσει σε απρόβλεπτα, φονικά αποτελέσματα. Ο Ντε Πάλμα αποφασίζει να γυρίσει την αγγλόφωνη εκδοχή του κύκνειου άσματος του Αλέν Κορνό «Η αντίζηλος». Σαν μάστορας του κινηματογραφικού ερωτισμού (πώς είναι δυνατόν να ξεχάσει κάποιος το «Διχασμένο κορμί», το «Προετοιμασία για ένα έγκλημα», ή το «Blow out»;) και εμμονικός με τον Άλφρεντ Χίτσκοκ, θα χρησιμοποιήσει τα γνωστά του υλικά προκειμένου να φτιάξει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ: σεξ, έγκλημα και τη μουσική του Πίνο Ντονάτζιο. Αν και καλοφτιαγμένη, με το σασπένς να κλιμακώνεται σταδιακά, δυστυχώς δεν αποκτά χαρακτήρα μεγάλης ταινίας, μια που ο Ντε Πάλμα δεν προχωρά πέρα από την επιφάνεια των πραγμάτων και η επιλογή του πρωταγωνιστικού διδύμου, Ρέιτσελ Μακ Ανταμς και Νόμι Ραπας, (στο πρωτότυπο έργο τις είχαν υποδυθεί η Κριστίν Σκοτ Τόμας και η Λουντβινί Σενιέ) αποδεικνύεται άστοχη.

Άνεμος Ψυχής (Csak e Szel / Just the Wind)

(Δραματική, 2012, Διάρκεια: 87') Ουγγρική ταινία σε σκηνοθεσία του Μπένεντεκ Φλίγκαου με τους: Κάταλιν Τόλντι, Γκιόνγκι Λεντβάι, Λάγιος Σάρκαν

Η Μαρί ζει με τον ανάπηρο πατέρα της και τα δύο παιδιά της σε ένα φτωχόσπιτο έξω από την πόλη, όπως και όλοι οι Ρομά γείτονές της. Βρίσκεται σε διαρκή επιφυλακή, γιατί η κοινότητά τους έχει πέσει θύμα ανεξήγητων επιθέσεων και τα μέλη πέντε οικογενειών έχουν δολοφονηθεί εν ψυχρώ.

Η επίσημη πρόταση της Ουγγαρίας στα ξενόγλωσσα Οσκαρ, είναι αυτή η σκληρή αλλά ατμοσφαιρική ταινία, στην οποία βλέπουμε τις επιπτώσεις που έχει στην ζωή μιας οικογένειας Ρομά ο τρόμος της καθημερινότητας σε μια περιοχή της ουγγρικής επαρχίας την οποία μαστίζουν ακροδεξιά στοιχεία, τα οποία έχουν ως στόχο τσιγγάνους. Ο Μπενς Φλιγκάουφ εμπνεύστηκε από αληθινά γεγονότα που συνέβησαν μεταξύ 2008-2009 στην Ουγγαρία, όταν οι Ρομά δέχτηκαν επίθεση με βόμβες μολότοφ και σφαίρες και μάλιστα καταμετρήθηκαν έξι νεκροί. Η ταινία σε κερδίζει τόσο με τον άψογο χειρισμό των ερασιτεχνών ηθοποιών, όσο και από το γεγονός ότι χωρίς να γίνονται και πολλά στην ταινία, νιώθεις διαρκώς μια αύρα απειλής που προκαλεί ανατριχίλα.

Για την ιστορία: η ταινία τιμήθηκε με την Αργυρή Άρκτο στο φεστιβάλ του Βερολίνου.

Keywords
Τυχαία Θέματα