Ξέφρενο γλέντι σε ολόκληρη την Ελλάδα – Η κακοκαιρία δεν πτόησε τους χιλιάδες καρναβαλιστές

Η κακοκαιρία δεν πτόησε τους χιλιάδες καρναβαλιστές που και φέτος ξεχύθηκαν στους δρόμους της Ελλάδας σκορπίζοντας κέφι στον κόσμο που παρακολούθησε τις εκδηλώσεις.

Για μία ακόμη φορά ξεχώρισε το καρναβάλι της Πάτρας με την μεγάλη καρναβαλική παρέλαση στους κεντρικούς δρόμους της πόλης που ξεκίνησε το μεσημέρι, με περίπου 30.000 καρναβαλιστές να φορούν πολύχρωμες στολές χωρίς να υπολογίζουν τη βροχή.

Ο φετινός βασιλιάς καρνάβαλος

κάηκε όπως κάθε χρόνο στο τέλος της γιορτής, με πυροτεχνήματα να φωτίζουν την καρναβαλική νύχτα. Ακλούθησε συναυλία με το συγκρότημα Passepartout και την τετραμελή ελληνική μπάντα Alcatrash. Φέτος ο βασιλιάς καρνάβαλος ήταν πλουτοκράτης, με ημίψηλο και πούρο, που στο ένα του χέρι κρατούσε ένα βιβλίο, τα μνημόνια 1 και 2 και στο άλλο το μνημόνιο 3, καθώς και ένα ακόμη μνημόνιο με ερωτηματικό.

Χορός, κέφι και χαρά, κυριάρχησαν και στις υπόλοιπες αποκριάτικες εκδηλώσεις που έγιναν ανά την Ελλάδα.

Σε μία πανδαισία χρωμάτων, ήχων και γλεντιού, χιλιάδες μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν στο ξακουστό καρναβάλι της Ξάνθης, το οποίο ολοκληρώνεται με «το κάψιμο του Τζάρου» για να ξορκιστεί το κακό. Πρόκειται για θρακιώτικο έθιμο με ένα κατασκευασμένο ανθρώπινο ομοίωμα, τοποθετημένο πάνω σε έναν σωρό από πουρνάρια και καίγεται κάτω από τη λάμψη ενός εντυπωσιακού σόου με πυροτεχνήματα, ενώ ακολουθεί ξέφρενο γλέντι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Από τα γνωστότερα αποκριάτικα έθιμα, οι Γενίτσαροι και οι Μπούλες αναβίωσαν και πάλι στη Νάουσα. Πρόκειται για χορευτικό δρώμενο, κατά το οποίο ένα μπουλούκι γενίτσαρων περιφέρεται στους δρόμους της πόλης υπό τους ήχους του νταουλιού και του ζουρνά. Σταδιακά στην πομπή ενσωματώνονται οι μπούλες με τελικό προορισμό το δημαρχείο όπου κορυφώνεται η γιορτή.

Στη Θήβα αναβίωσε, όπως κάθε χρόνο, ο περίφημος βλάχικος γάμος, που αρχίζει την Τσικνοπέμπτη με το προξενιό και κορυφώνεται την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς με τον γάμο των δύο νέων, την πορεία των προικιών της νύφης και το γλέντι των συμπεθέρων.
Χιλιάδες άτομα κάθε ηλικίας από τα σχολεία και τους φορείς της πόλης αλλά και από άλλες περιοχές συμμετείχαν στο καρναβάλι του Μοσχάτου.

Εντυπωσίασε και φέτος το καρναβάλι στο Ναύπλιο, όπου η τρέλα και η φαντασία κυριάρχησαν, σε βενετσιάνικο, όμως, ύφος και στυλ. Το απόγευμα της Κυριακής έγινε η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση και ολοκληρώνεται το βράδυ σε ξέφρενους Διονυσιακούς ρυθμούς με το κάψιμο του βασιλιά Καρνάβαλου στο λιμάνι και συναυλία από νεανικά σχήματα. Το Σάββατο, παρά τις κακές καιρικές συνθήκες, από νωρίς ομάδες θεάτρου δρόμου και καρναβαλιστές καλωσόρισαν ντόπιους κι επισκέπτες στο Βενετσιάνικο Ναύπλιο με τη θεατρική ομάδα «Προσκήνιο».

Συγκεντρώθηκαν αρχικά στην πλατεία Τριών Ναυάρχων και διασχίζοντας τον Μεγάλο Δρόμο, την Αμαλίας, την Σταϊκοπούλου και την Μπουμπουλίνας, έφτασαν στις εισόδους της πλατείας Συντάγματος, όπου τη σκυτάλη πήρε η Πειραματική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Ναυπλίου, ταξιδεύοντας όλο τον κόσμο σ' ένα Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας. Όλη η πλατεία μετατράπηκε σε μια τεράστια σάλα χορού και χιλιάδες ντόπιοι και ξένοι χόρεψαν σε ρυθμούς ταραντέλας.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ολοκληρώνονται αύριο, Καθαρά Δευτέρα, με τα παραδοσιακά Κούλουμα και το πέταγμα του χαρταετού.

Πηγή: ΕΦΣΥΝ

The post Ξέφρενο γλέντι σε ολόκληρη την Ελλάδα – Η κακοκαιρία δεν πτόησε τους χιλιάδες καρναβαλιστές appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα