Ξάνθη: Ένα σταυροδρόμι πολιτισμών και γεύσεων που αξίζει να γνωρίσεις

Έχουν περάσει περίπου έξι χρόνια από τότε που για τελευταία φορά επισκέφθηκα αυτό το μέρος αλλά ακόμα και τώρα αποτελεί έναν από τους αγαπημένους Φθινοπωρινούς και Χειμερινούς προορισμούς. Μακριά από την Αθήνα και την –υποτιθέμενη- κουλτούρα μιας μεγαλούπολης, η Ξάνθη σου ξυπνά άλλα ένστικτα.

Γράφει

η Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Σε κάνει να θες περπατήσεις στους γραφικούς τους δρόμους, να «χαζέψεις» σαν πραγματικός τουρίστας τα διατηρητέα κτίρια άλλης εποχής και να μιλήσεις με έναν κόσμο άλλης νοοτροπίας και φιλοσοφίας, αυτό των Μουσουλμάνων που κατοικούν στην περιοχή και σου δείχνουν την πιο ζεστή πλευρά της παγωμένης –λόγω κρύου και μόνο- πόλης. Για να μην χάσεις ούτε μισή μέρα, το καταλληλότερο μέσο για να ταξιδέψεις μέχρι την πολυπολιτισμική Ξάνθη είναι το αεροπλάνο. Οι ομορφιές αυτού του μέρους είναι τόσες, που δεν πρέπει να το καθυστερείς καθόλου.

Με το που φτάσεις, η πρώτη σου επίσκεψη πρέπει να είναι στην Παλιά πόλη. Γεμάτη από λιθόστρωτα καλντερίμια και ιστορικά νεοκλασικά, που σου δίνουν την αίσθηση μιας εντελώς άλλης εποχής και σε κάνουν να νοσταλγείς. Κι επειδή η μαγεία αυτής της πόλης έγκειται και στην διαφορετικότητα, υπάρχει και η σύγχρονη Ξάνθη.

Αυτή με το δραστήριο εμπορικό κέντρο και μεγάλη φοιτητούπολη, τα όμορφα καταλύματα για διαμονή, τα αμέτρητα καφέ, μπαρ, μεζεδοπωλεία και τη διατηρητέα από το 1997 δημοτική αγορά με τις ανατολίτικες λιχουδιές. Και τώρα που μιλήσαμε για νοστιμιές! Αν πας στην Ξάνθη και δεν αφεθείς στο γαστρονομικό της πλούτο, έχεις χάσει μία πολύτιμη εμπειρία.

Καβουρμάς, παστουρμάς, πικάντικα σουτζούκια, ζουμερά κεμπάπ και μυρωδάτα λαχματζούν, ασυναγώνιστες καργιόκες και βουνά σαραγλί κάνουν την Ξάνθη εκτός από «σταυροδρόμι πολιτισμών» τόπο ντελίριου για καλοφαγάδες. Δεν θα φύγεις από την πόλη, τέλος, αν δεν επισκεφθείς και ένα από τα πιο αυθεντικά παζάρια και υπαίθριες αγορές της Ελλάδας. Εκεί μπορείς να βρεις ό,τι λαχταρίσεις, να αγοράσεις τοπικά προϊόντα που όμοια δεν θα ανακαλύψεις αλλού και να αποκτήσεις έναν ακόμα ξεχωριστό λόγο να μην θες να φύγεις από αυτό το μέρος!

1 από 5 < ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΠΟΜΕΝΗ >

The post Ξάνθη: Ένα σταυροδρόμι πολιτισμών και γεύσεων που αξίζει να γνωρίσεις appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα