Ξυπνά το ηφαίστειο της Σαντορίνης;

Ειδικά επιστημονικά όργανα 24ωρης παρακολούθησης του ηφαιστείου της Σαντορίνης θα τοποθετηθούν άμεσα, μετά την απόφαση που πάρθηκε με το χαρακτήρα του κατεπείγοντως, ύστερα από αίτημα του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας!

Η απόφαση αναφέρει πως εγκρίνεται πίστωση 54.251 ευρώ για προμήθεια και εγκατάσταση οργάνων του Ολοκληρωμένου Συστήματος 24ωρης Παρακολούθησης, με σκοπό την εκτίμηση, αλλά και την αντιμετώπιση πιθανού ηφαιστειακού κινδύνου, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Cretalive!

Μάλιστα, τον περασμένο Ιούλιο, Έλληνες, Γάλλοι και Ισπανοί τοποθέτησαν

επιστημονικά όργανα στο βυθό της καλντέρας του νησιού, για τη μακροχρόνια μελέτη της υποθαλάσσιας ηφαιστειακής δραστηριότητας στην περιοχή, όπου πέρυσι υπήρξαν ενδείξεις ενεργοποίησης.

Για τις ανάγκες της αποστολής, οι ερευνητές, χρησιμοποίησαν το βαθυσκάφος «Θέτις» και το τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο όχημα «Max Rover» του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίου Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), για να παρακολουθούν ό, τι συμβαίνει στο ηφαίστειο της Σαντορίνης.

Οι επιστήμονες πόντισαν ένα μετρητή κλίσης και δύο αισθητήρες υποθαλάσσιας πίεσης, με σκοπό να καταγραφεί πιθανή παραμόρφωση και «φούσκωμα» του βυθού, εξαιτίας ανοδικών κινήσεων του μάγματος και των αερίων κάτω από το βυθό.

Αρχηγός της αποστολής ήταν ο γεωλόγος Δημήτρης Σακελλαρίου, επικεφαλής ερευνών του Τομέα Θαλάσσιας Γεωλογίας-Γεωφυσικής του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα