Ξεκινούν οι ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες – Αποπληρωμή φόρων μέχρι και σε 24 δόσεις

09:51 7/1/2014 - Πηγή: KoolNews

Την αποπληρωμή όλων των φόρων σε 12 ή ακόμη και σε 24 μηνιαίες δόσεις, οι οποίες θα έχουν ελάχιστο ύψος 15 ευρώ η κάθε μία, επιτρέπει από την 1η Ιανουαρίου 2014 απόφαση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, με τη συγκεκριμένη απόφαση επεκτείνεται το μοντέλο της «πάγιας ρύθμισης» για την τμηματική εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και εφαρμόζεται πλέον και σε όλες τις μη ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις.

Πρακτικά αυτό σημαίνει

ότι:

Επιβάλλονται τόκοι στα υπόλοιπα των οφειλών που καθίστανται εκ των υστέρων ληξιπρόθεσμα, αλλά η επιβάρυνση είναι μικρή, ιδίως αν συγκριθεί με τη διευκόλυνση που παρέχεται στους φορολογούμενους.Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να έχουν υποβάλει όλες τις δηλώσεις εισοδήματος και ΦΠΑ (εφόσον είναι επιτηδευματίες) της τελευταίας 5ετίας.Σε 24 μηνιαίες δόσεις μπορούν να ρυθμιστούν μόνο οφειλές προερχόμενες από έκτακτη αιτία, δηλαδή χρέη από φόρους κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής κτλ.

Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις ισχύει το όριο του 12μηνο. Ενώ διεκρινίζεται πως στο ίδιο πρόγραμμα ρύθμισης μπορούν να υπάγονται μέχρι 12 δόσεις και οφειλές για τις οποίες χορηγούνται άνω των 12 και έως μέχρι 24 δόσεις κατά προτεραιότητα.

Αναλυτικότερα, η απόφαση του Γενικού Γραμματέα Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, προβλέπει τα εξής:

Οφειλές που υπάγονται στη ρύθμιση

Οι βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας που δεν έχουν τακτοποιηθεί . Στις οφειλές αυτές συγκαταλέγονται και οι τυχόν συμβεβαιωμένες υπέρ νομικών προσώπων και τρίτων καθώς υπέρ του αλλοδαπού Δημοσίου στο πλαίσιο της αμοιβαίας συνδρομής, εφόσων δεν διορίζεται διαφορετικά.

Μετά από επιλογή του φορολογούμενου ξεκινά η ρύθμιση

Οι βεβαιωμένες οφειλές που τελούν σε αναστολή είσπραξης. Οι μη ληξιπρόθεσμες έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση οφειλές.

Τρόπος καταβολής δόσεων

Η καταβολή των δόσεων γίνεται με ευθύνη του οφειλέτη με εκτύπωση από το TAXISnet της Ταυτότητας Ρυθμισμένης Οφειλής και εξόφληση των φόρων στις τράπεζες. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης ορίζεται σε 15 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα