Aρχές Μαΐου η α' δόση στην Κύπρο

Σε διάστημα μικρότερο από δύο μήνες αναμένεται η εκταμίευση της πρώτης δόσης του δανείου προς την Κύπρο, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ, μετά την έγκριση συμφωνίας για το πακέτο οικονομικής βοήθειας στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

«Θα πρέπει να είμαστε σε θέση να κάνουμε την πρώτη εκταμίευση στις αρχές Μαΐου», δήλωσε ο Ρέγκλινγκ.

Προηγουμένως, οι τεχνοκράτες απεσταλμένοι των διεθνών πιστωτών θα πρέπει να καθορίσουν τις

τεχνικές λεπτομέρειες.

Η συμφωνία αναμένεται να έχει οριστικοποιηθεί στα μέσα του Απριλίου, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε για την αναδιάρθρωση των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Κύπρου μπορεί να προχωρήσει «χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση» χάρη σε ένα νομοθέτημα το οποίο ενέκρινε πρόσφατα η βουλή στη Λευκωσία, πρόσθεσε ο Ντάισελμπλουμ.

Οδυνηρή συμφωνία για τη Κύπρο στο Eurogroup

Υπενθυμίζεται ότι μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, το Eurogroup κατέληξε σε μια συμφωνία με πολύ άσχημους όρους για την Κύπρο. Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε «ικανοποιημένος» από την κατάληξη της διαπραγμάτευσης με κορυφαία στελέχη της ΕΕ και του ΔΝΤ κατά την αποχώρησή του από την έδρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

Οπως προβλέπεται στη συμφωνία, δεν πειράζονται οι καταθέσεις ως 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου. Ωστόσο, επιβάλλεται έκτακτη φορολόγηση για τις καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ, το ύψος της οποίας θα κυμαίνεται περίπου στο 30% (σε εκκρεμότητα η ανακοίνωση για το τελικό ποσοστό του «κουρέματος»: θα οριστικοποιηθεί στις συζητήσεις τεχνοκρατικού επιπέδου).

Η Λαϊκή Τράπεζα θα αποτελέσει παρελθόν, καθώς ουσιαστικά οδηγείται σε εκκαθάριση. Διαχωρίζεται σε «καλή» και «κακή», με τις καταθέσεις κάτω των 100.000 να πηγαίνουν στην Τράπεζα Κύπρου. Οι καταθέσεις στη Λαϊκή άνω των 100.000 ευρώ θα «παγώσουν» και θα χρησιμοποηθούν για την εκκαθάριση των χρεών (άγνωστες οι ζημίες που θα έχουν οι καταθέτες). Τα 9 δισ. ευρώ που είχε λάβει η Λαϊκή από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (μέσω ELA) μεταφέρονται στην Τράπεζα Κύπρου.

Δεν θα επιβληθεί έκτακτη φορολογία στους καταθέτες άλλων τραπεζών.

Keywords
Τυχαία Θέματα