Σε δυο κομμάτια οι ΑΝ.ΕΛ. – Ο «υπόγειος» πόλεμος και το παρασκήνιο των παραιτήσεων

Όταν ένα κόμμα γεννιέται από το twitter είναι λογικό κάποια στιιγμή τα πολλά «τιτιβίσματα» να προκαλούν χασμωδία. Και τον τελευταίο καιρό στους Ανεξάρτητους Έλληνες οι χασμωδίες είχαν παραπληθύνει.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Δεμεσούκας

Το σήμα του twitter από το οποίο γεννήθηκαν οι ΑΝ.ΕΛ. όπως περήφανα διατείνεται πολλάκις ο πρόεδρος

του Πάνος Καμμένος-φανατικός χρήστης και λάτρης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης-είναι το πουλί.Καλός συμβολισμός για αρχή. Γιατί το πουλί είναι πράγματι το πιο ανεξάρτητο πράγμα της φύσης. 'Ετσι αρχικά πολλοί «πικραμένοι» της κεντροδεξιάς παράταξης βρήκαν καταφύγιο στη «ζεστή» φωλιά του Καμμένου.Έχουν όμως και ελαττώματα τα πουλιά. Η πολλή ανεξαρτησία τους δίνει το πλεονέκτημα να πετάνε από κλαδάκι σε κλαδάκι- ή από κόμμα σε κόμμα-και επίσης κάνουν και κουτσουλιές. Με την ίδια ευκολία δηλαδή πολλές φορές βρωμίζουν το σημείο στο οποίο λίγο πριν κάθονταν. Και το κυριότερο...Πουλιά δεν είναι μόνο τα συμπαθητικά σπουργιτάκια. Είναι και τα κοκόρια, που στους ΑΝ.ΕΛ. λαλούν πολλά. Είναι και γύπες που περιμένουν την κατάλληλη ευκαιρία για να επιτεθούν.

Ο υπόγειος πόλεμος στους ΑΝ.ΕΛ. δεν είναι τωρινός. Βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και μήνες. Οι λόγοι πολλοί:

1)Πρόκειται για ένα κόμμα που στήθηκε σχεδόν «εν μία νυκτί» βασισμένο και αυτό στη δεξαμενή των αγανακτισμένων ψηφοφόρων των δύο μεγάλων κομμάτων. Στηρίχθηκε δηλαδή στην ψήφο διαμαρτυρίας τωνπολιτών. Κόμματα διαμαρτυρίας όμως υπάρχουν ουκ ολίγα.

2)Ο Πάνος Καμμένος μπορεί να φημίζεται για τους «πύρινους» λόγους του στη Βουλή και το επικοινωνιακό χάρισμα του ρητορικού του λόγου στις τηλεοπτικές εμφανίσεις του, αλλά στο εσωτερικό του κόμματος λένε όσοι γνωρίζουν είναι άτολμος και αναποφάσιστος σε θέματα κομματικής πειθαρχίας. Στον ΣΥΡΙΖΑ για παράδειγμα με τις τόσες συνιστώσες και τις υποβόσκουσες διαφορετικές απόψεις και διαφωνίες λίγα πράγματα βγαίνουν στην επιφάνεια σε σχέση με τα όσα πραγματικά συμβαίνουν το εσωτερικό του κόμματος. Στους ΑΝ.ΕΛ αντίθετα διαλαλούν τις διαφωνίες τους αριστερά και δεξιά...ανάλογα με το που λοξοκοιτάει κανείς.

3)Η φτώχεια φέρνει γκρίνια.Και στην προκειμένη περίπτωση η φτώχεια είναι τα χαμηλά δημοσκοπικά ευρήματα για το κόμμα Καμμένου που δείχνει να «βουλιάζει» χωρίς να υπάρχει και σωσίβιο.

Ο ρόλος του Νταβρή και η διαγραφή του

Η βαλβίδα στη χύτρα των ΑΝ.ΕΛ. ήταν η διαγραφή του βουλευτής Αχαϊας, Γιώργου Νταβρή στις 13 του περασμένου Ιανουαρίου από την Κ.Ο. του κόμματος και από απλού μέλους.

Ο Γιώργος Νταβρής είχε απουσιάσει και από τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος, ενώ ήταν ανάμεσα στους επτά βουλευτές των ΑΝΕΛ που με επιστολή τους είχαν ζητήσει τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, πριν από εκείνη του Εθνικού Συμβουλίου.

Στην επιστολή του μεταξύ άλλων ο κ. Νταβρής έλεγε στον Πάνο Καμμένο ότι κάποιοι μέσα από το κόμμα τον συκοφαντούν και τον υπονομεύουν.

Ο Νταβρής ωστόσο για πολλούς στο εσωτερικό του κόμματος, έπαιζε ένα προσωπικό παιχνίδι και είχε προσπαθήσει να δημιουργήσει όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές στο Koolnews ένα «παραμάγαζο» μέσα στους ΑΝ.ΕΛ.

Είναι χαρακτηριστικό ότο εκείνες τις ημέρες υπέβαλλαν τις παραιτήσεις τους τόσο ο παραιτηθείς σήμερα Κώστας Γιοβανόπουλος από την θέση του γραμματέα της ΚΟ όσο και η Μαρίνα Χρυσοβελώνη από την θέση της αναπληρωτού γραμματέως. Παραιτήσεις που δεν έγιναν όμως αποδεκτές. Ο δε Τέρενς Κουϊκ είχε ζητήσει τις παραιτήσεις τους κάνοντας λόγο για «φράξια» που υπονομεύει το κόμμα.

Ο «ποιητής» Γιοβανόπουλος, η δυναμική Χρυσοβελώνη και η εισαγγελέας Γιαταγάνα

Ο Νταβρής μπορεί τελικά να διαγράφηκε από το κόμμα αλλά η επιρροή του σε στελέχη των ΑΝ.ΕΛ δέν έπαψε.

-Βασικός εκφραστής του «ρεύματος» Νταβρή μέσα στους κόλπους των ΑΝ.ΕΛ. ήταν ο Κώστας Γιοβανόπουλος, ο επονομαζόμενος και «ποιητής».

«Έρρει τα καλά. Γυμνά τα κακά. (Τα ωραία πέρασαν, κύλησαν στο παρελθόν, η καταστροφή ξεγυμνώθηκε ολοζώντανη μπρος μας). Ο πλους εν νυκτί. Πυρσός ουδαμού» είχε ξεκινήσει την πρώτη ομιλία του στη Βουλή στις 8 Ιουλίου του 2012.

Πολλοί προσάπτουν στον Γιοβανόπουλο ότι η προσφορά του στο κόμμα και ευρύτερα στη Βουλή ήταν κάποιες ωραίες «ποιητικές» βραδιές.

-Η τέως εισαγγελέας Χρυσούλα Γιαταγάνα όπως λένε πολλοί σταδιακά δέθηκε και αυτή στο «άρμα» Νταβρή. Στο κόμμα λέγεται ότι μετά την διαγραφή του οι παρουσίες της στη Βουλή εδώ και τρεις μήνες ήταν μετρημένες στα δάχτυλα.

-Όσο για την Θεσσαλή Μαρίνα Χρυσοβελώνη; Φαίνεται ότι σταδιακά και με διακριτικότητα αποφάσισε να αποστασιοποιηθεί και να πάρει έγκαιρα αποστάσεις ασφαλείας από τα «ρεύματα» που δημιουργούσαν δίνες μέσε στο κόμμα. Εξου και η υποψηφιότητα της για την περιφέρεια Θεσσαλίας.

Οι «προεδρικοί»: Ο ακαταπόνητος Τέρενς, η «καγκελάριος» Ραχήλ, ο εργατικός Μαριάς, ο θεατρίνος Χαϊκάλης ,ο δυναμικός Καπερνάρος και η Κουντουρά

Στον αντίποδα βρίσκονται οι λεγόμενοι «προεδρικοί». Αυτοί δηλαδή που το πρώτο «ρεύμα» θεωρεί ότι επηρεάζουν άμεσα τον Καμμένο.

-Ο Τέρενς Κουϊκ είναι από τους πιο δυναμικούς βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ. Έχει «σαρώσει» κυριολεκτικά την επαρχία και ειδικά τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου αναδεικνύοντας σχεδόν καθημερινά τα προβλήματα που προκύπτουν σε ευαίσθητα θέματα εθνικής κυριαρχίας-μείζον θέμα για το κόμμα. Πρόσφατα ανέλαβε και καθήκοντα του εκπροσώπου τύπου του κόμματος, διευρύνοντας ακόμη περισσότερο τις αρμοδιότητες του, κυρίως λόγω της πολύχρονης εμπειρίας του ως δημοσιογράφος.

-Η Ραχήλ Μακρή. Μια πρωτοεμφανιζόμενη πολιτικός που έκανε πολύ γρήγορα αισθητή την παρουσία της κι έγινε ευρύτατα γνωστή από τις τηλεοπτικές της εμφανίσεις και τις σκληρές της κόντρες στη Βουλή με πολιτικούς αντιπάλους της. Πολλοί στο κόμμα δεν μπόρεσαν να χωνέψουν με τίποτα την προβολή της δυναμικής Κοζανίτισσας και για αρκετούς είναι ο υπ αριθμόν ένα στόχος. Λέγεται μάλιστα ότι όταν απείλησε ότι θα φύγει από τους ΑΝ.ΕΛ ήδη κάποιοι μέσα στο κόμμα διέρρεαν πως «τελειώσαμε με την Μακρή». Άσχετα με το αν συμφωνεί ή όχι κάποιος με τις ενέργειες και τον χαρακτήρα της, η Ραχήλ Μακρή έχει μεγάλο έρεισμα στη βάση του κόμματος και είναι μαζί με τον Κουϊκ και τον Μαριά μακράν οι πιο εργατικοί βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

-Ο Νότης Μαριάς. Προβεβλημένο επίσης στέλεχος των ΑΝ.ΕΛ. είναι από εκείνους που εργάζεται ακαταπόνητα και έχει αναλάβει εν πολλοίς και αρκετό από το επικοινωνιακό κομμάτι του κόμματος με παρουσίες στα τηλεοπτικά πάνελ. Γνώστης των θεμάτων του και με επιχειρήματα.

-Ο Παύλος Χαϊκάλης. Αποφεύγει τις συγκρούσεις, πήρε πρόσφατα το χρίσμα του υποψήφιου για την περιφέρεια Αττικής αλλά πολλοί προσάπτουν στον Καμμένο ότι πέρασε χωρίς συνέπειες την υπόθεση του ξεχασμένου παραστατικού και της φοροδιαφυγής που εξέθεσε-όπως υποστηρίζουν-το κόμμα.

- Ο Βασίλης Καπερνάρος. Με γνωστή και επιτυχημένη πολύχρονη θητεία ο γνωστός δικηγόρος αντιμετωπίζει και αυτός δυναμικά τοςυ αντιπάλους του και πρόσφατα ως απόδειξη της εμπιστοσύνης του ο Καμμένος του ανέθεσε να δώσει τη μάχη για το δήμο της Αθήνας.

-Η Έλενα Κουντουρά. Η πρώην βουλευτής της ΝΔ έδειξε από την αρχή ότι θα στηρίξει κάθε προσπάθεια του Καμμένου στον πολιτικό στίβο αλλά πολλοί της καταλογίζουν ότι «μικρή» και κυρίως «άτονη» κοινοβουκευτική παρουσία.

Οι «ουδέτεροι»

Τέλος υπάρχουν και οι «ουδέτεροι». Ίσως τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα είναι αυτά της Σταυρούλας Ξουλίδου και της Μίκας Ιατρίδου. Η Ξουλίδου για παράδειγμα παίζει πολλές φορές τον ρόλο του «πυροσβέστη» μέσα στο κόμμα όπως έγινε και στην περίπτωση της εσωκομματικής κόντρας μεταξύ Μακρή-Χρυσοβελώνη πριν από τρεις μήνες.

Το παρασκήνιο πίσω από τον «υπόγειο»πόλεμο

-Και οι δύο πλευρές πάντως κατηγορούν η μία την άλλη για τον ίδιο λόγο. Ότι υπονομεύουν το κόμμα. Η πλευρά Νταβρή κατηγορεί τον Καμμένο ότι εσκεμμένα τον τελευταίο καιρό έχει ρίξει τους αντιπολιτευτικούς του τόνους-βοηθώντας έτσι έμμεσα τον Σαμαρά-στις κρίσιμες περιφερειακές εκλογές και στις ευρωεκλογές.

Του προσάπτει επίσης αδικαιολόγητες και «ηχηρές» απουσίες κατά τη διάρκεια κρίσιμων συνεδριάσεων της Βουλής για ευαίσθητα θέματα.

-Η άλλη πλευρά κάνει λόγο για σχέδιο αποδόμησης του Καμμένου που απεργάζονται εδώ και καιρό με απώτερο στόχο την υπονόμευση του κόμματος και την προσωπική τους ανέλιξη είτε μέσα στο κόμμα είτε και στη ΝΔ. Οι αντιδράσεις για παράδειγμα για την στήριξη των ΑΝ.ΕΛ. στην υποψηφιότητα Τζιτζικώστα δεν δικαιολογουνται λένε όταν επρόκειτο για μια απόφαση που ελήφθη δημοκρατικά από τα όργανα του κόμματος. Και θεωρούν ότι οι σημερινές παραιτήσεις Γιοβανόπουλου-Γιαταγάνα ενόψει ευρωεκλογών είναι για το κόμμα «χτύπημα κάτω από τη μέση».

Keywords
ανεξαρτητοι ελληνες, περιφέρεια αττικής, twitter, καμμενος, βουλη, συριζα, επιρροή, προσφορες, αθηνα, εκλογες, απεργια 3 ιανουαριου, απεργια 7 ιανουαριου, απεργια 10 ιανουαριου, απεργια 11 ιανουαριου, απεργια 12 ιανουαριου, απεργια 13 ιανουαριου, απεργια 14 ιανουαριου, απεργια 17 ιανουαριου, απεργια 18 ιανουαριου, απεργια 19 ιανουαριου, απεργια 20 ιανουαριου, νοτης σφακιανακης, απεργια 21 ιανουαριου, απεργια 24 ιανουαριου, απεργια 25 ιανουαριου, απεργια 26 ιανουαριου, απεργια 27 ιανουαριου, απεργια 28 ιανουαριου, απεργια 31 ιανουαριου, αγανακτισμενοι πολιτες, σαμαρας, απεργια 1 δεκεμβριου, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, σχεδιο αθηνα, κομματα, βουλευτες, βγαινουν, περιφέρεια αττικής, θεμα, θητεια, νησια, φτωχεια, χυτρα, βρισκεται, γυπες, δαχτυλα, δειχνει, δωσει, εγινε, ελενα, ευκαιρια, υπαρχει, εμμεσα, εξελιξη, επιρροή, επτα, ερεισμα, εσκεμμενα, ιδια, ιδιο, υποθεση, ομιλια, κομμα, λογο, μειζον, μηνες, μαρια, προβληματα, ραχηλ, ρολο, σωσιβιο, σχεδιο, τεως, φωλια, δημητρης, εμφανισεις, κομματι, κωστας, οργανα, παυλος, παιχνιδι, πηγες, πυρσος, σημα, θεματα
Τυχαία Θέματα