«100 χρόνια μοναξιά» με τον θάνατο του Μάρκες

Ίσως ο πιο γνωστός εκπρόσωπος της λογοτεχνίας στην Κολομβία, ο νομπελίστας Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες «έσβησε» το βράδυ της Πέμπτης σε ηλικία 87 ετών στο Μεξικό.

Γεννημένος στις 6 Μαρτίου 1927 στο χωριό Αρακατάκα στην Κολομβία ξεκίνησε το 1947 να σπουδάζει Νομική και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Μπογοτά. Γρήγορα όμως τα παράτησε, καθώς τον κέρδισε η δημοσιογραφία. Το 1948 μετακόμισε στην Καρθαγένη της Ινδίας των Δυτικών Ινδιών και ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία σε εφημερίδες και περιοδικά.
Πρωτοεμφανίστηκε το 1947 και το 1967 δημοσιεύτηκε το μυθιστόρημά του

«Εκατό Χρόνια Μοναξιάς», το οποίο τον καθιέρωσε και θεωρείται πλέον κλασικό.

Ο Μάρκες, εδώ και δεκαετίες ζoύσε μόνιμα στο Μεξικό και είχε αποσυρθεί από τη δημόσια ζωή, καθώς έπασχε από καρκίνο στους λεμφαδένες.

Τρεις μέρες πένθος στην Κολομβία

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος στη μνήμη του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες. αμαφέροντας: «Για να αποτίσουμε φόρο τιμής στη μνήμη του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες κηρύσσω τριήμερο εθνικό πένθος». Ο κολομβιανός πρόεδρος ζήτησε επίσης «να κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτίρια». «Ελπίζουμε ότι οι Κολομβιανοί θα κάνουν το ίδιο στα σπίτια τους».

«Ολόκληρη η Κολομβία πενθεί, καθώς έφυγε ο πιο αγαπητός και αξιοθαύμαστος συμπατριώτης μας όλων των εποχών», συμπλήρωσε ο Σάντος. «Υπήρξε, και δεν υπερβάλω, ο Κολομβιανός ο οποίος σε ολόκληρη την ιστορία της χώρας μας μετέφερε πιο μακριά και πιο ψηλά το όνομα της πατρίδας μας», συνέχισε.

«Για εμάς τους Κολομβιανούς ο Γκάμπο δεν εφηύρε τον μαγικό ρεαλισμό, ήταν ο σημαντικότερος εκπρόσωπός του σε μια χώρα που εκπροσωπεί η ίδια τον μαγικό ρεαλισμό. Μια χώρα που συνδυάζει τη χαρά και τον πόνο, την ποίηση και τη σύγκρουση», σημείωσε στο διάγγελμά του.
Στη διάρκεια του διαγγέλματός του, ο Σάντος δεν διευκρίνισε αν η κηδεία του Μάρκες θα γίνει στο Μεξικό, όπου ζούσε από το 1961, ή στη γενέτειρα του. Όπως όμως δήλωσε στην οικογένεια του συγγραφέα θα θέσει στη διάθεσή της το προεδρικό αεροσκάφος για την περίπτωση που επιθυμεί να τον κηδέψει στην Κολομβία.

Keywords
Τυχαία Θέματα