Ecofin: «Ψαλίδι» καταθέσεων για τη σωτηρία των τραπεζών

Τα ξημερώματα κατέληξε το Ecofin στις οριστικές αποφάσεις του, για τους νέους κανόνες που θα διέπουν την εξυγίανση και εκκαθάριση των προβληματικών τραπεζών. Βάσει των αποφάσεων του Ecofin, οι τράπεζες θα πρέπει να διατηρούν κεφάλαια για να αντιμετωπίζουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, ενώ οι πιστωτές και οι μέτοχοι των τραπεζών

θα υφίστανται ζημίες σε περίπτωση πτωχεύσεων πιστωτικών ιδρυμάτων.

Ειδικότερα, ανέγγιχτες θα παραμείνουν οι τραπεζικές καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, ωστόσο οι μεγαλύτερες θα μπορούν να «ψαλιδίζονται», όπως άλλωστε συνέβη στην περίπτωση της Κύπρου. Οι κανόνες που συμφωνήθηκαν και τίθενται σε ισχύ έως το 2018 προβλέπουν ότι τα κράτη θα επιμερίζουν ζημίες ανάλογες με το 8% του παθητικού μίας τράπεζας και θα έχουν κάποια ευελιξία στον τρόπο, που θα επιμερίζουν τις ζημίες που ξεπερνούν αυτό το ποσό.

Πριν τη συμφωνία οι υπουργοί ήταν χωρισμένοι σε δύο ομάδες. Στην πρώτη ήταν η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, που επιθυμούσαν να απολαμβάνουν μια κάποια ευελιξία σε μεμονωμένες περιπτώσεις. Άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία, υπερασπίζονταν τις αυστηρότερες διατάξεις. Επίσης ήθελαν να μην χρειαστεί να δοθεί δημόσιο χρήμα για τις περιπτώσεις κρίσεων.

Ικανοποιημένοι οι Ευρωπαίοι

«Αυτή είναι μια επιτυχία, μια σκληρά κερδισμένη επιτυχία» σχολίασε στο τέλος της συνεδρίασης, η οποία κράτησε πάνωαπό έξι ώρες, ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Μοσχοβισί, συμπληρώνοντας ότι η συμφωνία είναι «πολύ σημαντική για την οικονομική σταθερότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» .

Παρομοίως, ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Νούναν, δήλωσε ότι «η συμφωνία είναι ένα σημαντικό ορόσημο στις προσπάθειές μας για να σπάσει ο φαύλος κύκλος μεταξύ των τραπεζών και των κρατικών χρεών».

«Αν μια τράπεζα είναι το πρόβλημα, τώρα έχουμε ένα ενιαίο σύνολο κανόνων σε όλη την Ευρώπη για να αποφασίσει ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό», τόνισε ο Ολλανδός πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισεμπλουμ.

Keywords
Τυχαία Θέματα