Canadair Ελλάδα – φωτιές: «Πυρά» ΣΥΡΙΖΑ σε Μητσοτάκη

«Τα έψαχναν οι πολίτες της χώρας μας εδώ και αρκετές ημέρες, που καίγονται οι περιουσίες τους στην Αν. Αττική, στην Εύβοια, στην Ηλεία, στην Μάνη, στην Αρκαδία. Τα ψάχνουν ακόμη σήμερα στην Εύβοια και στην Ηλεία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη βάση των πυροσβεστικών αεροσκαφών Canadair στην Ελευσίνα. «Τελικά τα Canadair βρέθηκαν…» αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση σε ανακοίνωσή της, σχολιάζοντας ότι «τα ανακάλυψε ο κ. Μητσοτάκης στην Ελευσίνα, όπου φανταζόμαστε ότι θα είναι κρυμμένα

και τα υπόλοιπα από τα 74 (;;;;) αντιπυρικά αεροσκάφη που μας ενημέρωσε ο κ. Σκέρτσος ότι διαθέτουμε» και, μεταξύ άλλων, καλεί τον πρωθυπουργό «να σταματήσει τα επικοινωνιακά παιχνίδια την ώρα της καταστροφής».

Όπως σημειώνει, «αντί της Ελευσίνας για να πει σε όλους τους πολίτες της χώρας μας να μην πιστεύουν τα μάτια τους που δε βλέπουν αεροπλάνα να επιχειρούν, καλό θα ήταν να επισκεφθεί την Εύβοια, την Ηλεία ή την Ανατολική Αττική και να μιλήσει με πολίτες, δημάρχους ή έστω με περιφερειάρχες του κόμματος του για να τον ενημερώσουν».

«Επαναφέρουμε λοιπόν τα ερωτήματα και θα τα επαναφέρουμε πρωί, μεσημέρι και βράδυ μέχρι η κυβέρνηση Μητσοτάκη να απαντήσει υπεύθυνα και με ειλικρίνεια:

-Ποιο είναι το σχέδιο Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση της κρίσης των πυρκαγιών;

-Πόσα εναέρια μέσα επιχειρούν, ποιες ώρες, σε ποιες περιοχές, και ποια η διασπορά τους στη χώρα;», συνεχίζει και καταλήγει:

«Σε κάθε περίπτωση το χειρότερο που θα μπορούσε να κάνει ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του είναι να προσπαθούν να ωραιοποιήσουν την σκληρή οδυνηρή πραγματικότητα, χωρίς το παραμικρό σχέδιο για την αντιμετώπισή της».

Δείτε βίντεο από την προετοιμασία για την απογείωση των Canadair

Εξονυχιστικός έλεγχος πριν την απογείωση ενός Canadair CL-415 από την αεροπορική βάση της Ελευσίνας. Είναι η καθημερινή ρουτίνα των τεχνικών και άλλων πληρωμάτων εδάφους της Μοίρας Τακτικών Μεταφορών στην 112 Πτέρυγα Μάχης, προτού δοθεί το πράσινο φως για την απογείωση ενός πυροσβεστικού αεροσκάφους.

Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος του Open, Κώστας Αλατζάς, τα συγκεκριμένα Canadair 215 έπρεπε να έρθουν από Σκύρο γιατί η Πολεμικη Αεροπορία λόγω των υψηλών θερμοκρασιών έχει προβεί σε μετασταθμεύσεις καθώς τα συγκεκριμένα αεροσκάφη δεν μπορούν να απογειωθούν όταν η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 38 βαθμούς Κελσίου. Για αυτό τον λόγο οι πτήσεις των εναέριων μέσων ήταν πιο αραιή από αυτό που χρειάζεται για την πυρόσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς.

Δείτε το βίντεο:Ξανά στο Χαλάνδρι ο πρωθυπουργός

Όπως ανακοινώθηκε το πρωί της Κυριακής, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει εκ νέου στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων. Ο πρωθυπουργός θα ενημερωθεί για το συντονισμό των κινήσεων πυρόσβεσης των μεγάλων πυρκαγιών που εξακολουθούν να μαίνονται στην Εύβοια, στην Ηλεία, στην Αρκαδία και αλλού. Το κύριο μέτωπο της μάχης δίνεται στην Βόρειο Εύβοια με την αγωνία να κορυφώνεται καθώς απειλούνται χωριά, ενώ καλύτερη είναι η εικόνα στην Ηλεία και στην Μεσσηνία. Στην Αττική δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα.

Χθες το πρωί ο κ. Μητσοτάκης μετέβη εκ νέου στο Συντονιστικό Κέντρο στο Χαλάνδρι, απ’ όπου διεμήνυσε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η αποκατάσταση των πληγέντων και πως όλα τα καμένα θα κηρυχθούν αναδασωτέα. Το απόγευμα επισκέφθηκε την 112 Πτέρυγα Μάχης για να ευχαριστήσει με χειριστές, μηχανικούς και συντηρητές των Canadair.

Χριστοδουλάκης (ΚΙΝΑΛ) για φωτιές: Θα είμαστε εδώ για να μην ξεχαστούν όταν «σβήσουν τα φώτα»

Στις καταστροφικές φωτιές που καίουν εδώ και ημέρες στην χώρα μας, αναφέρεται σε δήλωση του ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής, Μανώλης Χριστοδουλάκης. Ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής, σημειώνει την αυτοθυσία των πυροσβεστών, των εθελοντών και των κατοίκων των περιοχών που κάηκαν και καίγονται. «Σήμερα που η φωτιά στην Βορειοανατολική Αττική είναι σε ύφεση, ο κίνδυνος όμως ακόμα υπαρκτός και τα μέτωπα στην Εύβοια αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα παραμένουν ενεργά, το πρώτο που κρατάμε από τις τελευταίες τραγικές ημέρες, είναι η αυτοθυσία των πυροσβεστών μας, των εθελοντών και των κατοίκων των περιοχών που κάηκαν και καίγονται. Αυτοθυσία που δείχνει πως το φιλότιμο περισσεύει, και ξέρει να δίνει μάχες και να κερδίζει», αναφέρει.

Ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής συνεχίζει λέγοντας, «κρατάμε, όμως δυστυχώς, μία ανθρώπινη ζωή, εκατοντάδες περιουσίες και μαζί με αυτές όνειρα ζωής, αναμνήσεις, οικογένειες σε απόγνωση. Και φυσικά, μια ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή. Στους τελευταίους πράσινους θύλακες της Αττικής, στα δάση που δίνουν πνοή και οξυγόνο στην Ελλάδα.
Εικόνες που κυριολεκτικά σπαράζουν την καρδιά σου. Κρατάμε και ένα μάθημα με τον δύσκολο τρόπο. Η κλιματική κρίση δεν ξεκίνησε στο Μάτι. Δεν ξεκίνησε στην Βαρυμπόμπη ή το Κρυονέρι. Υπήρχε, υπάρχει και εξελίσσεται ραγδαία, αλλάζει τον πλανήτη μας με τρόπο που δεν τον διανοούμασταν, αλλά πλέον τον βλέπουμε μπροστά μας. Και αν δεν τη διαχειριστούμε συντεταγμένα, και όχι συγκυριακά, δεν θα τελειώσει».

‘Αυτό που προέχει τώρα, είναι να ελεγχθούν το συντομότερο όλα τα μέτωπα’

Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης τονίζει ότι «αυτό που προέχει τώρα, είναι να ελεγχθούν το συντομότερο όλα τα μέτωπα, και να υπάρξουν άμεσα αποφάσεις για τη στήριξη των ανθρώπων που έχασαν τα σπίτια και τις περιουσίες τους. Αποφάσεις για άμεσες αναδασώσεις, αλλαγή της αντίληψης μας για την προστασία και αξιοποίηση των δασών μας, και μια συντεταγμένη συζήτηση για την πολιτική προστασία της χώρας, τα μέσα και τις αρμοδιότητες της. Ζητήσαμε από τους ήρωες μας να μας σώσουν, όταν μέχρι χθες δεν φροντίζαμε ούτε για τον εξοπλισμό τους, τα κίνητρα στην εργασία τους, την προστασία και την ασφάλεια τους. Με ψυχραιμία και νηφαλιότητα, θα αναζητηθούν τα λάθη, και φυσικά και οι ευθύνες. Όχι μόνο τιμωρητικά, αλλά πολύ περισσότερο, για να είναι η τελευταία φορά που ζούμε τέτοιες στιγμές». «Εμείς θα είμαστε εδώ, ώστε η θλίψη και ο πόνος να μην ξεχαστούν, μόλις σβήσουν τα φώτα», καταλήγει ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής.

Keywords
Τυχαία Θέματα