17 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία τον Ιούνιο

Άλλοι 17 άνθρωποι, οδηγοί, συνεπιβάτες η πεζοί, άφησαν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο, μόνο της Αττικής, τον μήνα Ιούνιο, προστιθέμενοι σε μια μαύρη λίστα θυμάτων τροχαίων δυστυχημάτων, που μοιάζει-και είναι- ατέλειωτη.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Στο οδικό δίκτυο του Λεκανοπεδίου, όπου κατοικεί το μεγαλύτερο μέρος τους πληθυσμού της χώρας, καταγράφηκαν από την Τροχαία τις 30 ημέρες και νύχτες του Ιουνίου, πρώτου καλοκαιρινού μήνα, 533 δυστυχήματα-ατυχήματα, στα οποία ενεπλάκησαν συνολικά 678 άνθρωποι!

Τα

στοιχεία της στατιστικής ανάλυσης, πίσω από τα οποία κρύβεται πολύς πόνος των οικογενειών, που θρηνούν τους δικούς τους, είναι αμείλικτα:

· Είχαμε, 17 θανατηφόρα με 17 νεκρούς,

· 14 σοβαρά με 15 σοβαρά τραυματίες,

· 522 ελαφρά με 646 ελαφρά τραυματίες.

Πολλοί αναρωτιούνται, ακόμη, για το γιατί αυτής της εθνικής μας τραγωδίας.

Οι αιτίες

Η Τροχαία Αττικής, έχει προ πολλού κατηγοριοποιήσει τα βασικά αίτια και καθώς αυτά δεν αλλάζουν, αφού δεν αλλάζει η νοοτροπία πολλών χρηστών του οδικού δικτύου, είτε είναι οδηγοί είτε συνεπιβάτες είτε πεζοί. Λέει η Τροχαία: «Τα κυριότερα αίτια των ατυχημάτων αυτών ήταν η οδήγηση χωρίς σύνεση και προσοχή, η παραβίαση ρυθμιστικών πινακίδων και η παραβίαση των κανόνων κυκλοφορίας από πεζούς, ενώ η μη χρήση προστατευτικού κράνους από τους οδηγούς και επιβάτες των δικύκλων επέτεινε, σε πολλές περιπτώσεις, τη σοβαρότητα του τραυματισμού τους». Και συνεχίζει με τα αποτελέσματα των, στοχευμένων, όπως τις χαρακτηρίζει, δράσεων της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής για την τροχονομική αστυνόμευση και την αναβάθμιση του επιπέδου οδικής ασφάλειας στην περιοχή της Αττικής. Ετσι, κατά το μήνα Ιούνιο βεβαιώθηκαν 21.179 παραβάσεις από τις οποίες 1.029 σε βαθμό πλημμελήματος.

Ενδεικτικά βεβαιώθηκαν:

· 592 παραβάσεις για οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος, από τις οποίες οι 39 ήταν σε βαθμό πλημμελήματος,

· 67 παραβάσεις ορίου ταχύτητας,

· 196 παραβάσεις για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη,

· 421 παραβάσεις για χρήση κινητού τηλεφώνου,

· 916 παραβάσεις για μη χρήση ζώνης ασφαλείας,

· 896 παραβάσεις για μη χρήση προστατευτικού κράνους και,

· 44 παραβάσεις για επικίνδυνους ελιγμούς.

Το ρεπορτάζ του Alphafreepress

Το Alphafreepress, σε εκτενές ρεπορτάζ για τα γεγονότα στην άσφαλτο κατά τον Μάϊο, είχε αναφέρει ότι αυτά παραπέμπουν «σε φρικτό απολογισμό… πολεμικής σύρραξης».

Τον τελευταίο μήνα της άνοιξης, θυμίζουμε, σημειώθηκαν 578 τροχαία ατυχήματα με 675 παθόντες και ειδικότερα:

· 20 θανατηφόρα με 21 νεκρούς,

· 17 σοβαρά με 19 σοβαρά τραυματίες,

· 541 ελαφρά με 635 ελαφρά τραυματίες».

Και έγραφε το ρεπορτάζ:

«Το Alphafreepress, σε μια προσπάθεια προβληματισμού των πάντων, ανέτρεξε στον αντίστοιχο απολογισμό δυστυχημάτων, νεκρών και τραυματιών, του αντίστοιχου μήνα Μαίου, το 2022.

Περισσότεροι νεκροί

Θα διαπιστώσουν άπαντες ότι ο φετινός Μάϊος ήταν κατά πολύ περισσότερο ματωμένος από τον αντίστοιχο περυσινό, καθώς εφέτος έχασαν τη ζωή τους 13 περισσότεροι άτυχοι άνθρωποι, αύξηση που χαρακτηρίζεται ιλιγγιώδης.

Ο απολογισμός του Μαϊου 2022

Τον Μάϊο 2022, στο οδικό δίκτυο της Αττικής, είχαν καταγραφεί 616 τροχαία ατυχήματα με 739 παθόντες και ειδικότερα:

· 8 θανατηφόρα με 8 νεκρούς,

· 19 σοβαρά με 21 σοβαρά τραυματίες,

· 589 ελαφρά με 710 ελαφρά τραυματίες».

Keywords
Τυχαία Θέματα