Eπιστρέφουν αύριο οι Θεσμοί για να κλείσει η αξιολόγηση – Τον Απρίλιο ξεκινούν οι συζητήσεις για το χρέος

Ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους οι επικεφαλείς των κλιμακίων των Θεσμών για να επιστρέψουν αύριο στην Αθήνα, όπως επιβεβαιώνουν πηγές με έγκυρη πληροφόρηση από τις συνομιλίες που διεξάγωνται αυτή τη στιγμή στο πλαίσιο του Eurogroup.

Επίσης σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενημερώθηκαν από τον πρόεδρο, Γερούν Ντάισελμπλουμ για την εναρξη των συζητήσεων για το χρέος

τον Απρίλιο, έπειτα από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Επισήμως πάντως, τις σχετικές αποφάσεις αναμένεται να ανακοινώσει ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης το απόγευμα. Τότε ενδεχομένως να δώσει και έναν «τόνο» για το κλίμα και τις προϋποθέσεις της συμφωνίας που βρέθηκε μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ, για να γυρίσουν στην Αθήνα οι ελεγκτές.

Την ώρα που πραγματοποιείται η ευρωπαϊκή συνεδρίαση με κεντρικό θέμα το προσφυγικό, διεξάγεται και ένα ακόμα Eurogroup, με τον επικεφαλής του, Γερούν Ντάισελμπλουμ να τονίζει πως η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τη συμφωνία του περασμένου Αυγούστου.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε πως η Αθήνα πρέπει να τηρήσει όσα συμφωνήθηκαν τον Αύγουστο, επισημαίνοντας πως «δεν αποτελεί μόνο θέση του ΔΝΤ αλλά και δική μας ότι χρειαζόμαστε αξιόπιστες και βιώσιμες μεταρρυθμίσεις».

Όπως είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ: «Για να τηρήσουμε τη συμφωνία του καλοκαιριού πρέπει να εξετάσουμε πόσα δημοσιονομικά μέτρα χρειάζονται, τι είδους μεταρρύθμιση πρέπει να γίνει στο ασφαλιστικό».

Την ίδια στιγμή, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών διερωτήθηκε: «Θα ακούσουμε τους θεσμούς και μετά θα δούμε πώς θα προχωρήσουμε. Πώς να το κάνουμε αυτό; Πώς θα λειτουργήσουν οι μεταρρυθμίσεις; Ίσως ακούσουμε περισσότερα σήμερα και θα σας πω αργότερα».

Παράλληλα, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε πως οι θεσμοί πρέπει να δείξουν ότι έχουν κοινές θέσεις απέναντι στην Ελλάδα και επισήμανε πως «πρέπει να λάβουμε υπόψη μας την προσφυγική κρίση στην Ελλάδα».

Σχετικά με το πρόγραμμα της Κύπρου, ο Ευρωπαίος επίτροπος εξήγησε πως ήταν επιτυχημένο και ότι ολοκληρώνεται, ενώ τόνισε ότι η ανάπτυξη στη χώρα έφτασε νωρίτερα και πιο δυναμικά και πρόσθεσε πως «η συζήτηση θα είναι σήμερα αν είμαστε έτοιμοι ή όχι να στείλουμε πίσω τους επικεφαλής της αποστολής στην Αθήνα».

Ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Νούναν, προσερχόμενος στο Eurogroup ερωτήθηκε από δημοσιογράφους σχετικά με την Ελλάδα και την πορεία της οικονομίας.

«Αν κοιτάξετε τα νούμερα της Κομισιόν η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση, αλλά αν δείτε τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ δεν είναι έτσι», απάντησε ο Νούναν και πρόσθεσε πως ήταν ένας από εκείνους που τράβηξαν τη χώρα μακριά από το χείλος του γκρεμού.

Εξέφρασε, μάλιστα, τη συμπάθειά του στην Ελλάδα και τους Έλληνες, ενώ σχολιάζοντας την ολοκλήρωση του προγράμματος της Κύπρου, είπε: «Η Κύπρος αποχωρεί από το πρόγραμμα, ήταν επιτυχημένο και έκαναν πολύ καλή δουλειά».

Keywords
Τυχαία Θέματα