CEO Google – Σούνταρ Πιτσάι: Ο Ινδός και οι “5 μπάλες”

Όταν τον Δεκέμβριο του 2019, ο Sundar Pichai, διαδεχόμενος τον συνιδρυτή Larry Page έγινε ο νέος CEO της μητρικής εταιρείας της Google, Alphabet, έγραψε με χρυσά γράμματα το όνομά του στην ιστορία του παγκόσμιου επιχειρείν, όντας πλέον ένας από τους ισχυρότερους ανθρώπους στον πλανήτη. Ξεκινώντας από το μηδέν, ο Sundar Pichai όχι μόνο κατόρθωσε να ενταχθεί στο δυναμικό της Google το 2004, αλλά γρήγορα ανέλαβε σημαντικές θέσεις ευθύνης.

Το 2015, έγινε ο νέος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας πίσω από τη διάσημη μηχανή αναζήτησης ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα πήρε στα χέρια του το τιμόνι και της μητρικής Alphabet.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sundar Pichai (@sundarpichai)

Η πορεία του Ινδού επιχειρηματία αποτελεί η ίδια ένα πραγματικό success story

Η επιτυχημένη σταδιοδρομία του Sundar Pichai, φυσικά συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια της θητείας του ως CEO μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως. Με βάση τα έως τώρα στοιχεία, οι αποφάσεις που έλαβε από τα τέλη του 2019 κρίνονται απόλυτα επιτυχημένες. Τα έσοδα της Alphabet το 2019 άγγιξαν τα 162 δισ. δολάρια, σχεδόν τα διπλά από το ρεκόρ των 74,9 δισ. δολαρίων, το 2015, τη χρονιά δηλαδή που ο Pichai έγινε ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Google.

Ο Sundar Pichai γεννήθηκε στην περιοχή Τσενάι της Ινδίας το 1972. Ο πατέρας του ήταν ηλεκτρολόγος μηχανικός στην βρετανική General Electric Company (συνωνυμία με τον γνωστό αμερικανικό όμιλο) ενώ η μητέρα του εργαζόταν ως στενογράφος. Ο Pichai μεγάλωσε χωρίς τηλεόραση ή αμάξι. Η οικογένεια ζούσε σε ένα μικρό διαμέρισμα δύο δωματίων, με τον μικρό τότε Sundar να κοιμάται στο πάτωμα του σαλονιού μαζί με τον μικρότερο αδελφό του.

Google CEO Sundar Pichai
(He gave a speech in only 60 seconds) He said:

Imagine life is a game of 5 balls that you manipulate in the air trying not to fall these balls. One of them is rubber, and the rest is glass.

The five balls are:
Work, family, health, friends, soul. pic.twitter.com/26Zkzyz6fk

— Samuel Atta Poku (@SamuelAttaPoku) September 18, 2021

Σύμφωνα με το emea.gr, από μικρή ηλικία ο Sundar Pichai έδειξε ιδιαίτερες ηγετικές ικανότητες ενώ παράλληλα ήταν υπόδειγμα μαθητή. Σπούδασε μεταλλουργία στο Ινδικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας, ενώ μετά την αποφοίτησή του, κέρδισε υποτροφία για το Πανεπιστήμιο Stanford. Το κόστος της πτήσης από την Ινδία ήταν μεγαλύτερο από το ετήσιο εισόδημα του πατέρα του.

Ο Sundar Pichai στο Stanford σπούδασε επιστήμη των υλικών ενώ συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές με MBA από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Η επαγγελματική του σταδιοδρομία ξεκίνησε ως product manager στην Applied Materials ενώ στη συνέχεια εργάστηκε ως management consultant στην McKinsey.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sundar Pichai (@sundarpichai)

Το 2004, ο Sundar Pichai έκανε το μεγάλο βήμα μετέβη στην ήδη καταξιωμένη Google

Ο Pichai ηγήθηκε με επιτυχία της ανάπτυξης του Google Toolbar και στη συνέχεια του Google Chrome. Στο συνέδριο προγραμματιστών της εταιρείας το 2011, λάνσαρε το Chrome OS και το Chromebook τα οποία έτυχαν θερμής υποδοχής. Δύο χρόνια αργότερα, ο Pichai έγινε υπεύθυνος για το τμήμα ανάπτυξης του λογισμικού Android το οποίο χρησιμοποιείται έκτοτε από την πλειοψηφία των κινητών τηλεφώνων διεθνώς. Το 2014, ανέλαβε να ορίσει τη στρατηγική για τα νέα προϊόντα και υπηρεσίες στις πλατφόρμες της Google, οι οποίες, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν εφαρμογές όπως το Google Maps, και το Gmail.

Σε κάθε πόστο, ο Sundar Pichai αντιμετώπισε με επιτυχία τις μεγάλες προκλήσεις, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην είσοδο της Google στη νέα εποχή. Υπό την ηγεσία του Pichai, τα νέα προϊόντα και υπηρεσίες της Google, αναπτύχθηκαν τάχιστα, αποκτώντας σημαντικό έρεισμα μεταξύ των χρηστών με επίκεντρο παράλληλα την ποιότητα και την υψηλή κερδοφορία. Το 2014, φήμες άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους, σύμφωνα με τις οποίες ο Sundar Pichai ήταν μεταξύ των “φαβορί” για τη θέση του CEO της Microsoft, θέση η οποία εν τέλει καλύφθηκε από τον επίσης Ινδό, Satya Nadella.

Το πλήρωμα του χρόνου

Το πλήρωμα του χρόνου για τον Sundar Pichai ήρθε το 2015, όταν η Google αναδιοργανώθηκε ως Alphabet. Μετά από 14 χρόνια παρουσίας στο δυναμικό της Google, ορίστηκε νέος διευθύνων σύμβουλος τον Δεκέμβριο του 2019. Πριν την άνοδό του στην κορυφή της Google, ο Sundar Pichai, ήταν μεταξύ της κλειστής ηγετικής ομάδας της εταιρείας για αρκετά χρόνια. Τα υπόλοιπα μέλη τον περιγράφουν ως ένα χαμηλών τόνων άνθρωπο, με εξαιρετικές ωστόσο τεχνικές ικανότητες και προπάντων όραμα για το μέλλον.

Τα πρώτα τρία χρόνια της θητείας, του και εν μέσω του σκανδάλου με αφορμή τη ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ο Sundar Pichai προσπάθησε, να κρατήσει την Google και τον ίδιο έξω από το ταραχώδες πεδίο. Το Σεπτέμβριο του 2018, ο Sundar Pichai αρνήθηκε να εμφανιστεί ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της Γερουσίας. Δύο μήνες μετά ωστόσο, ο CEO της Google μίλησε στη Δικαστική Επιτροπή της αμερικανικής Βουλής, απαντώντας στις κατηγορίες κατά της εταιρείας οι οποίες έκαναν λόγο για παράνομη συλλογή δεδομένων, θέματα ασφαλείας και συνδιαλλαγές με την Κίνα. Η σύγκρουση της Google με το αμερικανικό κράτος συνεχίζεται μέχρι σήμερα, καθώς τα social media βρίσκονται στο στόχαστρο των ελεγκτικών οργάνων.

Ο ίδιος, έχει δηλώσει πως βλέπει τον κόσμο με αλγορίθμους

“Φανταστείτε ότι η ζωή είναι ένα παιχνίδι με 5 μπάλες που χειρίζεστε στον αέρα προσπαθώντας να μην πέσουν. Μία από αυτές είναι από καουτσούκ και οι υπόλοιπες από γυαλί. Οι πέντε μπάλες είναι: Η εργασία, η οικογένεια, η υγεία, οι φίλοι, η ψυχή. Δεν θα αργήσετε να συνειδητοποιήσετε ότι η (εργασία) είναι μια λαστιχένια μπάλα. Όποτε πέφτει, θα πηδά ξανά, ενώ οι άλλες μπάλες είναι από γυαλί. Εάν ένα από αυτά αποτύχει, δεν θα επιστρέψει στην προηγούμενη μορφή του.

Είτε θα καταστραφεί, θα μελανιάσει, θα σπάσει ή ακόμα και θα διασκορπιστεί. Πρέπει να το γνωρίζεις αυτό και να το προσπαθείς. Διαχειριστείτε την εργασία σας αποτελεσματικά, κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας, αφιερώστε χρόνο για να βεβαιωθείτε για την ειλικρίνειά σας, δώστε τον απαραίτητο χρόνο στην οικογένεια και τους φίλους σας, ξεκουραστείτε κατάλληλα και φροντίστε την υγεία σας. Εάν κάτι από αυτά “φύγει”, δεν είναι εύκολο να επιστρέψει όπως ήταν”, είχε πει σε μια ομιλία που έγινε viral. 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sundar Pichai (@sundarpichai)

Keywords
Τυχαία Θέματα
CEO Google – Σούνταρ Πιτσάι, Ινδός, “5 ”,CEO Google – sountar pitsai, indos, “5 ”