About Sex

Όποιοι Έλληνες τόλμησαν να φάνε πέρυσι φέτα με την Βασίλισσα, φέτος πρέπει να καταφέρουν να πάνε ένα βήμα πιο πέρα. Να μιλήσουν δημοσίως για το σεξ και να καταλήξουν σε συμπεράσματα!

Από την Ηρώ Μητρούτσικου

«About Sex»

Η παράσταση “Feta with the Queen”, ή ελληνιστί “Φέτα με τη βασίλισσα” της Κατερίνας Βρανά παίχτηκε πέρυσι στο θέατρο “104”, με τεράστια επιτυχία, και ταξίδεψε σε διάφορες πόλεις. Το CNN την κατέταξε στη λίστα με τις 13 Γυναίκες Κωμικούς Παγκοσμίως, που θα πρέπει κάποιος να δει.
Κι έτσι η Βρανά επέστρεψε πολύ πιο δυναμικά. Έχοντας σπάσει τα ταμπού με το Μπάκιγχαμ και το παραδοσιακό “αρωματικό” ελληνικό τυρί, φέτος επιχειρεί να σπάσει όλα τα ταμπού του νεοέλληνα για όλα όσα κάνει στο κρεβάτι, αλλά ποτέ δεν θα μιλούσε για αυτά σε μια παράσταση.
Πώς; Με μια παράσταση stand up comedy, η οποία μιλάει για το σεξ, για όλα τα είδη του σεξ και γραμμένο από γυναίκα!

Stand up στην Ελλάδα;
Το stand up είναι ένα ιδιαίτερο θεατρικό είδος, με αυστηρούς κανόνες, παρότι φαίνεται αυτοσχεδιαστικό, λόγω της αμεσότητας της απεύθυνσης του ηθοποιού, ή του περφόρμερ, στο κοινό. Είναι, όμως, μια παράσταση με κείμενο γραμμένο και δομημένο, όντας ταυτόχρονα απολύτως σκηνοθετημένη και χορογραφικά εκτελεσμένη. Μέχρι πρόσφατα το stand up ήταν ένα ανδροκρατούμενο είδος, το οποίο χαρακτηριζόταν, κυρίως, από φαλλοκρατικές ιστορίες και αρκετές βωμολοχίες. Το κοινό ήταν ανάμεικτο, αλλά σαφώς ήταν ένα είδος με μεγάλη απήχηση στους άνδρες θεατές… Πολλοί σύγχρονοι περφόρμερς έχουν καταφέρει και το έχουν αλλάξει αυτό (Γ.Χατζηπαύλου, Λ.Φισφής, Αρ. Ρήγας κ.α.). Όμως, η συγκεκριμένη παράσταση πάει ένα βήμα πιο πέρα, είναι γραμμένη από γυναίκα και φτιαγμένη και για γυναίκες θεατές, αλλά όχι μόνο!

Stand up δια χειρός Κατερίνας Βρανά
Αυτό που προσλαμβάνει ο θεατής, στην ουσία, πέρα από το μεστό και ουσιαστικό χιούμορ της Βρανά είναι αφ’ενός το αποτέλεσμα της αφοσιωμένης ενασχόλησης της με το είδος, του οποίου τους κανόνες χειρίζεται με μαεστρία και αφ’ετέρου στοιχεία της ίδιας της προσωπικότητάς της, τα οποία αποκαλύπτονται μέσα από την ιδιότητά της ως σεναριογράφου της παράστασης.
Στην ουσία πρόκειται για έναν διαδραστικό μονόλογο, ο οποίος φανερώνει την ιδιαίτερη μοναδική και προσωπική ματιά της Βρανά στον κόσμο, μια ματιά ασφαλώς επηρεασμένη από την παραμονή της στην Μεγάλη Βρετανία και τα ταξίδια της στον κόσμο, ως Ελληνίδα της διασποράς. Το κείμενο της παράστασης είναι πέρα για πέρα αληθινό και βαθύ και δεν στοχεύει στο αστείο ως αυτοσκοπό. Το γέλιο προκύπτει από την ολοφάνερη αλήθεια, η οποία βρίσκεται πίσω από το λόγο, και ρέει αβίαστα και αδιάκοπα από την αρχή ως το τέλος της παράστασης. Ο ρυθμός είναι εξαιρετικός και η ίδια η Βρανά πραγματικά απολαυστική.

Η παράσταση ξεκινάει στην κατάμεστη αίθουσα του “104” με την Κατερίνα να μας εξομολογείται τον έρωτά της για τον Χάρυ και το τί συμβαίνει όταν βγάζεις τα Αγγλάκια (που φέρνει…) στον ήλιο! Οι αποκαλύψεις συνεχίζονται: μας ενημερώνει ότι υπάρχει κόσμος που δεν φεύγει από την γειτονιά του ούτε για να κάνει σεξ και μας αναλύει με εμπεριστατωμένα επιχειρήματα για ποιό λόγο οι γεννημένοι μετά το 1992 έχουν διαστρεβλωμένη άποψη για το τί είναι ευχαρίστηση. Το κοινό (γεννημένο πριν και μετά το ’92) χτυπιέται κάτω από τα γέλια και συμφωνεί με την Κατερίνα, δίνοντάς της κουράγιο να συνεχίζει την «διάλεξή» της! Μας αναλύει, λοιπόν, πώς η Αμερικάνικη βιομηχανία πορνό, στην εποχή του free internet, προσπαθεί να κάνει πια τους πελάτες να αγοράσουν τσόντες, γιατί αυτή η βιομηχανία έπρεπε να έχει ακούσει την συμβουλή του θείου του Spiderman και αναρωτιέται γιατί το exhamster λέγεται έτσι και αν υπάρχουν άνθρωποι που γράφουν γράμματα στο youporn. Μας μεταφέρει την εμπειρία της όταν μετά από μισή ζωή στην Αγγλία ξαναβρέθηκε στο κρεβάτι με Έλληνα και προσπαθούσε να μεταφράσει τις εκφράσεις που ήξερε στα Ελληνικά. Τί κοινό έχει, άραγε, το ανδρικό μόριο με ένα πλυντήριο πιάτων και πώς σχετίζεται με την αντίκα στο σαλόνι της θείας;

Η Κατερίνα Βρανά έχει παρουσιάσει την παράστασή της στην Αγγλία, στην Αμερική, στην Αυστραλία και πλέον και στην Ελλάδα, έχοντας αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές. Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με το ιδιαίτερο αυτό θεατρικό είδος είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να αποκτήσουν ιδία γνώση από μια παράσταση πραγματικά πολύ υψηλού επιπέδου και να απολαύσουν μια περφόρμερ λίγο πριν αποκτήσει διεθνή εμβέλεια και αναγνώριση.
Αλήθεια ξέρετε ποιό είδος seχ δεν τελειώνει ποτέ και ποιό είναι το Άγιο Δισκοπότηρο του sex; Αυτές και άλλες πολλές απαντήσεις για δύο ΠΣΚ ακόμα στις 9.15
Η προσωπική ιστοσελίδα της: www.katerinavrana.com

Θέατρο 104,
Ευμολπιδών 41, Γκάζι
www.104.gr (2’ από το metro Κεραμεικός)
Κρατήσεις: 210 3455020
Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, 9.15 (έως 28/2/2016)

Την Παρ. 26/2 θα παιχτεί στην αγγλική γλώσσα

Προτεινόμενες παραστάσεις που έχουμε δει:

“Κόλχαας” του Κλάιστ «Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων» Τρίτες
«Σύντροφοι?» του Στρίντμπεργκ Τόπος Αλλού ΠΣΚ
«Παράσιτα», «Δάνειο» Θέατρο του Ν.Κόσμου
«Ρίζες» (ελεύθερη συνεισφορά) art63 Σάββατα
«Σταματία,το γένος Αργυροπούλου” Θέατρο του Ν.Κόσμου Τετ.-Κυρ
“Αγαπητή Ελένα” Επί Κολωνώ Πεμπ- Κυρ
“Intimate” 14η Μέρα ΣΚ 9.30
“Η Μεγάλη Χίμαιρα” Πορεία Τετ-Κυρ
“Αυγά Μαύρα” Θεατρική Σκηνή Τετ-Κυρ
“Οι 12 ένορκοι” Αλκμήνη Πεμπ- Κυρ
«Τα ραδίκια ανάποδα» Ήβη Τρίτες
«Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου» Χώρα ΠΣΚ
«9:05 (εννέα και πέντε)» Διάνα Πεμπ-Κυρ
«Ακαταμάχητοι λεβέντες» Αλκμήνη Κυρ. 9.30
«Χορός του Θανάτου» Εμπορικόν Τετ-Κυρ.
«Άγριος Σπόρος» Επί Κολωνώ Σαββ-Τρ
«Μπιλ & Λου» Skrow ΠΣΚ
«Το παιχνίδι των Κράουζερ» (ελ.συνεισφορά) Φάμπρικα ΣΚ
«Interview» (ελευθ.συνεισφορά) Φάμπρικα Παρασκευές
«Καταλόγια» Vault Κυριακές
«Σιχτίρ ευρώ, μπουντρούμ δραχμή…» Τέχνης-Φρυνίχου Δευτ-Τρ
«Μια υπέροχη Κυριακή» Φούρνος Δευτ-Τρ
«ο Φίλιπ Γκλας αγοράζει μια φρατζόλα…» 104 Δευτ-Τρ
«About sex» 104 ΠΣΚ
«Jack the Rimper» Φούρνος (Π)ΣΚ
«Συμβολαιογράφος» Τζένη Καρέζη ΣΚ 6.00
«Frida’s pornografy» Από Μηχανής Κυριακές 7
«Με το ίδιο μέτρο» Από Μηχανής Δευτ-Τρ 10

Keywords
Τυχαία Θέματα