Bloomberg για Τσίπρα:Δημοψήφισμα,εκλογές ή συνθηκολόγηση-μέτρα

Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται, για άλλη μια φορά, η ελληνική κυβέρνηση καθώς η ρευστότητα της χώρας μειώνεται επικίνδυνα ενώ η διαπραγμάτευση αρχίζει να θυμίζει… καλοκαίρι του 2015.

Άγνωστο παραμένει και ποιες θα είναι οι εσωκομματικές αντιδράσεις για τα προληπτικά μέτρα που απαιτεί το ΔΝΤ.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, ο πρωθυπουργός έχει να επιλέξει

μεταξύ τριών δυνατοτήτων: τη συνθηκολόγηση με νέα μέτρα, τις εκλογές και το δημοψήφισμα.

Το γνωστό πρακτορείο ειδήσεων επισημαίνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε αυτή τη θέση και εξαιτίας της διαφορετικής προσέγγισης Ευρωζώνης και ΔΝΤ προκειμένου να επιτευχθεί το πλεόνασμα για το 2018.

Οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι τα μέτρα που έχει προαναγγείλει η ελληνική κυβέρνηση αρκούν για την επίτευξη πλεονάσματος 3,5%. Το Ταμείο, ωστόσο, εκτιμά ότι μόνο με αυτά θα υπάρξει πλεόνασμα μόλις 1,5%. Γι΄αυτό οι θεσμοί συμφώνησαν στη λήψη προληπτικών μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ προκειμένου να συμμετέχει και το ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Η ελληνική κυβέρνηση ψάχνει εναγωνίως τα μέτρα που θα ικανοποιήσουν τους δανειστές χωρίς να αποσταθεροποιήσουν την κυβερνητική πλειοψηφία.
Bloomberg: Οι τρεις επιλογές Τσίπρα

1) Η συνθηκολόγηση του κ. Τσίπρα. Κάτι αντίστοιχο έπραξε πέρυσι με τον κίνδυνο κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος και εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη. Στην περίπτωση αυτή ο κ. Τσίπρας με επιχείρημα την πιθανή αναδιάρθρωση χρέους, ενδεχόμενο που οι πιστωτές έχουν αφήσει ανοιχτό από το 2012, αλλά και το γεγονός ότι τα μέτρα είναι προληπτικά να προσπαθήσει να «περάσει» τα μέτρα στη Βουλή. Μπροστά στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών είναι πολύ πιθανό οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να «συνετιστούν».

2) Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Αυτό το σενάριο προκρίνεται αν αποτύχει ο πρωθυπουργός να καταλήξει σε συμφωνία, ή να πείσει τους βουλευτές του κυβερνώντος συνασπισμού για τα οφέλη της. Οι δημοσκοπήσεις, που συχνά έχουν αποδειχθεί λανθασμένες στην Ελλάδα, δείχνουν πως η Νέα Δημοκρατία έχει ανακτήσει το προβάδισμα, μετά από δυο χρόνια.

3) Η διενέργεια ενός ακόμη δημοψηφίσματος. Ο Αλέξης Τσίπρας να καταφύγει σε αυτό ισχυριζόμενος ότι οι πιστωτές απαιτούν περισσότερα από αυτά που συμφωνήθηκαν στο πακέτο διάσωσης του καλοκαιριού και ότι απαιτείται νέα εντολή για να εφαρμόσει τα μέτρα, όπως είχε υποστηρίξει και πριν το δημοψήφισμα του περασμένου Ιουλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα