48ωρη απεργία στα φαρμακεία Δευτέρα-Τρίτη

Στο κενό βρίσκονται οι συζητήσεις των δανειστών της χώρας με την κυβέρνηση σχετικά με το θέμα των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, κάτι που φέρνει κινητοποιήσεις στο χώρο των φαρμακοποιών. Ειδικότερα, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), ύστερα από πολύωρη συνεδρίαση του αποφάσισε να προχωρήσει σε 48ωρη απεργία τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κυριάκος Θεοδοσιάδης: «Ζητάμε από την Ελληνική Κυβέρνηση να υιοθετήσει και να στηρίξει

τις θέσεις του υπουργού Υγείας απέναντι στην Τρόικα και να απορρίψει την ύποπτη έκθεση του ΟΟΣΑ στο τμήμα που αφορά την Φαρμακευτική Περίθαλψη γιατί βλάπτει την Δημόσια Υγεία και την ελληνική κοινωνία. Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι ανταγωνισμός και Υγεία είναι έννοιες ασύμβατες. Καταγγέλλουμε ότι η έκθεση του ΟΟΣΑ δεν μπορεί να είναι «Ευαγγέλιο» για την κυβέρνηση, ούτε ένα νέο μνημόνιο – προϊόν, προκατασκευασμένο κατ΄ εντολή των μεγάλων συμφερόντων τα οποία προφανώς εξυπηρετεί».

Καμία πρόοδος στις συζητήσεις

Στην τελευταία συνάντηση της τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αυτό που συμφωνήθηκε ήταν ότι… διαφωνούν για τα συνταγογραφούμενα. Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης επιχείρησε για άλλη μια φορά να πείσει τους δανειστές μας ότι τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) δεν πρέπει να πωλούνται στα σούπερ μάρκετ δεδομένου ότι υπάρχουν περίπου 11.000 φαρμακεία σε όλη τη χώρα και οι ασθενείς μπορούν να εξυπηρετηθούν.

Η αντίθετη πλευρά εμμένει στο θέμα του ποσοστού κέρδους του κλάδου, το οποίο επιμένει να περιορισθεί στο 15%. Να σημειωθεί ότι σήμερα χωρίς τις επιστροφές (υποχρεωτικές εκπτώσεις ) κινείται στο 23% ενώ μετά τις επιστροφές (claw back) καθηλώνεται στο 18%.

Κατά τα άλλα οι εκπρόσωποι της τρόικας επέμεναν ακόμη και για το θέμα του ωραρίου των φαρμακείων για το οποίο επιδιώκουν να απελευθερωθεί πλήρως αλλά και στην κατάργηση του κριτηρίου της απόστασης για το άνοιγμα νέου φαρμακείου.

Την Τρίτη το μεσημέρι στο μεταξύ συνεδριάζουν οι φαρμακοποιοί για να λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις μετά τις εξελίξεις μεταξύ κυβέρνησης τρόικας.

Keywords
Τυχαία Θέματα