Astrazeneca Βρετανία: Εναλλακτικό εμβόλιο στους κάτω των 40 ετών

Στα άτομα κάτω των 40 ετών στη Βρετανία θα προσφέρεται ένα διαφορετικό εμβόλιο κατά του Covid-19 αντί αυτού της Oxford/AstraZeneca, μετά από ανησυχίες για σπάνια περιστατικά θρομβοεμβολών, ανέφεραν οι εφημερίδες Daily Telegraph και Independent. Η Μεικτή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (JCVI) έχει συστήσει ότι θα πρέπει να προσφέρεται σε αυτές τις ηλικίες ένα εμβόλιο της Pfizer

ή της Moderna ως ένα μέτρο «μέγιστης προφύλαξης», τόνισε η Telegraph. Μια εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Βρετανίας δήλωσε χθες ότι η θέση της JCVI και της βρετανικής ρυθμιστικής αρχής φαρμάκων (MHRA) «συνεχίζει να είναι ότι τα οφέλη του εμβολίου Oxford/AstraZeneca υπερτερούν των κινδύνων για τη συντριπτική πλειοψηφία των ενηλίκων».

«Η JCVI εξετάζει τις συστάσεις της με βάση τις τελευταίες επιστημονικές συμβουλές», ανέφερε η εκπρόσωπος σε μια ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι η Βρετανία οδεύει προς το να προσφέρει ένα εμβόλιο σε όλους τους ενήλικες μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Τον Απρίλιο, η JCVI συνέστησε να προσφέρεται ένα εναλλακτικό εμβόλιο αντί αυτού της AstraZeneca σε άτομα κάτω των 30 ετών. Οι έγκυες γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο ενημερώθηκαν να λαμβάνουν το εμβόλιο της Pfizer ή της Moderna.

Στα τελευταία εβδομαδιαία στοιχεία, ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Βρετανίας δήλωσε ότι η συχνότητα εμφάνισης των σπάνιων θρομβοεμβολών σε συνδυασμό χαμηλών αριθμών αιμοπεταλίων ήταν 10,5 ανά 1 εκατομμύριο δόσεις, σε σύγκριση με 9,3 ανά 1 εκατομμύριο την προηγούμενη εβδομάδα. Η JCVI συνέταξε τις συστάσεις της νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα και μια ανακοίνωση από την κυβέρνηση αναμένεται αργότερα σήμερα, ανέφερε ο Independent. Η ρυθμιστική αρχή τόνισε χθες Πέμπτη ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι οι σπάνιες θρομβοεμβολές που συνδέονται με το εμβόλιο της AstraZeneca εμφανίστηκαν περισσότερο σε γυναίκες από όσο σε άνδρες, σημειώνοντας ότι η διαφορά στα περιστατικά ήταν μικρή.

AstraZeneca – ΕΜΑ: Ελέγχονται αναφορές εκδήλωσης του συνδρόμου Guillain-Barré

Στο «μικροσκόπιο» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) βρίσκονται αναφορές περί εμφάνισης του συνδρόμου Guillain-Barré κατόπιν της χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ευρωπαϊκή ρυθμιστή αρχή. Η αρμόδια επιτροπή ασφαλείας του ΕΜΑ (PRAC) αναλύει τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα δεδομένα στο πλαίσιο της τακτικής αξιολόγησης του προφίλου ασφαλείας του εμβολίου Vaxzevria της AstraZeneca, και παράλληλα έχει ζητήσει περαιτέρω λεπτομερή στοιχεία από τη βρετανική φαρμακοβιομηχανία. Το σύνδρομο Guillain-Barré πρόκειται για σπάνια, αυτοάνοση νευροεκφυλιστική διαταραχή· το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται εναντίον των νεύρων, με αποτέλεσμα ο ασθενής να παρουσιάζει μούδιασμα και παράλυση συνήθως στα χέρια και τα πόδια.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, Παρασκευή, ο ΕΜΑ αναφέρεται παράλληλα πως έχει ενημερωθεί για περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας κατόπιν της χορήγησης εμβολίων, τεχνολογίας mRNA, της Pfizerκαι της Moderna. Έχουν ζητηθεί από την Pfizer περαιτέρω στοιχεία αναφορικά με περιστατικά μυοκαρδίτιδας, ενώ ο ΕΜΑ αναφέρει πως ταυτόχρονα παρακολουθεί στενά το ενδεχόμενο εμβόλια τεχνολογίας mRNA να σχετίζονται επίσης με περιστατικά σπάνιων και ασυνήθιστων θρομβώσεων με χαμηλά αιμοπετάλια.

Η αρμόδια επιτροπή του ΕΜΑ υπογραμμίζει ότι σε αυτό το στάδιο δεν προκύπτει καμία ένδειξη ασφαλείας για τα εμβόλια τεχνολογίας mRNA. Είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που έχουν αναφερθεί σχετικά με θρομβώσεις.

Παράλληλα, στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι το σύνδρομο της θρόμβωσης και της θρομβοκυτταροπενίας θα προστεθεί ως «σημαντικός αναγνωρισμένος κίνδυνος» στο σχέδιο διαχείρισης κινδύνων για το εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά της Covid-19.

Το …καλάσνικοφ Sputnik light και τα νέα μέτρα για το AstraZenecaΑλλαγή ρότας: Για όλους το AstraZeneca στην Γερμανία

Η Γερμανία διευρύνει τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, το οποίο θα χορηγείται πλέον σε όλους τους ενήλικες. Η χώρα έχει στόχο να μπορέσει να προσφέρει εμβόλιο κατά του κορονοϊού από τα τέλη Αυγούστου και στην ηλικιακή κατηγορία 12-18, εάν έως τότε έχει εγκριθεί γι’ αυτή την ηλικιακή ομάδα το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech. Υπενθυμίζεται ότι με την νέα απόφαση, αίρεται η προηγούμενη απόφαση για περιορισμό των εμβολιασμών με AstraZeneca σε άτομα άνω των 60 ετών.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Astrazeneca Βρετανία, Εναλλακτικό,Astrazeneca vretania, enallaktiko