Ξεσηκωμός στο Λονδίνο για τον Mr Wikileaks

Ο Τζούλιαν Ασάνζ βγήκε στο μπαλκόνι της πρεσβείας του Ισημερινού όπου έχει ζητήσει άσυλο και απαίτησε από τις ΗΠΑ να σταματήσουν «το κυνήγι μαγισσών» εναντίον του ιστότοπου.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks εμφανίστηκε δημοσίως για πρώτη φορά έπειτα από έξι μήνες στο μπαλκόνι της πρεσβείας του Ισημερινού στο Λονδίνο και ευχαρίστησε όσους τον έχουν βοηθήσει, κυρίως τη χώρα που του χορήγησε πολιτικό άσυλο.

«Όπως απειλείται ο WikiLeaks,

έτσι απειλείται και η ελευθερία της έκφρασης και η υγεία όλων των κοινωνιών μας», είπε ο Ασάνζ στους δημοσιογράφους που είχαν καταλάβει ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο γύρω από την πρεσβεία του Ισημερινού όπου έχει καταφύγει από τις 19 Ιουνίου. Μπροστά από τους δημοσιογράφους είχαν παραταχθεί δεκάδες αστυνομικοί με σκοπό να τον συλάβουν και να τον εκδώσουν στη Σουηδία, βάσει απόφασης βρετανικού δικαστηρίου!

«Ζήτησα από τον (αμερικανό) πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να κάνει το σωστό. Οι ΗΠΑ δεν πρέπει να συνεχίσουν αυτό το κυνήγι μαγισσών εναντίον του WikiLeaks», φώναξε ο 41χρονος Αυστραλός και απαίτησε να να αφεθεί ελεύθερος ο Aμερικανός στρατιώτης Μπράντλεϊ Μάνινγκ, ο οποίος κρατείται στην φυλακή εν αναμονή της εκδίκασης της υπόθεσής του καθώς κατηγορείται ότι διέρρευσε στον WikiLeaks διαβαθμισμένα διπλωματικά έγγραφα των ΗΠΑ.

Ο Ασάνζ μίλησε περίπου 10 λεπτά προτού επιστρέψει στο εσωτερικό της πρεσβείας. Ο ιδρυτής του WikiLeaks, βρίσκεται ακόμη στην Αγγλία προσπαθώντας να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία για σεξουαλική επίθεση.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η κατηγορία αποτελεί μέρος ενός σχεδίου με στόχο να εκδοθεί στις ΗΠΑ. Στις 16 Δεκεμβρίου το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας επικύρωσε την απόφαση να αφεθεί ελεύθερος με την καταβολή εγγύησης και περιοριστικούς όρους (ο Ασάνζ είχε παραδοθεί στην αστυνομία του Λονδίνου έπειτα από έκδοση του εντάλματος από την Interpol για την υπόθεση βιασμού, στις 7 Δεκεμβρίου 2010) μέχρι την ακροαματική διαδικασία για την έκδοσή του.

Στις 7 Φεβρουαρίου η ομάδα υπεράσπισης του Ασάντζ υποστήριξε πως δεν μπορεί να έχει μια δίκαιη δίκη στη Σουηδία, καθώς «οι εν λόγω υποθέσεις εκδικάζονται στα κρυφά χωρίς καμία διαφάνεια». Στις 24 Φεβρουαρίου το δικαστήριο ανακοίνωσε την απόφασή του να εκδοθεί ο Ασάνζ στην Σουηδία…

Keywords
Τυχαία Θέματα