E.E.: Απαραίτητη η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Σύμφωνα με δηλώσεις τους στο πρακτορείο Reuters, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης θεωρούν απαραίτητη μια νέα αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας. Σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, η Ελλάδα δεν θα ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις

έναντι των δανειστών της. Ένας εξ αυτών υπογράμμισε ότι το δημοσιονομικό πρόγραμμα έχει εκτροχιαστεί. Εν όψει της επιστροφής της τρόικας στην Ελλάδα οι Ευρωπαίοι εκτιμούν ότι τους τελευταίους 3-4 μήνες δεν έχει γίνει τίποτα στη χώρα και η κατάσταση επιδεινώνεται. Ενδεικτικά τόνιζαν ότι «η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους θα είναι πολύ κακή».

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η Ελλάδα αποκλίνει από τον στόχο του χρέους για το 2020 σχεδόν κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, μέγεθος η αξία του οποίου αντιστοιχεί σε 30 δισ. ευρώ. Από αυτή τη σκοπιά θεωρείται επιβεβλημένη η αναδιάρθρωση του χρέους. Σε αυτή την περίπτωση το βάρος θα αναλάβουν η ΕΚΤ και τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, γιατί έως σήμερα το ΔΝΤ δηλώνει ότι δεν θα συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα. Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι κυρίως πολιτικό ζήτημα. Είναι γνωστό ότι έξι κράτη-μέλη της ευρωζώνης αντιτίθενται στη βελτίωση των όρων του ελληνικού προγράμματος δανεισμού, γιατί το κόστος καλούνται να αναλάβουν οι φορολογούμενοι.

Πηγή: express.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα