Ζημιά ενός δισ. ευρώ για τους Δήμους στη Γερμανία – Έπεσαν θύμα τραπεζικής απάτης

Το δημοσιονομικό πρόβλημα φαίνεται πως χτυπά και την σιδηρά οικονομία της Γερμανίας, καθώς πληθώρα γερμανικών δήμων έπεσε θύμα των επενδυτικών τους επιλογών, επενδύοντας σε υψηλού ρίσκου ανταλλαγές συμβολαίων απαιτήσεων(swap).

Σύμφωνα με την Deutche Welle, αυτή η μορφή τραπεζικής συναλλαγής έχει πιο πολύπλοκες διαστάσεις. Μπορεί να γίνει με νομίσματα, με εμπορεύματα, με μετοχές, με επενδύσεις διαφορετικού βαθμού επικινδυνότητας για τους επενδυτές. Πολλές γερμανικές πόλεις, όπως το Χάγκεν, το Πφορτσχάιμ, αλλά και κοινοτικές επιχειρήσεις, όπως η Εταιρεία

Συγκοινωνιών Βερολίνου, έπεσαν στην παγίδα, επένδυσαν στην αγορά παραγώγων και απέτυχαν. Ένας ειδικός αμέσως θα αντιλαμβανόταν ότι επρόκειτο για επενδύσεις υψηλού ρίσκου.

«Οι τράπεζες δεν είπαν στους πελάτες τους ότι ουσιαστικά στοιχημάτιζαν πάνω σε μια μελλοντική εξέλιξη, αλλά υπονοούσαν συνεχώς ότι πρόκειται για ανταλλαγή επιτοκίων, που κατά βάση θα μείωνε το χρέος του δανείου που πήρε μια κοινότητα», διευκρινίζει νομικός εκπρόσωπος που θα αντιπροσωπεύσει νομικά δεκάδες δήμους σε εκδίκαση υποθέσεων.

Ουσιαστικά δηλαδή, οι τράπεζες απέκρυψαν τον πραγματικό χαρακτήρα αυτών των επενδύσεων και αυτό είναι το σημείο κριτικής του Βόλφγκανγκ Γκέρκε, καθηγητή τραπεζικών και χρηματιστηριακών αναλύσεων. Αυτό, όμως, είναι και το κύριο επιχείρημα που επικαλείται με επιτυχία ο δικηγόρος Γόχεν Βεκ ενώπιον του δικαστηρίου, όταν τίθεται θέμα μετακύλησης της ευθύνης στους δήμους και στις κοινότητες για την επιλογή τόσο επικίνδυνων επενδύσεων.

Οι ζημιές που έχουν προκύψει στους δήμους από την όλη υπόθεση υπολογίζονται περί το 1δις ευρώ, με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να προβληματίζεται για το εάν θα πρέπει να παρέμβει για την στήριξη των πληγέντων οικονομικά δήμων.

Keywords
Τυχαία Θέματα